top of page

OBIECTE PERICULOASE PENTRU COPII

Writer's picture: dr. Alexandra Latcudr. Alexandra Latcu

Updated: Jan 11

risc înec obiecte periculoase pentru copii neatenție baterii ceas lego biluțe hidrofile ingestie substanțe toxice bomboane neatenție medic pediatru Sibiu dr alexandra constantin

Sărbătorile de iarnă sunt momente pline de bucurie și magie, dar pot ascunde pericole pentru copii, mai ales pentru cei mici, care explorează lumea cu curiozitate.

Fiind medic pediatru, doresc să vă ofer câteva recomandări despre cele mai frecvente riscuri de sărbători și cum să le preveniți.


Obiecte mici și risc de înghițire sau înec

Copiii sub trei ani sunt cei mai predispuși la accidente cauzate de obiecte mici, pe care le pot duce la gură. Jucăriile cu piese mici prezintă un risc crescut de sufocare atunci când ajung în calea respiratorie. Jucăriile/obiectele mici și tăioase, ajunse în tractul digestiv, prezintă risc de complicații de tip perforație intestinală sau ocluzie intestinală - ambele fiind urgențe chirurgicale.


Atenția trebuie să fie sporită pentru următoarele:

  • Globuri și ornamente fragile: Acestea pot conține bucăți mici sau părți detașabile care pot fi înghițite.

  • Jucării cu piese mici: Verificați etichetele pentru a vă asigura că sunt potrivite pentru vârsta copilului. Atenție la jucării de tip LEGO sau alte jucării care pot conține piese mici detașabile - roți de mașină, pantofi Barbie etc. Pentru copiii mici alegeti LEGO potrivit varstei, cu cuburi mari.

risc înec obiecte periculoase pentru copii neatenție baterii ceas lego biluțe hidrofile ingestie substanțe toxice bomboane neatenție medic pediatru Sibiu dr alexandra constantin

  • Baloane: Copiii sunt mereu fascinați de baloane, însă atunci când se sparg, bucăți mici pot fi înghițite, situație ce prezintă un risc crescut de ocluzie intestinală. Dacă nu aș fi întâlnit în practică un caz de copil care a înghițit un băț de bomboană, poate nici nu l-aș fi menționat.

  • Biluțe de gel hidrofile: Ele sunt folosite pentru decorațiuni, însă copiilor le place să se joace cu ele datorită texturii. Aceste biluțe, odată ingerate, ajunse în intestin, în mediu umed, își cresc dimensiunile foarte mult încât prezintă risc crescut de ocluzie intestinală. Biluțele cu gel nu ar trebui să existe într-o casă cu copil mic. Daca doriti sa faceti activitati senzoriale cu astfel de bilute, puteti folosi perlele de Tapioca.

  • Jucării/biluțe cu magnet: Jucăriile care conțin piese mici din magnet sau biluțe cu magnet sunt alte obiecte periculoase dacă sunt înghițite. Nu le oferiți copiilor mai mici de 3-5 ani.

Atunci când mergeți în vizită la copii mai mari care ar putea avea jucării/obiecte cu risc de înec, cum sunt cele menționate mai sus, nu lăsați copilul nesupravegheat.


  • Alimente precum nucile, alunele, bomboanele tari sau strugurii/roșiile cherry: Tăiați alimentele mărunte în bucăți mici și evitați să le oferiți copiilor sub trei ani. Nu oferim copiilor mici nici bomboane pe băț deoarece, pe de o parte, bomboana se poate rupe în bucăți mici care produc risc de sufocare și, chiar dacă pare imposibil, unii copii pot înghiți și bățul de la bomboană, o altă situație cu risc chirurgical.

risc înec obiecte periculoase pentru copii neatenție baterii ceas lego biluțe hidrofile ingestie substanțe toxice bomboane neatenție medic pediatru Sibiu dr alexandra constantin

Atenție deosebită și la momentul mesei! De multe ori, în perioada sărbătorilor, copiii sunt foarte distrași la momentul mesei. Încercați să le oferiți copiilor să mănânce doar în scaunul de masă, să nu alerge/ să se joace cu mâncarea în gură, dar nici să nu râdă în timp ce mestecă. Asta nu înseamnă că luăm masa într-o atmosferă monotonă. Masa este un moment frumos de socializare în familie. Mai ales cina de Crăciun.

Dacă un copil manifestă simptome precum tuse bruscă, dificultăți de respirație sau incapacitatea de a plânge, inițiați măsurile de prim ajutor și solicitați imediat ajutor medical.


