top of page

Cu bebe in vacanta CU MASINA

Updated: Apr 7

Stiu ca in aceasta perioada multi dintre voi aveti planuri de vacanta. Poate e prima vacanta impreuna cu copilasul vostru si sunt convinsa ca bagajul vine la pachet cu cateva ingrijorari legate de drum. In aceasta postare am decis sa abordez cateva informatii utile pentru parinti legate de calatoriile cu masina.


vacanta copii, vacanta bebelus, bebelus in masina, prima vacanta, vacanta in familie, bebelus la bord, cu bebe cu avionul, bebelus, avion, excursii in familie, vacanta cu bebe, in avion copil, bebe vacanta doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu


Siguranta la bord

De cele mai multe ori prima calatorie cu masina este chiar de la maternitate spre casa. Cititi cu atentie aceste informatii. Cel mai important lucru legat de calatoria cu masina este siguranta la bord a tuturor pasagerilor.

Siguranta la bord pentru copii se traduce prin transportul corespunzator intr-un scaun de copil adaptat varstei si greutatii copilului.

scaun de masina copii. cu masina copii. scaun masina bebelusi. rearfacing. car seat. cu bebe cu avionul, bebelus, avion, excursii in familie, vacanta cu bebe, in avion copil, bebe vacanta doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu
Cum alegem scaunul de masina in functie de varsta copilului

! ATENTIE: Ladoul nu este potrivit pentru transportul in masina al bebelusului chiar daca pe unele landouri este mentionat acest lucru. Transportul in ladou al nou nascutului il expune la un risc crescut in cazul unui accident rutier chiar si minor.

Pentru transportul in siguranta intr-un scaun de masina pentru copii trebuie sa fiti atenti la:

pozitia scaunului de masina

Pentru copiii sub 13 ani se recomanda ocuparea unui loc pe bancheta din spate.

Locul cel mai in siguranta dintr-o masina este locul din mijloc de pe bancheta din spate urmat de: spate dreapta, spate stânga iar scaunul din fata in dreapta șoferului rămâne cel mai periculos loc. In cazul in care calatoriti cu o masina cu 2 locuri sau in alte situatii exceptionale in care copilul ocupa locul din dreapta soferului airbag-urile trebuie dezactivate.

orientarea scaunului: este recomandata orientarea scaunului cu spatele la directia de mers atat timp cat copilul incape confortabil in aceasta pozitie in scaunul de masina. Este preferata aceasta orientare datorita impactului mai scazut asupra coloanei cervicale a copilului in cazului unu accident rutier frontal. înclinarea corespunzătoare a scaunului - la 30-45 de grade

securizarea scaunului prin centurile de siguranța - acest lucru presupune citirea cu atentie a instructiunilor de utilizare a scaunului dar si putina informare suplimentara din partea voastra pentru a va asigura ca atasati corect scaunul de masina la aceste centuri.

poziția corecta a copilului in scaun și atașarea corecta și suficient de strânsă a centurilor de siguranța pentru copil - ❗️dacă puteți ciupi cu degetele centura, nu este suficient de strânsă

achiziționarea unui scaun care îndeplinește standardul de siguranța la nivel European ISO-FIX ECE44.04, ECE44.03: R44 sau R129.


pozitia corecta in scaunul de masina. cai aeriene bebelusi. bebelus scaun masina cu bebe cu avionul, bebelus, avion, excursii in familie, vacanta cu bebe, in avion copil, bebe vacanta doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Scaune de masina pentru copii care respecta standardele de siguranța R44 sau R129: AXKID, GRACO, JOIEBABY, CYBEX

🧾Informații mai multe despre scaunele auto pentru copii: www.copiilabord.ro, www.safeintheseat.com , www.babysafeltd.com


Tot legat de siguranta copiilor la bord as vrea sa va readuc aminte SA NU LASTI NICIODATA COPIII SINGURI IN MASINA, cu atat mai mult pe parcursul verii. Nici pana intrati sa cumparati o paine. De ce?

Temperatura in masina creste foarte repede existand riscul de deces prin supraincalzire.

 excursii in familie, vacanta cu bebe,  copil, bebe vacanta doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Pauzele mici si dese cheia marilor succese

Drumul spre destinația de vacanța nu trebuie sa fie o cursa.

