top of page

DEZVOLTAREA BEBELUSULUI 0-2 luni

Updated: Apr 7

In primele 3 luni, denumite si al 4-lea trimestru, bebelusul se acomodeaza cu mediul extrauterin. Sa nu aveti mari asteptari de la bebelusi pana la varsta de 1-2 luni pentru ca ei vor dormi in marea majoritate a zilei.

bebelus zambet 2 luni dezvoltare achizitii motorii social isi tine capul zambet pediatru medic doctor sighisoara dr alexandra latcu pediatrie isi tine capul

Chiar dacă in prima luna activitatea motorie a bebelusului este predominanta de reflexele arhaice și miscarile sunt dezorganizate, pe zi ce trece, spre sfârșitul vârstei de 2 luni bebelusul începe sa își coordoneze mai bine mâinile și picioarele.


Cu totii asteptam primul zambet al bebelusului. In primele saptamani s-ar putea sa-l surprinzi pe bebelusul tau zambind insa de multe ori este un act involuntar, frecvent vizibil in prima parte a adormirii, motiv pentru care se si numeste " surasul ingerasilor".

La sfârșitul lunii a 2-a bebelusii sunt tot mai simpatici, pentru ca răspund la socializare cu un zâmbet, o grimasa sau chiar vocalizeaza “ aaaa”. Și cum sa nu te topești de dragul lor când vezi ca îți recunosc fata sau glasul( părinților).


Chiar dacă pentru fiecare părinte copilul lor este perfect este important ca aceștia sa fie atenti la semnele de alarma si sa se prezinte la medic dacă au îngrijorări legate de dezvoltarea copilașului.De ce?

Orice intarziere in dezvoltarea bebelusului, cu cât este diagnosticata mai devreme poate oferi șansa bebelusului sa recupereze complet acel deficit. Acest lucru este posibil deoarece in primii 2-3 ani creierul bebelusului este intr-un proces accelerat de dezvoltare.

In functie de cum se joaca bebelusl tau, cum se misca sau cum reactioneaza, ne ofera informatii importante despre pasii de dezvoltare. Verifica periodic acesti pasi pentru a te asigura ca bebelusul tau se dezvolta corespunzator. Acestia sunt pasi pe care majoritatea bebelusilor ii fac pana la sfarsitul varstei de 2 luni:


bebelus zambet 2 luni dezvoltare achizitii motorii social isi tine capul zambet pediatru medic doctor sighisoara dr alexandra latcu pediatrie isi tine capul

SOCIAL/ EMOTIONAL

  • Se poate calma singur ( isi aduce mainile la gura si isi suge degetele)

  • Incearca sa se uite la parinti

  • Zambeste cand i se vorbeste

LIMBAJ/ COMUNICARE

  • Gangureste, bolboroseste

  • Reactioneaza la sunete puternice

bebelus zambet 2 luni dezvoltare achizitii motorii social isi tine capul zambet pediatru medic doctor sighisoara dr alexandra latcu pediatrie isi tine capul
  • Incepe sa isi manifeste plictiseala( plange, agitatie) daca o activitate nu se schimba

COGNITIV

  • Este atent la fetele celor din jur

  • Se uita la o jucarie/ imagine alb-negru cateva secunde (! la o distanta de maxim 20cm)

MOTOR:

  • Incepe sa isi tina capul

bebelus zambet 2 luni dezvoltare achizitii motorii social isi tine capul zambet pediatru medic doctor sighisoara dr alexandra latcu pediatrie isi tine capul
  • Face miscari cu ambele maini si picioare

  • Deschide pumnul

  • Pus pe burtica isi ridica capul

Acestea sunt achizitii pe care le au aproximativ 75% dintre bebelusi la varsta de 2 luni, insa chiar daca bebelusul tau nu bifeaza unul dintre pasii demai sus nu este o problema. Totusi, fi atent la semnele de alarma specifice acestei varste!


SEMNE DE ALARMA

Semnele de alarma sunt semne care ar putea indica o intarziere in dezvoltarea bebelusului din diferite cauze medicale. In cazul in care sunt prezente unul sau mai multe semne de alarma, este indicat sa te prezinti la medic.

Semne de alarma la varsta de 2 luni:

  • NU incepe sa zambeasca celor din jur

  • NU si intoarce capul dupa sunete puternice

  • NU incepe sa urmareasca obiectele cu privirea si sa recunoasca persoane de la distanta

  • NU isi ridica capul cand e pus pe burtica

Nu astepta! Daca bebelusul tau prezinta semne de alarma, a pierdut abilitati pe care le-a avut sau ai alte motive de ingrijorare actioneaza cat mai repede. Discuta cu medicul tau.

Auzim frecvent " lasa-l in pace! fiecare copil are ritmul sau". Asa este, exista intervale destul de largi in care acesti pasi de dezvoltare pot fi atinsi( de ex. mersul este o achizitie ce majoritatea copiilor o bifeaza intre 9 si 18 luni) insa, atunci cand exista intarzieri semnificative - semne de alarma, trebuie sa va adresati medicului.


Diagnosticul cat mai timpuriu al intarzierii in dezvoltarea neuropsihomotorie ne poate ajuta sa diagnosticam din timp o anumita boala si totodata, cu cat diagnosticul e pus mai repede, cu atat timpul de tratament poate fi mai scurt( de ex: torticolis diagnosticat la 1 luna impune kinetoterapie timp de 6 saptamani, torticolis diagnosticat la 6 luni impune kinetoterapie timp de 8 luni).


Urmareste pas cu pas dezvoltarea bebelusului tau.


Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?

Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall. 


1,086 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page