In prezent testele de disbioza intestinala sau testarea microbiotei intestinale a devenit extrem de populara in randul mamicilor dar si in comunitatea medicala.
Scaune cu mucus, colici, scaune diarice/ constipatie sau chiar dermatita atopica sau autism? sunt toate situatii in care frecvent ma intalnesc cu parinti care au facut analiza de disbioza copilului lor.
O analiza costisitoare, dar oare atat de importanta? Ne ajuta intr-adevar sa prescriem un tratament potrivit in aceste situatii sau sa identificam cauza acestor simptome? Citeste pana la final acest articol si vei afla raspunsul.
CE ESTE MICROBIOTA INTESTINALA?
In intestin exista o populatie de microorganisme( bacterii, fungi, probiotice) care constituie microbiota intestinala. Aceasta intervine in rolul de bariera si protectie a mucoasei intestinale dar are si numeroase implicatii in imunitate, metabolismul medicamentelor si al nutrientilor proveniti din alimentatie.
Conform celor mai recente studii s-a dovedit ca populatia de bacterii si probiotice care traiesc in intestinul copilului sunt intr-o continua schimbare pana la 3 ani. Abia dupa aceasta varsta compozitia microbiotei intestinale se mentine ceva mai constanta si devine similara cu cea a adultului, insa TOTUSI extrem de mult influentata de multi factori din mediu, alimentatie si tratamente.
Microbiota intestinala la copii:
Dupa nastere, copilul intra in contact cu flora vaginala( daca este nascut pe cale vaginala), cu flora din mediul extern prin contactul cu pielea, contactul cu mama, flora din aer si bineinteles flora din alimentatie( lapte matern/ lapte praf). Tot acest contact cu mediul extrauterin contribuie la colonizarea intestinului cu diferite populatii de microorganisme.
Dupa cum vedeti in imaginea de mai jos, compozitia microbiotei intestinale in primii doi ani de viata se schimba foarte mult de la o luna la alta si este mult influentata, in bine sau rau, de metoda de nastere, alimentatia cu lapte, diversificare si tratamentele antibiotice.
Mediul extern( timpul petrecut in natura, contactul cu animalele), alimentatia( iaurturi, branzeturi fermentate, muraturi, mere, pere, ceapa, usturoi, banane - alimente cu surse importante de pre si probiotice) si stilul nostru de viata( dezinfectarea excesiva a suprafetelor) sunt alti factori care pot influenta compozitia microbiotei intestinale chiar de la o zi la alta si pe termen lung.
Avand in vedere toti acesti factori care modifica foarte mult, de la o zi la alta, compozitia microbiotei intestinale, in special la copiii mici - o flora intestinala in continua schimbare, cum credeti ca ar fi posibil sa facem o analiza cu un rezultat exact pe care sa il putem interpreta corect?
In intestin exista peste 100000000000000 de microorganisme( bacterii, fungi, probiotice). Aceste microorganisme traiesc intr-o simbioza, adica se inteleg ele intre ele. Insa in momentul in care scade numarul unei populatii de X bacterii pot creste mai multe Y fungi, care in numar crescut pot determina boala. Aici vorbim despre disbioza intestinala.
Cel mai simplu exemplu este Candida din intestin: ea exista in intestin in mod normal, insa dupa tratamente antibiotice tintite sa distruga bacteria X vor fi distruse si o parte din bacteriile benefice din intestin care vor permite ciupercii Candida sa se inmulteasca mult mai mult, pana cand va produce simptome digestive sau generale.
MICROBIOTA INTESTINALA SI PROBLEMELE DE SANATATE
In prezent exista numeroase studii care ne demonstreaza faptul ca microbiota intestinala se modifica in majoritatea afectiunilor: alergii, astm, obezitate, boli inflamatorii intestinale, diabet etc. Totusi, etiologia si mecanismul prin care apar aceste boli este cunoscut aproape in totalitate in majoritatea cazurilor iar studiile recente NU DOVEDESC INCA o relatie de cauzalitate intre microbiota intestinala si aparitia acestor boli. Adica, NU disbioza intestinala cauzeaza astm, alergii etc ci prezenta bolii in sine/ tratamente specifice duc la modificarea microbiotei intestinale.
TESTELE DE DISBIOZA INTESTINALA
Aparitia testelor de disbioza intestinala a fost ca o noua revolutie in descoperirea si intelegerea microbiotei intestinale, care este inca in mare parte neinteleasa.
Aceste teste sunt folosite in prezent in cercetare pentru a urmari modificarile populatiilor bacteriene la grupe tintite de pacienti: pacienti cu boala inflamatorie intestinala, pacienti cu boala celiaca, pacientii consumatori de alcool etc.
De exemplu, in urma unor studii la pacientii care au primit tratamente antibiotice s-a evidentiat o crestere a bateriei Clostridiodes difficile sau Helicobacter pylori( care si el poate fi prezent in stomac/intetsin fara sa faca rau) si o scadere a populatiei de Bifidobacterii. A fost demonstrat ca modificarile florei intestinale pot persista mai mult de 2 ani dupa un tratament antibiotic, in special la copii.
De asemenea, testarea microbiotei intestinale si evidentierea modificarilor care apar in diferite patologii a facut posibila interventia pre si probioticelor in diferite tratamente: alergii, infectii recurente de tract respirator superior, diareea asociata tratamentelor antibiotice, colici etc.
