Subiectul zilei de azi va fi infiintarea unui cabinet medical. Este un articol dedicat medicilor care iși doresc sa își înființeze propriul cabinet medical. Vei afla ce presupune tot acest proces de la legislatie, etape de lucru, dotare dar si durata sau costuri.
Profesia de medic pediatru îți oferă posibilitate de a avea multiple variante de a lucra ( spital - secție, ambulator, gărzi, cabinet, online, școala- gradinita/ instituție, serviciul de ambulanta etc).
Bineinteles ca fiecare varianta vine cu beneficii și dezavantaje, dar înainte de a alege unde vrei sa profesezi și unde vrei sa te stabilesti, sfatul meu este sa le încerci pe toate înainte. De ce? Pentru ca de multe ori asteptarile noastre sunt diferite de realitate. Exact așa și eu, la începutul rezidențiatului visam sa lucrez intr-un spital privat, departe de mine gândul de a lucra intr-un oraș mic. Astăzi, după ce am testat toate variantele și la stat și la privat, am ales sa lucrez intr-un spital de stat, dintr-un oraș mic și de puțin timp mi-am începtu activitatea și la propriul meu cabinet privat.
Timpul și momentul potrivit
Este oportun sa îți deschizi propriul cabinet privat imediat după ce termini rezidențiatul? Dacă nu provii dintr-o familie de medici sau nu poți beneficia de îndrumarea cuiva cu experienta in organizarea și gestionarea unui cabinet, as zice ca pentru început nu e cea mai buna idee. De ce? In primul rând pentru ca munca de cabinet este foarte diferită fata de munca de spital cu care suntem obișnuiți din timpul rezidențiatului: de la organizare, birocrație, comunicare cu pacientul pana la motivele prezentării și tratamentele recomandate. Comparativ cu un spital, la cabinet se prezintă pacienți cu patologii mai minore, predomina tratamentele recomandate per os, implica comunicare mai atenta cu pacientul și explicații mai laborioase. In plus e de așteptat ca la un cabinet medical sa va întâlniți și cu pacienți sănătoși, pentru consultații de rutina( in special la pediatrie).
Munca intr-un cabinet privat presupune gestionarea programărilor, folosirea casei de marcat, utilizarea biletelor de trimitere și emiterea de retete compensate( dacă exista contrat cu CAS).
Avand in vedere toate cele de mai sus, consider ca după terminarea rezidențiatului este mai oportun sa lucrezi câteva luni-ani ca și angajat intr-o clinica privată unde te poți acomoda cu acest mediu de lucru iar experienta cumulata îți va fi de ajutor in gestionarea propriului cabinet.
Eu am lucrat 3 ani la un cabinet privat și intermitent si la un spital privat. Stiam ca la un moment dat as vrea sa îmi deschid propriul cabinet, așa ca peste tot unde am lucrat am fost atenta la toate detaliile organizatorice și administrative.
Care sunt pașii pentru înființarea unui cabinet medical?
1. Identificarea spațiului destinat cabinetului medical
2. Înființarea formei juridice
3. Amenajarea si dotarea cabinetului medical
4. Obtinerea autorizației de la DSP
5. Obținerea autorizatiei de la Colegiul Medicilor
6. Înregistrarea in Registrul Cabinetelor Medicale
+- 7. Achiziția casei de marcat
1. IDENTIFICAREA SPAȚIULUI DESTINAT CABINETULUI MEDICAL
Infiintarea unui cabinet medical presupune respectarea unor norme legislative cu privire la organizarea și structura cabinetelor medicale( citește legea). Din aceasta lege, in funcție de specialitatea aleasa, veți vedea cum trebuie sa fie compus cabinetul medical. In principiu organizarea va fi astfel:
- cabinet consultații
- sala de așteptare
- 2 bai ( pacienți/ personal medical)
- 1 vestiar
- spațiu depozitare materiale de curatenie
- spațiu depozitare deșeuri
+- sala de tratament
In aceasi lege este menționat și faptul ca pereții trebuie sa fie cu vopsea lavabila și podeaua tot cu suprafata lavabila( tarchet, gresie, parchet laminat).
