top of page

Cu bebe in vacanta CU AVIONUL

Updated: Apr 7

Vacantele sunt mereu prilej de bucurie dar, personal, la fiecare calatorie cu avionul am emotii la controlul din aeroport. Cand ai si un copil cu tine cum e? Emotii la patrat. Astazi mi-am propus sa va dau cateva sfaturi din punctul de vedere al medicului pediatru pentru calatoriile cu avionul alaturi de un copil mic.

cu bebe cu avionul, bebelus, avion, excursii in familie, vacanta cu bebe, in avion copil, bebe vacanta doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu
photo: https://www.cntraveler.com/story/everything-you-need-to-know-about-flying-with-a-baby

De la ce vârsta a copilului putem călători cu avionul?

Teoretic oricând. Însă, având in vedere riscul crescut de a contacta anumite infectii pana la vârsta de 3 luni este bine sa evitam călătoriile cu avionul care nu sunt neaparat necesare. Totodata la momentul primei călătorii cu avionul ar fi bine sa fie trecute 2-4 săptămâni de la primul vaccin, astfel ne asiguram ca bebelusul are o oarecare imunitate postvaccinala.

In cazul copiilor născuți prematur, cu bronhodisplazie pulmonara, si a copiilor cu boli cronice solicitați mereu sfatul medicului înainte de o călătorie cu avionul.


Durerile de ureche pot fi prevenite sau diminuate ușor la copiii de vârsta mică daca incercati aceste metode la decolare si aterizare:

- daca bebelusul este alaptat la decolare si la aterizare asta il va face sa se simtă mai confortabil dar va ajuta si la egalizarea presiunilor de la nivelul urechii

- ofera-i suzeta

- ofera-i o bautura cu paiul

- ofera-i jeleuri sau o guma de mestecat( pentru copiii peste 5 ani)

Rețineți ca in cazul unui episod de rinofaringita acută sau otita in ultimele 2 săptămâni anterior zborului, durerile de ureche pot fi amplificate din cauza inflamatiei. In aceste situatii un antiinflamator și curățarea nasului înainte de zbor vor ajuta semnificativ, însă discutați întotdeauna cu medicul pediatru in acest caz.


Alimentatia la bordul avionului

Dacă copilasul tau este alaptat exclusiv lucky you, cea mai simpla varianta, il poti alapta in continuare la cerere. Daca nu te simti in largul tau sa alaptezi in public, iti readuc aminte ca,in mod normal, ar trebui sa fie o camera de alaptare in fiecare aeroport. Totodata insotitorii de bord sunt mereu intelegatori si probbail ca iti vor permite sa alaptezi in spatele avionului daca iti doresti acest lucru.

cum pastram laptele, lapte de mama, lapte praf, lapte de mama la frigider, cat rezista laptele, cu bebe cu avionul, bebelus, avion, excursii in familie, vacanta cu bebe, in avion copil, bebe vacanta doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Daca copilasul tau este alimentat cu lapte praf îți recomand sa îți pregătești câteva sticluțe cu măsurile de lapte praf necesare și un termos cu apa fierbinte; acestea vor fi acceptate la checkin in bagajul de mâna al copilului fără limita la cantitatea de apa/ lichide permise dar trebuie arătate la controlul de securitate.

Pentru bebelușii diversificati, puteți avea orice in geanta bebelusului. Va sugerez sa va pregătiți de acasă câteva gustări dintre alimentele preferate ale copilașului sau 2-3 borcanase gata preparate. De ce borcanase? Daca nu aveti posibilitatea sa pastrati alimentele la o temperatura mai scazuta in cateva ore ele pot fi perisabile. Sigur, depinde de durata zborului pana la destinatie.

Nu uitati ca unele calatorii cu avionul se pot prelungi cateva ore, sau chiar mai multe, asadar e bine sa aveti cateva provizii de mancare pregatite si pentru situatii neprevazute.