Exista societati de gastroenterologie, alergologie care actualizeaza periodic recomandarile privind administrarea de pre- si probiotice in functie de ultimele studii si aceste ghiduri ne spun:
ce probiotic recomandam la bebeusii cu colici
ce probiotic recomandam la unii pacienti cu alergii
ce probiotic recomandam la pacientii care iau antibiotice etc
Pana aici am vrut sa va atrag atentia ca aceste studii, ale disbiozei intestinale, sunt folosite in prezent in cercetare/ studii iar rezultatele sunt interpretate doar pe grupe de pacienti, NU individual. Multe dintre concluziile studiilor in acest domeniu sugereaza ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege mai bine legatura dintre microbiota intestinala - aparitia unor boli si transpunerea acestora in practica medicala si adaptarea tratamentelor.
De ce? De exemplu, chiar daca in astmul bronsic la copii a fost identificat un numar scazul al unor populatii de probiotice( Rothia, Veillonella, Lachnospira, and Faecalibacterium) pana in prezent studiile NU au reusit sa demonstreze un efect benefic al administrarii de probiotice la pacientii cu astm, care sa modifice cursul bolii.
Un alt exemplu mult mai cunoscut: chiar daca in randul copiilor nascuti prin sectiune cezariana s-a identificat o microbiota diferita fata de cea a copiilor nascuti pe cale vaginala, avand studii care deja releva o incidenta mai crescuta a unor boli la copiii nascuti prin cezariana, in prezent NU este sustinuta administrarea generala de probiotice la copiii nascuti prin sectiune cezariana.
Va reamintesc, flora intestinala are peste 100000000000000 de populatii de microorganisme. Laptele matern aduce un surplus de probiotice, un plic de probiotice are peste 100000000 de tulpini, alimentatia dar si infectiile comune( raceala, gastroenterocolita) influenteaza mult microbiota intestinala. Metoda de recoltare, temperatura si timpul petrecut de la recoltare pana la analiza sunt alti factori care modifica populatia microorganismelor
din fecale.
Cum am putea INTERPRETA o analiza a microbiotei intestinale, cand aceasta se schimba atat de repede?
Sunt numeroase studii care demonstreaza faptul ca inclusiv probe de scaun recoltate in aceasi zi ne ofera rezultate foarte diferite ale microbiotei intestinale.
In plus, in urma analizei microbiotei intestinale sa tragem concluzia ca exista prea putine probiotice X si tratamentul cu X probiotice va rezolva problema. Nici pe departe adevarat!
Din pacate vad tot mai frecvent recomandata aceasta analiza la bebelusii cu colici, cu scaune cu mucus, la copiii cu constipatie, cu diaree sau chiar cu dermatita atopica. STOP!
Pana in prezent NU exista NICI UN STUDIU care sa dovedeasca utilitatea testelor de disbioza intestinala in practica clinica la copii si ba mai mult sa influenteze tratamentul. De asemenea, nici o asociatie de pediatrie, de gastroenterologie pediatrica sau de alergologie pediatrica NU recomanda efectuarea acestei analize in practica medicala. Analiza disbiozei intestinale este o analiza SCUMPA si INUTILA in prezent( fac referire aici doar la domeniul pediatriei, la adulti nu cunosc recomandarile) atunci cand este indicata la UN pacient. In plus, de cele mai multe ori in urma acestei analize pacientilor le sunt recomandate un anumit tip de probiotice. Acest lucru ma face sa va reamintesc de industria suplimentelor alimentare care nu este suficient de bine controlata iar continutul acestora este foarte variabil.
Desigur, ma mahneste faptul ca laboratoare serioase, de renume, au aceasta analiza disponibila, insa putem noi sa concuram cu dorinta arzatoare de a castiga bani din diferite surse??
DESPRE DISBIOZA INTESTINALA PE GOOGLE
Pana sa scriu acest articol am citit multe studii pe aceasta tema insa m-a surprins un lucru pe care nu l-am mai intalnit pana acum: oridecat ori am dat cautare pe google - Recent studies about gut dysbiosis, Gut dysbiosis tests in pediatric patients etc, foarte greu am ajuns catre reviste medicale si studii clinice pentru ca Google scoate in fata pagini platite ale unor laboratoare/ firme care fac astfel de teste. Asadar, cred ca pe acest subiect exista inca multe informatii neclare, incorect transmise catre publicul larg si unii medici care practica o pseudostinta si recomanda aceste analize INUTIL.
CONCLUZII
Majoritatea studiilor in care a fost studiata relatia dintre microbiota intestinala si anumite afectiuni pediatrice fie concluzioneaza ca studiile prezente nu sunt suficiente pentru a trage o concluzie si sunt necesare mai multe studii SAU subliniaza importanta factorilor care contribuie la mentinerea echilibrului microbiotei intestinale.
Imaginati-va flora intestinala ca un univers iar testele de disbioza intestinala individuale in prezent sunt la stadiul " cauta acul pierdut in univers". Totusi, aceasta analiza a microbiotei intestinale reprezinta un mare avans al medicinei si este utilizata mult in cercetare. Cu siguranta cercetariile in domeniul microbiotei si avansul tehnologiei ne vor ajuta sa intelegem mai bine acest univers al microbiotei intestinale. Promit sa actualizez acest articol de fiecare data cand citesc noutati sau daca apar modificari ale recomandarilor fata de ce am scris aici.
In concluzie, nu mai aruncati banii pe aceste analize de DISBIOZA INTESTINALA care va promit descifrarea universului, iar daca un medic v-a recomandat aceasta analiza mai cereti o a doua parere!
Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?
Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall.Â
Comments