Asadar, înainte sa cauți un spațiu fii atent la aceste detalii pentru a stii exact ce sa cauți sau sa vezi dacă spațiul poate suferi anumite modificari pentru a-l organiza conform legii.
Varianta cea mai simpla este sa găsești un cabinet liber intr-o locație cu mai multe cabinete medicale.
Pentru a incepe urmatoarele demersuri trebuie sa ai contractul de inchiriat deja finalizat, asa ca iti recomand sa ai in vedere ca urmatoarele formalitati vor dura intre 3-9 luni, timp in care nu vei avea activitate si va trebui sa iti platesti doar chiria. Asa ca atentie cum iti negociezi contactul si pretul pentru aceasta perioada.
2. INFIINTAREA FORMEI JURIDICE
Profesia de medic, ca profesie liberala, poate fi exercitata in cadrul cabinetului medical in una dintre urmatoarele forme:
a) cabinet medical individual;
b) cabinete medicale grupate;
c) cabinete medicale asociate;
d) societate civila medicala. ( ordonanța 124 29 aug 1998 republicata)
Ca și medic ai mai multe forme juridice prin care poți sa profesezi. Simplist vorbind, PFI( persoana fizica autorizată) - fără personalitate juridică, SRL sau asociatie( cu personalitate juridică).
Înregistrarea ca PFI se face direct la ANAF, gratuit, fără să fie necesară înregistrarea și autorizarea la registrul comerțului. Pentru înregistrarea unei activități prestate în cadrul unei profesii libere, persoanele fizice trebuie să depună un dosar cu următoarele acte:
documentele eliberate de organismul profesional care fac dovada pregătirii în domeniul pentru care se solicită autorizarea (copie);
două formulare 070 – Declarație de înregistrare fiscală;
un contract de comodat, necesar stabilirii sediului (original);
cartea de identitate, în copie.
Înregistrarea ca și SRL se face la Registrul Comerțului, este puțin mai laborioasă și necesita mai mult timp. Acte necesare https://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-juridice/nume-colectiv
Pentru cineva care este nou in acest domeniu, toți acești termeni vor părea noțiuni SF. Exista diferențe mari între cele doua opțiuni( gestionare, impozite, contabilitate, venituri); asadar in acest moment te sfătuiesc sa discuți cu un contabil care te va ajuta sa iei cea mai buna decizie, care ti se potrivește.
Dacă ti se pare complicat, sau nu ai un prieten contabil sau de la Registrul Comertului care sa te îndrume, e bine de stiut ca exista și firme care se ocupa cu întocmirea dosarelor atât pentru PFI cât și pentru SRL. Bineinteles contracost.
Avand in vedere ca eu sunt angajata si la stat, un salariu din care deja plătesc multe taxe și impozite, am ales sa îmi înființez un SRL pentru ca îmi oferă mai multa flexibilitate si posibilitatea de a angaja/ colabora cu alți medici in cadrul cabinetului. Iti recomand sa alegi ca și sediu social adresa ta din buletin, o adresa fixa. Adresa spațiului închiriat pentru cabinetul medical o poți certifica ca și punct de lucru. Pentru viitor, in cazul in care o sa îți schimbi adresa cabinetului din punct de vedere al actelor va fi mai ușor de schimbat doar adresa punctului de lucru.
Cat durează aceasta etapa? 1- 3 săptămâni.
Costuri: 150 ron, pentru ca mi-am facut singrua dosarul
3. AMENAJAREA SI DOTAREA CABINETULUI
La acest capitol este momentul in care trebuie sa rasfoiti muuulltteee foi cu legislatie in ceea ce priveste dotarea cabinetului, gestionarea deseurilor si dezinfectie. Va las mai jos cate un link direct catre legislatie, dar atentie ! intodeauna trebuie sa cautati forma actualizata.
