Vara sunt mult mai frecvente gastroenterocolitele care se pot manifesta prin vărsături, scaune diareice, febra și dureri de burtica.
In caz de vărsături trebuie sa respectați câțiva pași simpli care vor ajuta la ameliorarea situației in majoritatea cazurilor:
1.REPAUS DIGESTIV
Timp de 1-2 ore după vărsătură nu vom oferi copilului LICHIDE sau MÂNCARE. Nu-i așa ca după ce copilul vărsa toată lumea e tentată sa spună “hai bea o gurița de apa sa îți treacă”? Cel mai frecvent după “o gurița de apa” copilul va vărsa din nou. Din acest motiv, după un episod de vărsături facem o pauza.
2.REHIDRATAREA TREPTATA
După un repaus digestiv vom relua treptat lichidele. Nu oferim copilului o cantitate mare de lichide dintr-o data pentru ca poate vărsa din nou. Ii oferim 10ml lichide, pauza 5 minute, apoi ii oferim 20ml lichide iar pauza 5 minute. Și tot așa, încercam sa ii oferim lichide treptat, in decurs de o ora 200-300 ml de lichide. Este recomandat ca dupa un episod de varsaturi sa nu administram apa, ci lichide de rehidratare.
3.LICHIDE DE REHIDRATARE Pentru a preveni deshidratarea dar și anumite tulburări electrolitice, cauzate de pierderea electroliților prin vărsătură, aceste săruri sunt importante de oferit in episoadele de vărsături. Stim foarte bine ca in aceste episoade copii nu au pofta de mâncare, așadar menținerea glicemiei la valori normale este un pas important. Din acest motiv majoritatea sărurilor de rehidratare conțin glucoza, dextroza sau fructoza, ingrediente ce fac ca aceste lichide sa fie dulci, foarte dulci. Pentru bebelusii alăptați cel mai bun lichid de rehidratare este laptele de mama. Copiilor mai mari sau cei celor care nu mai sunt alăptați le puteți oferi săruri de rehidratare. Găsiți in farmacii o gama larga de săruri de rehidratare gata preparate sau pulbere care se dizolva in apa. In cazul in care nu aveti acasa saruri de rehidratare, daca copilul nu are si scaune diareice, puteti oferi copilului suc proaspat de mere diluat sau compot de mere( fara zahar adaugat). Sunt studii care demonstreaza ca sucul de mere are rezultate comparabile cu ale sarurilor de rehidratare in cazul deshidratarii prin varsaturi.
Semne de alarma in caz de vărsături
Daca un copilas are varsaturi si asociaza unul sau mai multe dintre semne sau simptomele de mai jos trebuie sa va prezentati de urgenta la medic: - varsaturi cu sange
- febra înaltă( > 39.5oC) - dureri de cap - somnolenta marcată - fotofobie - vărsături incoercibile și imposibilitatea administrării de lichide
Kommentare