Siguranța la bord a copiilor

Chiar dacă companiile aeriene nu sunt foarte stricte in ceea ce privește locul copilului in avion, inclusiv pentru copiii sub 2 ani cel mai sigur loc in avion este intr-un scaun de copil montat in avion. De ce? pentru ca, rareori, pot aparea accidente chiar si atunci cand calatorim cu avionul: turbulente mai severe, accidente la aterizare sau decolare. In aceste situatii sustinerea copilului mic in bratele unuia dintre parinti nu este o varianta sigura si expune copilul la traumatisme.

scaun bebelus, scaun copii, cu bebe cu avionul, bebelus, avion, excursii in familie, vacanta cu bebe, in avion copil, bebe vacanta doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Asadar, atunci cand achizitionati un scaun de masina e bine sa va uitati si daca se potriveste pentru avion. Am scris aici mai multe despre scaunele pentru copii. In situatia in care copilul mai mic de 2-3 ani va sta intr-un scaun de copil in avion, va ocupa un loc și in acest caz va trebui sa platiti un bilet de avion si pentru copil.

Majoritatea companiilor aeriene va permit sa luați gratuit in avion un scaun de copil.

TIP: In cazul in care călătoriți in extrasezon, dacă mai sunt locuri libere in avion puteți ruga unul dintre însoțitorii de bord sa va permită sa va montati scaunul de copil( o tentativa de economie :) ).


Pe langa scaunul de copil aveti si alte variante pentru copii care nu ofera aceasi siguranta:

- susținerea copilului intr-un sistem de purtare

- un hamac pentru bebelusi

- valiza pentru copii care se transforma intr-un pat in prelungirea scaunului


copilul in avion, bebelus in avion, scaun copil in avion, siguranta in avion, calatoriile cu avionul, copii, bebelusi, cu bebe cu avionul, bebelus, avion, excursii in familie, vacanta cu bebe, in avion copil, bebe vacanta doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Avioanele pentru zboruri lungi de obicei sunt prevăzute cu un patut pentru bebelusi astfel încât puteti respecta programul de somn al bebelusului.


Tot la capitolul obiecte ce sunt acceptate gratuit in avion pentru copii intra și căruciorul. El poate fi luat pana la scara de urcare in avion.

Ce loc alegem in avion pentru copii?

Pentru bebelusi, locul de la geam va oferă mai multa siguranța pentru ca pot fi evitate incidentele cu băuturi fierbinți, bagaje căzute sau pasagerii grăbiți, si in acest loc puteti sa va bucurati si de un pic un pic de intimitate. Totusi locul de la geam va permite sa va ridicati mai greu daca copilasul este mai agitat si vrea sa fie plimbat sau aveti nevoie sa mergeti la toaleta. Fiecare varianta vine cu avantaje si dezavantaje.


cu bebe cu avionul, bebelus, avion, excursii in familie, vacanta cu bebe, in avion copil, bebe vacanta doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Programul artistic

Raman valabile si in avion toate sfaturile pe care vi le-am scris si aici privind activitatile de la bord si nu uitati de regula celor 5 jucarii. In plus, in avion puteti sa profitati de locul de la geam si sa va jucati cu diferite stickere pentru sticla.


Pentru astfel de experiențe cum ar fi călătoria cu avionul contează foarte mult și “pregătirea de acasă”. Înainte de călătorie este bine sa îl familiarizați pe copil cu tot ceea ce sa va întâmpla la aeroport, care sunt regulile care trebuie respectate, cum va decurge călătoria cu avionul etc. Gasiti o mulțime de cărticele pe aceasta tema care va vor ajuta sa îl introduceți pe copilașul vostru mult mai ușor in acest peisaj.

Cu toate acestea spuse, va doresc cât mai multe vacante frumoase in familie și zboruri ușoare!


Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?

Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall. 

cu bebe cu avionul, bebelus, avion, excursii in familie, vacanta cu bebe, in avion copil, bebe vacanta doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Recent Posts

See All
bottom of page