Legislatie:
- amenajarea cabinetului medical ( lege )
- dotarea minima a cabinetelor medicale ( lege )
- norme tehnice privind gestionarea deseurilor rezultate din activitatile medicale ( lege )
- norme tehnice privind curatenia si dezinfectia unitatilor sanitare ( lege )
AMENAJARE
Dupa cum v-am scris mai sus, acum trebuie sa incepeti amenajarea spatiului, conform legislatiei in vigoare.
In cazul meu nu a trebuit sa fac foarte multe modificari, am gasit un spatiu care deja era compartimentat cu vestiar, 2 bai, sala de asteptare si cabinet. Singurele modificari pe care a trebuit sa le fac au fost:
- montarea unei chiuvete cu acces la apa calda/rece in cabinetul medical
- separarea baii cu un perete fals unde am organizat spatiul de depozitare al produselor de curatenie
- am construit in curte un spatiu mic pentru depozitarea deseurilor biologice
- fiind vorba de un cabinet de pediatrie, alaturi de o prietena, ne-am distrat pictand pe pereti cateva desene dragute
DOTARE
Mobilarea si amenajarea spatiului am gandit-o singura si ulterior am comandat mobila. Dotarea cabinetului de pediatrie conform legislatiei as spune ca impune dotarea cea mai complexa a unui cabinet dintr-o specialitate clinica. Ciudat dar ce sa facem, ne conformam legii. Este obligatoriu sa existe chiar si un defibrilator automat extern, care a fost livrat in 4 săptămâni de la comanda( de luat in calcul).
Din fericire in prezent exista multe companii care au magazine online, astfel ca eu am comandat tot ce am avut nevoie din online. Atunci când alegeți produsele de curatenie și dezinfecție aceste trebuie sa dețină Autorizație de Punere pe Piața și sa fie incluse in Registrul national al produselor Biocide. In concluzie nu puteți comanda chiar orice produse.
Dotarea și amenajarea cabinetului poate dura între 1-6 luni in funcție de complexitate și de amenajările care trebuiesc făcute.
Cat a durat aceasta etapa? aprox 3 luni
Costuri: aprox 17.000 ron
4. OBTINEREA AUTORIZATIEI DE LA DSP( Directia de Sanatate Publica)
Conform Ordinului M.S. Nr.606 din 7 mai 2018 privind înfiinţarea,organizarea şi funcţionarea cabinetelor şi unităţilor medicale mobile, procedura opraţională care se aplică este autorizarea sanitară în baza referatului de evaluare.
Pentru evaluarea și autorizarea cabinetului medical de către DSP trebuie depus un dosar care sa conțină numeroase acte. Dosarul este diferit, in functie de forma juridica sub care ai decis sa functionezi, PFI sau SRL. Lista documentelor necesare o găsești pe pagina DSPului de judet la categoria Autorizatii Sanitare.
Exemplu documente necesare pentru dosarul de autorizare sanitara( DSP MURES):
1) cerere – model tip
2) memoriu tehnic tip
3) planul de situatie cu incadrarea in zona ( se obtine de la un topograf)
4) schite cu detalii de structura functionala si dotari specifice profilului de activitate;
5) statutul asociatie/fundatie(unde este cazul)
6) certificatul de inregistrare fiscala (pentru SRL-uri);
7) extras CF/contract de inchiriere, contract de comodat, contract de concesiune, etc.(dupa caz - pentru sediul social si pentru punctul de lucru);
8) certificat constatator privind deschiderea punctului de lucru (pentru SRL-uri si PFA-uri);
9) taxa 300 lei
10) dosar plic
Autorizatia de la DSP se obține in urma unui control care va verifica daca structura, dotarea( legislatie OMS nr. 153/2003) și organizarea cabinetului este conform legislației in vigoare.
Initial se va face o evaluare a spațiului, moment in care cei de la DSP iti spun dacă spațiul este organizat conform legii și ce trebuie modificat sau îmbunătățiți. In vizita de evaluare puteți solicita alte informații care va sunt neclare. La sfârșit se va face o vizita de autorizare a spațiului da către DSP. Dacă toate condițiile sunt îndeplinite autorizația sanitara va fi obținută in decurs de 20 de zile lucrătoare.
