top of page

SCAUNELE BEBELUSILOR

Updated: Apr 7

Scaunul bebelusilor are un aspect extrem de variabil in functie de alimentatia acestuia dar si de varsta sau alti factori precum ar fi tratamente medicamentoase, intolerante/ alergii sau infectii digestive.

scaunul bebelusilor scaune normale aplv scaune mucus scaune sange klebsiella coprocultura galerie foto
scaunul bebelusilor

Avand in vedere ca multi parinti nu stiu exact la ce sa se astepte atunci cand vine vorba de scaunele bebelusilor am decis sa scriu acest articol pentru a diminua grijile inutile cu privire la acest subiect, cheltuielile pe seama analizelor de prisos si dietele drastice.


Haideti sa descoperim care este aspectul normal al scaunului la bebelusi, in functie de varsta si alimentatie.

dex: NORMAL - adj. Firesc, comun, obisnuit( despre oameni); Sanatos( din punct de vedere fizic si psihic); (despre marimi) cu valoare apropiata de cea intalnita frecvent.

Cand facem referire la scaunele normale ale bebelusilor ne ganditm frecvent la un scaun galben, pastos, pentru ca asa au majoritatea bebelusilor. Insa exista si exceptiile de la regula ale scaunelor, scaune cu aspect diferit dar care totusi apar la bebelusi sanatosi.


ATENTIE! este un articol care contine poze reale!

Pentru aspectul patologic al scaunelor va fi dedicat un alt articole separat.


SCAUNUL BEBELUSILOR IN PRIMELE ZILE DE VIATA - MECONU

In primele 2 zile, scaunul eliminat de bebelus se numeste meconiu. Acesta este primul scaun al bebelusului, este de culoare verde-inchis spre negricios si are o consistenta pastoasa, lipicioasa.

scaune de la bebelusi sanatosi:

poza 1,2,3 - meconiu in primele zile de viata( poza 2 - petele de sange sunt urina cu cristale de urati- aspect normal in primele zile)


SCAUNUL BEBELUSILOR IN ZILELE 3-14 DE VIATA - SCAUNE DE TRANZITIE

Dupa eliminarea meconiului se va face tranztia spre scaunele normale ale bebelusului care vor fi galbene. Astfel, in zilele urmatoare e posibil ca bebelusul sa aiba scaune de culoare verde-galbui si consistenta semilichida.

Avand in vedere ca in primele zile bebelusii inca mananca cantitati mici de lapte, cantitatea scaunelor va fi mica( aproximativ cat o moneda de 50 de bani) si vor avea minim 1-2 scaune/zi.

In cazul bebelusilor care dezvolta icter, odata cu aparitia icterului, uneori scaunele devin din nou verzui, insa comparativ cu meconiul aceste scaune au o culoare verde deschis.


scaune de la bebelusi sanatosi:

poza 4-bebelus 6 zile icter, alimentat mixt, poza 5,6- bebelus 1 saptamana, alaptat exclusiv, scaun semilichid cu grunji albicioase


SCAUNUL BEBELUSILOR IN SAPTAMANA 2-6 DE VIATA

Odata cu instalarea lactatiei bebelusii alaptati exclusiv dupa ziua 10-14 de viata vor avea minim 3 scaune/24h, acesta fiind un indicator al unei alimentatii optime. Avand in vedere ca lactoza din laptele matern stimuleaza miscarea intestinelor, este posibil ca bebelusii sa prezinte chiar si un scaun dupa fiecare alaptare.

Scaunele "clasice" ale bebelusilor alaptati exclusiv sunt de consistenta si culoarea oulelor crude batute sau a mustarului. Adica galbene, semilichide si pot contine chiar putin mucus. Unele scaune pot contine si grunji albicioase aspectul similar cu branza cottage. Totusi, consistenta poate varia de la semilichida pana la scaune pastoase( vezi pozele).


scaune de la bebelusi sanatosi: poza 7,8 - alaptat exclusiv, scaune normale, poza 9 - alimentat cu lapte praf


Bebelusii alimentati cu lapte praf vor avea scaune de consistenta mai pastoasa, culoare ce poate varia de la galben mai frecvent spre verde-maro. Din parctica, am observat totusi ca in primele 2 luni de viata si bebelusii alimentati cu lapte praf au scaune similare, ca si culoare si consistenta, cu cele ale bebelusilor alaptati. Difera totusi numarul scaunelor, acestia avand de obicei un tranzit cu 1-2 scaune pe zi, uneori 1 scaun la 2 zile.

