Articulatia soldului este importanta in dezvoltarea motorie fiziologica a copilasului tau. Aceasta articulatie sustine greutatea corpului si permite picioruselor sa se miste pentru ca bebelusul tau sa poata umbla, sa se catere sau sa urce scarile.
Displazia congenitală de sold afecteaza 1 din 1000 de copii. In primele luni de viata aceasta patologie este silentioasa, nu cauzeaza durere si de cele mai multe ori este insesizabila de catre parinti. Din acest motiv, este necesar un consult ortopedic de specialitate in jurul varstei de 6 saptamani, pentru a diagnostica cat mai repede aceasta problema. Netratata poate avea consecinte grave asupra mersului.
Ce înseamna displazia congenitala de sold?
Congenital = aparut din nastere
Displazie de sold = plasarea incorecta a oaselor in articulatia soldului
Displazie congenitala de sold( DCS)= plasarea incorecta a oaselor in articulatia soldului, afectiune ce apare de la naștere. Literatura actuala mentionează termenul de displazie de dezvoltare(DDS), termen care indica ca aceasta afectiune poate sa nu fie prezenta de la nastere dar sa se dezvolte in urmatoarele saptamani sau luni de viata.
photo: www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/d/developmental-dysplasia-of-the-hip
In displazia congenitala de sold articulatia soldului este prea larga, instabila sau predispune la dislocarea femurului din articulatie. In consecinta poate duce la limitarea miscarilor coapsei. DDS apare in diferite forme, usoara pana la severa, si poate afecta o singura articulatie sau ambele.
Aceasta afectiune netratata poate duce la dureri articulare, tulburari de mers, mers schiopatat — “ mers de rata”, pozitii vicioase ale picioarelor si inegalitati intre cele doua membre inferioare. In timp,inclusiv postura poate fi afectata prin apartia modificarilor de pozitie a coloanei vertebrale — lordoza lombara.
Semne si simptome
pliuri inegale la nivelul feselor sau coapselor
inegalitati in lungime intre cele doua membre inferioare
instabilitatea articulatiei soldului
limitarea miscarilor picioarelor
intarzierea mersului( dupa varsta de 18 luni)
mers schiopatat
Asa cum mentionam mai sus, in multe cazuri aceste semne nu sunt intotdeauna prezente sau sunt greu sesizabile de catre parinti.
Cauzele acestei afectiuni sunt multiple, insa este cunoscut faptul ca displazia de dezvoltare a soldului este mai frecventa la sexul feminin si apare cu un risc mai crescut la prima sarcina. Factori de risc pentru aparitia DDS sunt:
pozitia pelviana
sarcina multipla( gemeni, tripleti)
oligohidramnios( lichid amniotic redus)
DDS la alti membrii din familie
Avand in vedere ca este o afectiune care poate aparea si in primele luni dupa nastere, infasarea incorecta a bebelusului poate duce la o displazie de dezvoltare a soldului.
Cum se diagnosticheaza?
photo: https://parenting.firstcry.com/articles/hip-dysplasia-in-babies-signs-diagnosis-and-treatment/
In contextul in care aceasta displazie de sold poate fi una de dezvoltare, se subliniaza importanta controalelor pediatrice de rutina din primii doi ani de viata. O data cu fiecare consult pediatric medicul va examina articulatia soldului.
In plus, in jurul varstei de 6 saptamani este recomandat un consult ortopedic de rutina sau o ecografie de sold. La aceasta varsta se poate analiza ecografic aspectul articulatiei soldului iar in cazul in care exista anumite modificari se poate recomanda un tratament suportiv. Practic, aceasta ecografie poate fi efectuata pana la varsta de 6 luni, insa cu cat diagnosticul este stabilit mai devreme cu atat tratamentul poate fi mai simplu si mai eficient. Dupa varsta de 6 luni aceasta afectiune poate fi diagnosticata doar prin radiografie.
Astfel, controlul ortopedic/ ecografia de sold la varsta de 6 saptamani isi justifica importanta prin diagnosticul precoce al DDS cat si prin posibilitatea initierii unui tratament minim invaziv.
Optiuni de tratament
Tratamentul displaziei de dezvoltare a soldului depinde de severitatea simptomelor si varsta la momentul diagnosticului.
photo: www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/d/developmental-dysplasia-of-the-hip
In formele usoare diagnosticate in primele 2–4 luni de viata se poate facilita vindecarea spontana a displaziei de sold punandu-i bebelusului scutecele cu soldul in pozitie flexata, transport intr-un sistem de purtare ergonomic si kinetoterapie.
In formele asociate cu luxatia soldului din articulatie tratamentul se poate realiza cu ajutorul ortezelor, atunci cand diagnosticul este stabilit inainte de varsta de 1 an jumate. Dupa aceasta varsta, sau in cazul in care prin repozitionarea prin orteze nu se obtin rezultatele dorite, este necesara interventia chirurgicala.
Concluzii: Consultatiile medicale de rutina cat si ecografia de sold in jurul varstei de 6 saptamani au un rol extrem de important in diagnosticul precoce al displaziei de dezvoltare a soldului. Aceasta afectiune diagnosticata la varsta potrivita permite dezvoltarea normala a articulatiei prin tratamente non-chirurgicale!
Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?
Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall.
Comentarios