As mai mentiona aici ca pentru autorizatia de la DSP este nevoie si de un contact cu o firma care iti va gestiona deseurile medicale.
Cat a durat aceasta etapa? 4-6 saptamani
Costuri: 300 ron, aferent taxei pt dosar
5. OBTINEREA AUTORIZATIEI DE LA COLEGIUL MEDICILOR
Obtinerea autorizației de la Colegiul Medicilor se face bineinteles tot după depunerea unui alt dosar stufos( asemanator cu cel de mai sus) și durează intre 5-20 zile lucrătoare. Lista documentelor necesare o găsiți aici pentru judetul Mures, insa va recomand sa cautati aceasta informatie pe pagina Colegiului Medicilor din judetul in care profesati (! este diferită pt PFI și SRL).
De menționat ca la acest dosar aveți nevoie sa depuneți Autorizația de la DSP, asadar aceste dosare nu pot fi depuse simultan.
Cat a durat aceasta etapa? 20 zile
Costuri: 150 ron, aferent taxei de avizare
6. INREGISTRAREA IN REGISTRUL UNIC AL CABINETELOR MEDICALE
Acest pas presupune depunerea unui alt dosar, și mai stufos, tot la DSP. Nu va descurajati, este ultimul dosar si daca ati ajuns aici, sunteti aproape de final.
Lista documentelor necesare pentru acest dosar o gasiti pe pagina DSPului de judet. ( de exemplu, pt judetul Mures). In urma acestei înregistrări se va obține un număr din Registrul Unic in baza căruia îți poți începe activitatea.
Cat a durat aceasta etapa? 20 de zile
Costuri: 20 ron, aferent taxei pentru registrul unic
+-7. ACHIZITIONAREA CASEI DE MARCAT
In functie de forma juridica sub care ai ales sa profesezi, probabil ca vei avea nevoie si de o casa de marcat. Pentru acest pas este suficient sa te prezinti la o firma de case de marcat.
Cat a durat aceasta etapa? 1-3 saptamani pana ai casa de marcat
Cat a costat? costul difera in functie de casa de marcat pe care o alegi, incepand de la 500 ron.
Si daca ai ajuns aici, inseamna ca in curand vei deschide usa cabinetului tau medical.
Iti reamintesc ca tot procesul cu dosare si acte poate fi atribuit unei firme care se ocupa cu intocmirea acestor documente si depunerea lor, insa bineinteles contracost.
In final as vrea sa va spun ca toate etapele de infiintare, amenajare si dotare ale cabinetului meu au durat aproximativ 4 luni si a fost necesar sa investesc aproximativ 4000 euro. As fi salvat mult timp daca as fi stiut exact de la inceput ce trebuie sa fac, si din acest motiv am decis sa scriu acest articol care sa vina in ajutorul colegilor mei.
In tot acest proces se pare ca nu e suficient sa fi medic, trebuie sa ai si minime abilitati de antreprenor.
Va doresc multa bafta si cat mai multi pacienti tratati cu succes!
Buna ziua! Pana sa ajungi la Col Medicilor pentru a depune actele de a infiinta un CMI( acestia cer contract de comodat sau inchiriere, dotarea cabinetului cu mobilier si instrumentar etc) Pe ce nume se trece pe factura neavand CMI? Care este primul pas pentru a putea achizitiona toate aceste lucruri?
Merg mai intai la Anaf pentru a cere un cod fiscal? Pe baza acelui cod fiscal achizitionez?
Multumesc anticipat!
ff fain și util articol , vroiam sa te întreb dacă vreau sa mi deschid clinica cu mai multe Cabinete trebuie SRL?multumesc
multumesc foarte mult de informatii, de mult timp ma gandeam sa am propriul cabinet fara sa stiu cam ce presupune. banuiesc ca ai facut contract cu casa de asigurari , oricum felicitari, nu stiu cum ai timp de toate
excelent articol! am ajuns aici cautand informatii despre infiintarea unui cabinet MF. din cate am inteles, CASul troneaza peste tot ce misca dar date despre cum se face - ioc.