Bebelusii au o piele foarte sensibila si uneori oricat de atenti am fi atunci cand schimbam scutecele sau curatam zona fesiera, totusi apare dermatita de scutec( eritemul fesier).
Nou nascutii si copiii cu varsta sub 1 an prezinta un risc mai crescut de a dezvolta dermatita de scutec datorita imaturitatii pielii. Afecteaza 1 din 2 copii, avand un varf de incidenta la varsta de 9-12 luni.
De ce apare dermatita de scutec?
Dermatita de scutec este o inflamatie locala a pielii din zona perianala, ce apare din cauza unei combinatii de factori de risc ca si:
IMATURITATEA PIELII - pielea bebelusilor este diferita de pielea adultilor fiind mai subtire cu 30% fata de cea a adultiilor, in special primul strat de protectie al pielii este mai subtire. Totodata pielea bebelusilor are un procent mai redus de factori hidratanti si o permeabilitate mai mare ceea ce creste riscul de infectii dar si faciliteaza pierderea de apa mai rapid la acest nivel.
UMIDITATE CRESCUTA - Purtarea scutecelor intretine o umiditate crescuta la nivelul pielii cu riscul de a aparea mici leziuni de frictiune sau macerare. Prin aceste leziuni la nivelul pielii pot penetra diferite microorganisme sau alti agenti iritanti. Umiditatea pielii poate fi intretinuta si de baile prea dese sau spalarea frecventa a zonei fesiere.
CONTACT PRELUNGIT CU URINA SAU FECALELE - pielea sanatoasa a bebelusului are un ph usor acid de aproximativ pH 5 - 5.5. Scaunul( pH 5-7) si urina( pH 4.4-8) tind si aiba un pH usor mai alcalin astfel ca in contact cu pielea pot destabiliza pH-ul. In plus, dupa diversificare, in cazul unor tratamente sau infectii/disbioze atat pH-ul scaunelor si al urinii poate fi mai mult modificat, motiv pentru care frecvent in aceste situatii observam aparitia dermatitei de scutec. As mentiona aici ca pHul scaunelor este intr-o continua schimbare in primul an de viata si datorita schimbarii continue a microbiotei intestinale.
CONTACT PRELUNGIT CU ALTI FACTORI IRITANTI de exemplu diferite ingrediente din scutece, servetelele umede sau creme( detergentii, parfumuri, uleiuri esentiale sau concentratii inadecvate ale unor ingrediente).
Cum recunoastem dermatita de scutec?
Aspectul dermatitei de scutec poate varia de la caz la caz, adica de la copil la copil. In unele cazuri apare inrosirea pielii din zona scrotului, zona suprapubiana si de la nivelul feselor. In lipsa unor masuri sau tratamente eficiente roseata pielii se poate extinde, pielea se poate descuama sau poate prezenta vezicule.
In momentul in care observati primele semne de roseata la nivelul pielii din aceste zone incercati sa analizati rutina de ingrijire a pielii si sa fiti atenti la masurile de preventie dar si sa incepeti tratamentul adecvat.
Cum prevenim dermatita de scutec?
Ca in orice alta boala cel mai important este sa stim cum putem preveni aceasta afectiune si in al doilea rand cum o putem trata.
Avand in vedere factorii de risc mentionati mai sus puteti observa care sunt lucrurile care pot fi influentate de catre noi, si anume:
MENTINEREA UNEI IGIENE LOCALE CORESPUNZATOATE. Acest lucru presupune schimbarea frecventa a scutecelor, spalarea si curatarea zonei cu apa, geluri de curatare blande si/ sau servetele umede. Va readuc aminte ca mentinerea unei igiene locale are un rol important si in prevenirea suprainfectiei in cazul dermatitei de scutec dar si a infectiilor urinare.
Dupa indepartarea scutecului murdar spalati zona cu apa si o laveta moale de bumbac. Asigurati-va ca indepartati murdaria dintre pliurile inghinale si fese. In cazul fetitelor intodeauna stergeti zona labiilor cu o miscare blanda din fata spre spate iar la baieti curatati regiunea testiculelor si penisul, nefiind necesar sa trageti de zona preputului.
Folosirea servetelelor umede - suprinzator, chiar si pentru mine, a fost sa aflu ca 5 studii recente au demonstrate ca servetelele umede cu ingrediente atent alese pot fi superioare utilizarii apei si a unei lavente de bumbac pentru curatarea zonei scutecului. Reuzltatele inclina spre a concluziona ca utilizarea servetelor umede scade riscul de intertrigo la nivel inghinal si mentine mai stabil ph-ul si functia de bariera a pielii, chiar si in cazul bebelusilor prematuri. Bineinteles ca aceste lucruri sunt valabile atunci cand sunt folosite servetele umede cu stabilizatori de ph( de ex acid citric) si nu contin ingrediente iritante. Compozitia servetelelor umede a facut subiectul multor studii astfel s-a evidentiat ca exista 3 componente importante atunci cand vine vorba de alegerea servetelelor umede: materialul servetelelor, ingredientele utilizate si ambalajul. Apa utilizata in servetelele umede este o apa de o calitate mai superioara decat apa de la robinet, fiind rezultata in urma unor procese de purificare si distilare. In plus servetelele umede pot contine conservanti si surfactanti care amelioreaza frictiunea la nivelul pielii dar si reduc riscul de contaminare bacteriana. Ambalajul conteaza in vederea reducerii riscului de contaminare. Din acest motiv va recomand sa verficati intodeauna valabilitatea pachetului de servetele dupa deschidere.
