top of page
Writer's picturedr. Alexandra Latcu

CE ESTE UN BILANT PEDIATRIC?

Updated: Apr 7


consult rutina control medical bilant pediatric bebelusi copii  doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Atunci când ești părinte, sau chiar înainte să devii părinte, probabil că te întrebi

Când trebuie să mergem cu bebe la medic?


Toți copiii trebuie să fie consultați regulat de către un medic pentru a se asigura de buna creștere și dezvoltare.

Indiferent de vârsta, un bilanț pediatric al copilului sănătos e important atât pentru sugari, copii mici cât și adolescenți. Uneori un copil care pare sănătos ar putea ascunde o problemă medicală, care depistată din timp va putea beneficia de un tratament adecvat. Astfel, copilul se va dezvolta armonios.

La fiecare bilanț pediatric, în primii ani de viață, se urmărește atent: dezvoltarea neuropsihomotorie a copilului, creșterea în greutate, alimentația și se abordează istoricul familial și personal de boli.


Ce include un bilanț pediatric:

  • examen clinic din cap până în picioare

  • examinarea dezvoltării neuropsihomotorii

  • recomandări privind screeningul auditiv si cel vizual

  • măsurarea tensiunii arteriale

  • screeningul anemiei

  • vaccinare atunci când e nevoie

  • recomandări privind analizele de sânge, urină, scaun

  • educație medicală pentru părinti pe diferite teme în funcție de vârsta( ex. alăptare, diversificare, prim ajutor, vaccinare, prevenția sedentarismului, prevenția depresiei etc).


Care este importanța unui bilanț pediatric

(control de rutină)?


sprijinirea și informarea corectă a părinților

prevenția bolilor prin efectuarea unor investigații de rutină, adaptarea stilului de viață și al alimentației (prevenirea anemiei feriprive, a obezității, a îmbolnăvirilor etc)

depistarea din timp a unor probleme de sănătate, care ulterior pot fi tratate prin intervenții minime cu șanse mai mari de vindecare (ex. displazie congenitală de șold, deficit de auz, malformații cardiace, alergii sau intoleranțe, autism, depresie sau adicții).


Așa cum scriam mai sus, e important să știți că exista boli care evoluează lent și nu dau semne sau simptome ușor de recunoscut de către părinți.

Ultimele studii efectuate în țara noastra arată că, în rândul copiilor cu vârste între 0-2 ani, unul din doi copii are un deficit nutrițional, printre cele mai des întâlnite fiind carența de fier și de vitamina D.

Aceste carențe pot avea repercursiuni importante asupra sănătății copilului:

  • scăderea imunității,

  • retard în dezvoltare,

  • creșterea insuficientă în greutate și înălțime,

  • deformări osoase.


consult rutina control medical bilant pediatric bebelusi copii  doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

La controalele de rutina medicul vă poate oferi sfaturi cum să evitați aceste carențe nutriționale, cum să aveți o alimentație echilibrată și când este necesar să administrați suplimentar anumite vitamine sau micronutrienți.

Tulburările de vedere sunt alte patologii greu de sesizat de către parinți. Însă, cu ocazia unui bilanț pediatric și prin efectuarea periodică a screeningului oftalmologic, pot fi depistate din timp diferite deficiențe care pot beneficia de tratament de corecție optică cu șanse mari de reușita dacă tratamentul este aplicat la timp. Aici aș vrea să menționez așa zisa patologie a „ochiului leneș” care nedepistată la timp poate duce la pierderea vederii la nivelul unui ochi.

Mai rare ca și incidență, bolile neurologice sau metabolice, se pot manifesta prin retard ușor în dezvoltarea motorie, poziții vicioase ale membrelor, mișcări repetitive anormale, semne ignorate uneori de părinți. Consultul atent al medicului ar putea stabili diagnosticul timpuriu, oferindu-i copilului posibilitatea de a avea acces la tratament de la primele semne ale bolii, astfel având șansa unei dezvoltări armonioase.


Cu ocazia fiecarui consult de rutină se construiește relația medic-pacient (copil) cât și cu părinții acestuia.  Copilul fiind în plină stare de sănătate va reuși să interacționeze cu medicul său pediatru într-o manieră mult mai plăcută și mai prietenoasă, iar medicul va câștiga încrederea părinților cu fiecare sfat oferit. În cazul în care copilul este dus la medic doar atunci când e bolnav, el va asocia perioadele de boală și disconfort cu medicul, și așa poate apărea „frica de halatul alb”. În plus, este așa plăcut să interacționezi cu un pacient, cu o familie pe care o cunoști, stabilirea diagnosticului fiind mult mai ușoară pentru că medicul este familiarizat cu întregul istoric medical al copilului.


Când trebuie efectuat un bilanț pediatric (control de rutină)?

Se recomandă un bilanț pediatric la fiecare dintre vârstele: 2săptămâni, 1 lună, 2 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni, un an jumătate, 2 ani și mai apoi anual.


Sănătatea copiilor necesită toată atenția noastră! Sper că am reușit să vă conving că este mai sănătos să prevenim sau să depistăm din timp orice boala.


consult rutina control medical bilant pediatric bebelusi copii  doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu




718 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page