top of page

Tot ce trebuie sa stii despre decalotare

Updated: Apr 9

Impact-Site-Verification: a8b4ce60-cca9-48fd-958c-0658898da8fe

anatomia organelor genitale la baieti, penis, balanita, testiculi, preput, decalotare, bebelusi, fimoza, parafimoza, circumcizie, medic pediatru, dr alexandra constantin

Dacă ești mama de băiat probabil din primele zile de când ai ajuns acasă cu copilașul tău a și apărut întrebarea “ oare trebuie să decalotam penisul la băiță? Sau nu?” Dacă ai întrebat în maternitate poate ți s-a zis ca da, medicul de familie a zis ca nu dar dupa ultima vizita la medicul pediatru ți s-a spus ca neapărat trebuie decalotat câte puțin atunci când îi faci baie. Pe internet și rețelele de socializare alte 1038474 de păreri contradictorii.

Te înțeleg perfect! Ce să mai faci? Ce să mai crezi? Îngrijirea organelor genitale ale băieților este un aspect important și poate ridica unele întrebări sau nelămuriri.


În acest articol, îmi propun să te informez cu privire la decalotare conform ghidurilor actuale din Asociația Americană de Pediatrie si alte asociatii de pediatrie, pentru a te ajuta să înțelegi mai bine acest proces și să iei o decizie informata.


Anatomia organelor genitale masculine:


anatomia organelor genitale la baieti, penis, balanita, testiculi, preput, decalotare, bebelusi, fimoza, parafimoza, circumcizie, medic pediatru, dr alexandra constantin
sursa foto: https://sexedrescue.com/penis-care/

La naștere, majoritatea băieților au prepuțul intact, care acoperă capul penisului (glandul). Această piele este adesea strânsă și nu permite expunerea completă a glandului. Adică să traducem aceste fraze pe înțelesul părinților: majoritatea băieților la naștere au un grad de fimoza FIZIOLOGICĂ. Acest lucru este absolut normal și NU necesită intervenție.




Evoluția preputului în funcție de vârstă:


Decalotarea completă este posibilă:

la 10% dintre băieți la vârsta de 1 an,

la 50 % dintre băieți la vârsta de 10 ani,

si la 99% din cazuri la 17 ani.


În rândurile de mai jos vei înțelege cum evoluează prepuțul în funcție de vârsta si de ce NU este nevoie sa intervenim in procesul de decalotare.

anatomia organelor genitale la baieti, penis, balanita, testiculi, preput, decalotare, bebelusi, fimoza, parafimoza, circumcizie, medic pediatru, dr alexandra constantin
sursa foto: https://sexedrescue.com/penis-care/

Pe măsură ce copilul crește, aderentele balanopreputiale incep sa se disolve treptat ceea ce va permita prepuțulul să se destindă și să se retragă( vezi poza). La unii băieți, acest proces poate începe de la vârsta de câteva luni, în timp ce la alții poate dura până la adolescență( 10 ani+). Este important să înțelegem că această evoluție este individuală și poate varia de la un copil la altul.

Forțarea decalotării înainte ca prepuțul să fie pregătit poate provoca traume și disconfort.


De ce NU decalotam "câte puțin" la baie?

anatomia organelor genitale la baieti, penis, balanita, testiculi, preput, decalotare, bebelusi, fimoza, parafimoza, circumcizie, medic pediatru, dr alexandra constantin
A. Preput normal B. Parafimoza sursa poza: https://teachmesurgery.com/urology/other/paraphimosis/

Stiu ca frecvent parintii sunt sfatuiti sa "decaloteze cate putin" in timp ce ii fac baie copiluli. Intrebarea mea este: De ce sa decalotam putin? De ce sa decalotam daca NU o problema?