REDUCEREA NIVELULUI DE UMIDITATE prin:
- schimbarea frecventa a scutecelor - in primele luni se reocmanda schimbarea scutecelor la 2-3 ore apoi cam la 4 ore, sau ori de cate ori bebelusul are scaun
- folosirea unor scutece superabsorbante - in prezent exista pe piata o multime de scutece diferite. Pretul se reflecta in materialele si ingredientele folosite dar si capacitatea lor de absorbtie.
- mentinerea zonei neacoperite timp mai indelungat – adica la fiecare schimbare a scutecului lasati copilul dezbracat pe aleza cateva minute. Daca spalati zona intima utilizati un prosop de bumbac pentru a absorbi/ tapota zona ca sa nu ramana umeda. Atentie la pliul inghinal.
- utilizarea unor creme local care pot actiona si ca o metoda de preventive sau de tratament, ele imbunatatind rolul de bariera al pielii dar avand si efect usor de uscare. Totodata crema in sine creaza o bariera intre pielea sensibila si urina, scaun sau scutec astfel reducand umiditatea la nivelul pielii.
Cremele folosite pentru a preveni/ trata dermatita de scutec ar trebui sa fie pe baza de oxid de zinc si sau petrolatum( ex. Bioderma change intensif, Uriage bebe change, Rilastil Dermastil pediatric, A-derma Dermalibour, La Roche Posay Dermalibour, Bepanthen, Sudocrem ). Astfel ca pentru a preveni dermatita de scutec se poate aplica un strat generos de crema de fiecare data cand schimbati scutecul.
La capitolul creme as mentiona ca este ideal sa folositi creme in tub pentru a preveni contaminarea cu germenii de pe mana, mai ales cand vine vorba de utilizarea cremei in zona fesiera. In plus, as vrea sa atrag atentia parintilor ca aceste creme indicate pentru ertemul fesier NU inseamna ca pot vindeca orice alta iritatie/ roseata a pielii din alte zone. O greseala frecvent intalnita in randul parintilor este aceea de a utiliza Sudocrem sau o alta crema pe baza de oxid de zinc pe alte leziuni, uneori chiar si pe leziunile de dermatita atopica situatie in care acestea se pot accentua.
REDUCEREA EXPUNERII LA FACTORI IRITANTI
- schimbarea frecventa a scutecului ajuta si prin reducerea contactului prelungit cu materii fecale sau urina care am mentionat ca pot modifica pHul pielii
- nu puneti scutecul foarte strans pentru a reduce presiunea aplicata pe piele
- evitati utilizarea cremelor sau gelurilor de curatare care contin parfumuri sau alte ingrediente iritante si optati pentru produse cu pH neutru
- evitati utilizarea scutecelor si a servetelelor umede care contin parfum, clor sau sunt fabricate in proportie mare din fibre sintetice
La unii bebelusi poate aparea eritem fesier odata cu trecerea la un nou tip de scutece. Daca bebelusul pare sa aiba pielea mai sensibila si va confruntati cu o dermatita de scutec este indicat sa folositi scutece din fibre naturale, fara inalbitori si fara parfumuri.
Asa cum am mentionat si la inceput, uneori in ciuda tuturor masurilor de preventie pe care le aplicam, pielea sensibila a bebelusului tot va fi afectata, astfel fiind necesare tratamente topice/ creme locale.
TRATAMENT
Prima masura este sa respectati cu rigurozitate masurile de igiena locala asa cum au fost mentionate si sa aplicati o crema protectoare intr-un strat mai generos.
In cazul in care aspectul pielii nu se imbunatateste urmand metodele de mai sus sau se agraveaza este recomandat sa va prezentati sau sa discutati cu un medic care va poate recomanda creme cu rol cicatrizant sau creme pe baza de cortizon, antifungic sau antibiotic, in functie de situatie.
Dermatita de scutec poate fi o manifestare a unei alte boli ca de exemplu dermatita atopica, dermatita seboreica, dermatita de contact sau intoleranta la lactoza, motiv pentru care subliniez importanta de a va prezenta la medic in cazul in care aspectul pielii nu se imbunatateste.
Experienta personala: fetita mea a avut o usoara dermatita de scutec in primele saptamani dupa nastere. Pe atunci o spalam de fiecare data dupa schimbarea scutecului apoi am simtit ca e nevoie ca zona fesiera sa se usuce mai mult asa ca am alternat spalarea zonei cu folosirea servetelelor umede pe baza de apa. Tot in primele saptamani am folositi crema Bioderma Change Intensif. Dupa ce in prima luna am testat mai multe tipuri de scutece m-am convins ca scutecele Zuluff sunt foarte absorbante si sunt confectionate in proportie de 75% din fibre naturale. Astfel ca dupa 6-7 saptamani am vazut ca pielea reactioneaza bine si daca nu mai aplic crema; tind sa cred si ca fetita mea nu a avut o piele sensibila si asta a ajutat. In perioada in care a avut o enterocolita si din cauza scaunelor modificate a aparut un usor eritem fesier am folosit cu succes Bioderma Cicabio spray sau crema care a ameliorat aspectul pielii chiar dupa 1-2 utilizari.
Daca ai intrebari despre acest subiect sau intampini o problema medicala imi poti adresa intrebarile tale pe aplicatia Parentool.
댓글