Este recomandata o pauza la fiecare 2h. Unele studii recente recomanda ca pentru bebelusii cu vârste pana intr-o luna pauzele sa fie chiar la 30 de minute. Daca vorbim de copii cu anumite probleme de sănătate sau nou născuți prematur înainte de a ieși din spital e bine sa faceți un mic “antrenament” și sa tineti copilul in scaunul de masina perioade de 30 de minute pentru a observa cum tolerează poziția și dacă apar ceva probleme.

De ce sunt importante aceste pauze? Pentru ca poziția din scaunul de masina:

➡ limitează puțin căile aeriene ceea ce in decurs de 30 minute - 2h poate duce la scăderea cantității de oxigen din plămâni.

➡ crează o tensiune asupra coloanei bebelusului care este in curs de dezvoltare.

In pauza este recomandat sa scoateți copilul din scaun.


Chiar dacă pe parcursul drumului copilul adoarme in scaun NU uitați ca scaunul de masina nu este potrivit pentru somnul bebelusului. In acest sens NU folosiți scaunul de masina pentru copil ca și loc de dormit in casa sau afara si respectati pauzele la 2 ore ‼️



La ce ora plecam?

Nu exista o regula stricta in alegerea orei la care sa calatoriti insa pot sa va ofer cateva sugestii care s-ar putea sa va fie de ajutor.

Va recomand sa sincronizati ora plecarii cu programul de somn al bebelusului. Daca copilul tau doarme bine in masina iti recomand sa plecati inainte de ora de somn, fie ca este dimineata sau seara. Insa nu uitati de importanta opririlor mai ales daca vorbim de bebelusi sub 6 luni.

Daca copilul tau nu doarme in masina organizati-va astfel programul incat sa nu ii modificati prea mult ora de somn.

Un copil linistit la bord inseamna o calatorie mai usoara, asa ca nu neglijati programul de somn al bebelusului.


baby food, mancare bebelusi, gustari bbelusi, alimentatia in vacanta,  excursii in familie, vacanta cu bebe,  copil, bebe vacanta doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu
photo source: https://www.yummytoddlerfood.com

Gustari prietenoase

In functie de durata drumului dar si de varsta bebelusului trebuie sa va pregatiti la bord cateva gustari. Opririle la fiecare 2 ore le puteti folosi ca pe un bun prilej de a lua masa sau pentru a servi o gustare sanatoasa.

Ar fi bine sa nu va faceti un obicei din a manca in masina. Exista un risc mai crescut de inec daca un copil mic mananca la bord si atunci cand va aflati in masina va fi o intarziere in inceperea manevrelor de prim ajutor( scote copilul din scaun, opreste masina etc; sunt timpi care intarziere mult inceperea manevrelor salvatoare).

Pentru cele care aveti copilasi sub 6 luni va readuc aminte ca nu este recomandata alaptarea la bord a bebelusului. De ce? Cum ar putea o mamica alapta purtand centura de siguranta atunci cand bebelusul sta in scaunul de copil?

Pentru cele care aveti copilasi care au inceput diversificarea puteti pregati diferite gustari in functie de preferinte, care sunt usor de mancat: bucati de fructe si/sau legume, iaurt, diferite briose sau biscuti pe care le puteti pregati acasa. Va sugerez sa inlocuiti borcanasele din comert cu piureuri pe care le puteti prepara inainte de calatorie si le puteti tineti intr-o geanta frigorifica.

Dupa varsta de 1 an pachetelul cu mancare nu ar trebui sa va mai dea mari batai de cap pentru ca la aceasta varstat copilul poate manca orice, impreuna cu restul familiei; bineinteles mancare sanatoasa.


Programul "artistic" la bord

Prea multe jucarii la bord pot distrage atentia iar copilul se va plictisi repede de ele.

Iti sugerez sa pregatiti aproximativ 5 jucarii, dintre care 2 vor fi cele preferate iar 3 vor fi jucarii noi. Alege jucarii interactive, care il pot tine ocupat pe copilas pe tot parcursul drumului. Pe pinterest cu siguranta vei gasi o multime de jucarii improvizate pentru fiecare varsta. Copiii mici se vor bucura de sticlutele senzoriale dar si de carticelele senzoriale care au numeroase activitati, iar pentru copilasii mai mari va sugerez diferite carti de acitivitati.

Tableta sau telefonul nu sunt o solutie buna deoarece ecranele ii pot hiperstimula pe copii si cine isi doreste un copil hiperactiv sau obosit la bord?


In speranta ca aceste informatii v-au fost de folos va urez vacante frumoase si drum liniștit!


Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?

Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall. 

 doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Recent Posts

See All
bottom of page