poza 10,11,12 - scaune ale bebelusilor alaptati exclusiv, sanatosi


Indiferent de alimentatie in unele cazuri culoarea scaunelor poate varia de la galben la verde( pozele 10-15) sau maro(poza 11) chiar si in lipsa unor afectiuni. Scaunele verzui la un bebelus care creste bine in greutate si nu are alte simptome asociate( balonare, agitatie, eruptii cutanate) pot fi absolut normale. Bebelusii alaptati exclusiv mai pot prezenta scaune verzi, balonare si agitatie in cazul in care mananca foarte frecvent si sug putin din fiecare san, ajungand sa manance doar laptele bogat in lactoza(poza 10).

scaune de la bebelusi sanatosi: poza 13 - alimentat cu lapte praf, poza 14 - alimentatie mixta, poza 15 - alaptat exclusiv


SCAUNUL BEBELUSILOR DUPA VARSTA DE 6 SAPTAMANI

Incep prin a mentiona ca dupa varsta de 6 saptamani bebelusii alaptati exclusiv pot avea o schimbare in ceea ce priveste frecventa scaunelor. Astfel este posibil ca unii bebelusii sa prezinte scaun la cateva zile sau chiar 10-14 zile. De ce? Pentru ca la aceasta varsta intestinul poate absorbi pana la 98% din laptele de mama ingerat si miscarile intestinale sunt mai lente. Dar cu aceasta ocazie sa va asteptati si la scaune cantitativ mai mari. In concluzie, la acesta varsta, la bebelusii alaptati exclusiv NU vorbim de constipatie si subliniez faptul ca acum, numarul scaunelor NU mai reprezinta un indicator al unei alaptari eficiente.

Chiar si in cazul bebelusilor alimentati cu lapte praf poate fi normala emisia de scaune la 2-3 zile, daca consistenta este normala, pastoasa.

scaune ale bebelusilor sanatosi dupa varsta de 6 saptamani: poza 16 - alimenttaie lapte praf, poza 17, 18 - alaptat exclusiv


Lipsa tranzitului pentru scaune nu este o problema daca bebelusul are o stare generala buna, aparent nu are dureri de burtica, daca apasati usor pe burtica nu pare sa il deranjeze, burtica nu este destinsa si totusi prezinta emisii de gaze.


SCAUNUL BEBELUSILOR DUPA VARSTA DE 4 LUNI

Din practica medicala am vazut ca in jurul varstei de 4 luni multi bebelusi incep sa aiba anumite schimbari in aspectul scaunelor si anume aparitia de mucus, mult mai consistent dupa aceasta varsta, dar si aparitia scaunelor verzi-verzui la bebelusii alaptati.


In mod normal intestinele secreta mucus pentru a ajuta scaunele sa alunece, astfel ca puteti observa cantitati moderate de mucus galben-verzui-maro chiar si inainte de aceasta varsta.

Dupa varste de 4 luni exista mai multe motive care explica cresterea cantitatii de mucus in scaune. In jurul acestei varste incep sa saliveze mai mult si isi duc mainile la gurita acest lucru inseamna si un contact mai activ cu flora din mediu( virusi si bacterii). Pentru a impiedica virusii si bacteriile sa afecteze intestinul, acesta secreta o bariera de mucus. Cresterea cantitatii de mucus in scaun poate fi corelata si cu eruptia dintisorilor.

poza 19,20,21- scaune cu mucus de la bebelusi sub 6 luni, sanatosi


As vrea sa subliniez aici ca DOAR prezenta de mucus in scaun, in cantitati mai mici sau mai mari, rareori esti SINGURUL semn al unei afectiuni. In cazul infectiilor, alergiilor sau al altor afectiuni de cele mai multe ori apar si alte simptome cum ar fii: diaree, balonare, dureri de burtica si plans frecvent( mai mult de 3 ore/zi), regurgitatii frecvente( mai mult de 5 regurgitatii in cantitate mare), eruptii cutanate/dermatita atopica, crestere lenta in greutate etc.

scaune bebelusi, scaune mucus, scaune sange, klebsiella, candida, e coli, probiotice, coprocultura,
poza 22: etape ale dezvoltarii florei intestinale, sursa foto: Arrieta MC, et al. The intestinal microbiome in early life: health and disease. Frontiers Immunology. 2014;5:427.