Decalotarea precoce sau forțată poate avea consecințe negative. Aceasta poate provoca leziuni, inflamații și chiar infecții. Odată cu fiecare tentativă de decalotare, pielea preputului va suferi mici leziuni care pot fi dureroase sau se pot suprainfecta. Ulterior, în procesul de cicatrizare ale acestor mici leziuni este posibil ca țesutul cicatriceal să ducă la formarea unor țesuturi mai puțin elastice și chiar mai restrictive. Astfel se poate produce fimoza cicatriceala. Retineti ca "decalotarea ACUM putin la baita ca sa nu ramana cu fimoza la 2 ani" poate produce exact opusul, adica o fimoza cicatriceala. Decalotarea repetata NU este o metoda de preventie a fimozei.


În unele situații decalotarea forțată poate bloca prepuțul la baza glandului penian, provocând inflamație importantă în această zona cu risc crescut de complicații dar si extrem de mult disconfort pentru copil.

Procedura de decalotarea forțata ii poate crea copilului anxietate și disconfort.

Este important să așteptăm ca prepuțul să se retragă în mod natural și să nu intervenim în acest proces, decât în situațiile în care este absolut necesar din punct de vedere medical.


Îngrijirea și toaleta organelor genitale la băieți:

O igienă corespunzătoare a organelor genitale la băieți implică spălarea delicată cu apă și un săpun neutru în timpul băii zilnice. Este important să evitați utilizarea săpunurilor parfumate sau a produselor agresive, deoarece acestea pot irita pielea delicată a copilului. În ceea ce privește prepuțul, NU este necesar să încercați să-l retrageți pentru a-l curăța sub el. Acest lucru poate fi făcut atunci când prepuțul se retrage natural, în timp, și copilul este pregătit pentru acest lucru. La baie preputul va fi retras doar atat cat permite.

Este posibil ca uneori să observați secreții albicioase/ gălbui sau chiar acumulări de smegma( resturi celulare) sub preput sub forma unor chisturi gălbui. Și acest lucru este normal și de obicei trece de la sine.

Odată ce prepuțul se poate decalota complet, glandulpenisului trebuie clătit cu apă după utilizarea toaletei/ la duș iar ulterior prepuțul trebuie retras la loc ca să acopere capul penisului. Este recomandat ca băieții să fie învățați încă de mici să facă această procedură ca parte din toaleta zilnică a organelor genitale.


Indicații pentru decalotare:

În majoritatea cazurilor, decalotarea nu este necesară și prepuțul se va retrage de la sine în timp. Totuși, există câteva situații în care poate fi necesară intervenția medicală:

  • infecții locale repetate( balanita),

  • infecții urinare recurente

  • imposibilitatea de a elimina corespunzător urina( retenție acută de urină sau daca înainte de a urina la nivelul penisului se acumulează urina ca “un balon”) sau disconfort la urinare

  • parafimoza( dacă prepuțul rămâne strâns blocat la baza glandului penian - această situație este o urgență!)

  • persistenta fimozei după adolescență

1-2% dintre baieti pot ramane cu un usor grad de fimoza sau un preput partial retractibil. Daca acest lucru cauzeaza disconfort in timpul erectiei sau al actului sexual este necesar un consult medical.


În cazurile descrise mai sus, este indicat sa va prezentati la medicul pediatru sau un medic chirurg pediatru. Acesta poate recomanda tratament cu creme cu corticosteroizi sau un tratament chirurgical( preputioplastie sau circumcizie)



În unele tradiții/ culturi se practică circumcizia chirurgicală la toți băieții. Unele studii recente confirmă faptul ca circumcizia poate fi o metodă de prevenție pentru bolile cu transmitere sexuală, inclusiv HIV( citeste mai multe despre asta aici https://www.intechopen.com/chapters/69131)

Daca vrei sa citesti mai multe despre decalotare dar si igiena organelor genitale la baieti, iti recomand acest articol foarte vast: https://sexedrescue.com/penis-care/


În concluzie, îngrijirea organelor genitale la băieți necesită atenție și delicatețe. Este important să NU forțăm decalotarea și să așteptăm ca procesul să se desfășoare în mod natural. Dacă aveți nelămuriri sau îngrijorări, nu ezitați să vă consultați medicul pediatru pentru sfaturi și îndrumări suplimentare.



Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?

Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall.




956 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page