Ingestia de baterii de ceas

Unul dintre cele mai periculoase obiecte mici care pot fi ingerate sunt bateriile de ceas, care sunt adesea prezente în jucării, telecomenzi sau decorațiuni de Crăciun. Odată ingerată, o baterie se poate descompune în esofag sau stomac și poate provoca arsuri severe ale tractului digestiv în doar câteva ore.

Eu și fetița mea iubim cărțile Usborne cu sunete, însă întotdeauna verific să fie bine închis compartimentul cu baterii și ca șuruburile să fie bine strânse.

risc înec obiecte periculoase pentru copii neatenție baterii ceas lego biluțe hidrofile ingestie substanțe toxice bomboane neatenție medic pediatru Sibiu dr alexandra constantin

Anii trecuți am întâlnit un caz, o fetiță care s-a jucat cu o lumânare de decor, care avea o baterie de ceas. A scăpat lumânarea pe jos, s-a rupt compartimentul cu baterii și a băgat bateria în gură, pe care ulterior a și înghițit-o. Cazul a fost cu final fericit pentru că a fost trimisă într-un spital universitar, unde bateria a fost extrasă prin endoscopie digestivă.


Cum preveniți:

  • Asigurați-vă că jucăriile și dispozitivele care folosesc baterii au compartimente securizate - sunt blocate cu șuruburi.

  • Păstrați bateriile de rezervă în locuri inaccesibile copiilor.

  • Atenție la jucăriile și decorațiunile chinezești, din plastic de proastă calitate, care au compartimente pentru baterii care se pot rupe/desface ușor.

  • Achiziționați baterii de ceas speciale pentru copii - atunci când sunt puse în gură au un gust foarte amar și dau rapid o colorație albastruie în contact cu saliva, astfel că părintele poate să sesizeze foarte repede.

Ce trebuie să faceți dacă bănuiți că o baterie a fost ingerată? Mergeți de urgență la spital! Nu încercați să provocați voma sau să oferiți lichide copilului fără recomandarea medicului.


Ingestia de substanțe caustice sau alte substanțe toxice

Forfota din casă, cu ocazia sărbătorilor, ne face uneori mai neatenți.

Din neatenție uităm soluțiile de curățenie la îndemâna copiilor sau un copil curios, puțin timp nesupravegheat, poate ajunge la detergentul de vase. Soluțiile cu agenți corozivi pot cauza perforații esofagiene sau gastrice.

risc înec obiecte periculoase pentru copii neatenție baterii ceas lego biluțe hidrofile ingestie substanțe toxice bomboane neatenție medic pediatru Sibiu dr alexandra constantin

Recomandări:

  • nu lăsați copiii nesupravegheați în bucătărie/ baie

  • folosiți soluții cu închidere anticopii

  • depozitați soluțiile toxice într-un raft sus, unde copiii nu pot ajunge

  • folosiți siguranțe anticopii pentru blocarea sertarelor

În cazul în care copilul dumneavoastră a ingerat o soluție toxică, corozivă, NU îi provocați vărsătura. Deoarece în timpul vărsăturii soluția se întoarce pe esofag și poate cauza din nou arsură. Oferiți-i lichide și prezentați-vă cât mai repede la medic.


Articole pirotehnice și riscul de accidente

Petardele și artificiile sunt adesea folosite în perioada sărbătorilor, dar acestea pot provoca arsuri, leziuni oculare, auditive sau chiar amputări, mai ales dacă sunt manipulate de copii.

Recomandări pentru părinți:

  • Nu permiteți copiilor să manipuleze petarde sau artificii, indiferent de mărimea lor.

  • Participați doar la spectacole pirotehnice organizate de profesioniști.

  • Dacă un copil este rănit de un obiect pirotehnic, sunați imediat la 112 și nu aplicați creme sau alte substanțe pe rană.


Siguranța copiilor în perioada sărbătorilor este prioritatea noastră, ca părinți și medici. Printr-o supraveghere atentă și prin evitarea obiectelor și alimentelor periculoase, puteți preveni accidentele și vă puteți bucura de momentele linistite alături de cei dragi.

Vă doresc sărbători fericite și lipsite de incidente!


Dr. Alexandra Constantin

risc înec obiecte periculoase pentru copii neatenție baterii ceas lego biluțe hidrofile ingestie substanțe toxice bomboane neatenție medic pediatru Sibiu dr alexandra constantin Crăciun decembrie

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page