Schimbarea mirosului si al culorii scaunelor apare in urma modificarii microbiotei intestinale care este in continua schimbare in primele luni de viata( poza 22). Si daca tot am mentionat de microbiota intestinala subliniez faptul ca aceasta este formata din faimoasele probiotice( Lactobacillus, Bifidobacterii etc) dar si bacterii precum ar fi Klebsiella, E.Coli, Clostridium si chiar fungi, binecunoscuta Candida.



Stiu ca multe mame se sperie de mucusul din scaunul bebelusilor si din proprie initiativa duc repede la laborator probe din scaun pentru nenumarate analize. In urma acestora o situatie frecvent intalnita este coprocultura pozitiva cu Klebsiella la copilul sanatos, fara alte simptome, situatie care de cele mai multe ori nu releva o infectie digestiva cu aceasta bacterie ci un posibil dezechilibru al florei intestinale. Astfel, initierea tratamentului antibiotic pentru o coprocltura cu Klebsiella, la un copil sanatos fara simptomatologie digestiva si crestere buna in greutate nu va face decat sa dezechilibreze si mai mult flora intestinala.

Si atunci ce facem? Analiza pentru microbiota/disbioza intestinala? Nununu. In prezent aceasta analiza nu are utilitate clinica si rezultatele nu pot fi interpretate, cu atat mai mult la bebelusii sub 6 luni cu alimentatie exclusiva lactata care au o flora intestinala care se modifica mult de la o saptamana la alta.


SCAUNUL BEBELUSILOR DUPA DIVERSIFICARE

Odata cu introducerea alimentelor bebelusii vor avea scaune de consistenta mai pastoasa, culoare maronie si miros mai puternic. Toate acestea datorita alimentelor dar si a florei intestinale care se modifica. In primele luni dupa diversificare este absolut normal sa observati urme de alimente nedigerate in scaun( poza 23) sau uneori firisoare negre(poza 24), dupa ingestia de banane.

scaune la bebelusi diversificati: poza 23 - diversificare, scaun cu resturi alimentare poza 24 - scaun dupa ingestie de banane,

poza 25 - scaun diversificare si supliment cu fier


Bineinteles ca si culoarea scaunelor poate varia in functie de alimentatie - sfecla, spanacul sau afinele sunt cateva exemple care cauzeaza scaune mai inchise la culoare.

Scaune inchise sau chiar negricioase pot sa apara si in cazul tratamentului cu fier(poza 25).


FIRISOARE DE SANGE?

Daca bebelusul are o stare generala buna si nu are alte simptome( colici, febra, diaree, varsaturi, eruptii cutanate/ dermatita) si observati fine firisoare de sange in scaun(pozele 26-28), nu va panicati! Asteptati urmatorul scaun, s-ar putea sa fie normal. Daca modificarile persista discutati cu un medic pediatru.

poza 26,27,28: scaune cu fine firisoare de sange la bebelusi sanatosi


Cand ar trebui sa va adresati unui medic?

Daca scaunele bebelusului:

- sunt negricioase si bebelusul nu este sub tratament cu fier si nu a consumat alimente care coloreaza scaunele: afine, spanac, mure etc

- are mai mult de 2 scaune cu firisoare de sange

- are mai mult de 3 luni si are mai mult de 2-3 scaune diareice/zi sau diaree ce persista de mai multe zile

- are scaune cu urme sau continut de sange

- sunt gri sau albicioase

- contin predominant mucus sau are scaune cu mucus si alte simptome digestive asociate

- are scaune de consistenta dura sau emisii dificile de scaun


In concluzie, as vrea sa retineti ca notiunea de "scaune normale" cuprinde o varietate foarte mare de la consistenta pana la culoare astfel ca uneori chiar si un scaun verzui cu mucus poate fi un scaun normal, la un bebelus care creste bine in greutate si nu are alte simptome asociate.



Nu as vrea sa minimizez importanta de a va prezenta la medic atunci cand observati modificari care va ingrijoreaza cu privire la scaunele bebelusilor insa sper ca acest articol sa va ajute sa discerneti acasa daca aspectul scaunelor ingrijorator sau nu, sa nu cheltuiti multi bani inutil pentru analize costisitoare( mai ales efectuate din prorpie initiativa) sau sa incepeti diete drastice pentru suspiciunea nefondata a unor alergii.


Multumesc tuturor mamicilor care au contribuit cu poze pentru acest articol.

Inregistreaza-te pe site ca sa afli cand apare articolul despre scaunele patologice la bebelusii cu APLV, alergii si enterocolite.


Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?

Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall. 



Recent Posts

See All
bottom of page