top of page
Writer's picturedr. Alexandra Latcu

RUJEOLA si vaccinarea ROR la copii

Updated: Apr 7

Rujeola este o boală infecțioasă extrem de contagioasa, care poate afecta atât copiii, cât și adulții. În ciuda faptului că vaccinul rujeolic a contribuit semnificativ la reducerea incidenței rujeolei, aceasta rămâne o amenințare reală pentru cei nevaccinați sau insuficient vaccinați.

Vaccinarea ROR este eficienta in evitarea efectelor secundare grave si a decesului produs de aceasat boala dar si prin limitarea transmiterii virusului catre persoane vulnerabile.

În acest articol, veti afla ce este rujeola si cum se manifesta, cum se răspândește, cum o puteți preveni dar si multe informatii despre unul dintre cele mai controversate vaccinuri.

A child with rash and fever Febra eruptii cutanate copii rujeola pojar bubite bebelus temperatura febra  rujeola rubeola varicela medi pediatru sighisoara dr alexandra latcu constrantin vaccin ror vaccinare autism encefaita epidemie rujeola romania

RUJEOLA

Ce este rujeola si cum se manifesta?

Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală cauzată de un virus extrem de contagios numit virusul rujeolei. Simptomele apar de obicei dupa 10-12 zile de la contactul cu o persoana care transmite virusul.

Simptomele rujeolei pot varia, dar cele mai comune includ:

  1. Febră inalta

  2. Eruptie cutanata

  3. Tuse uscată

  4. Dureri de gat

  5. Rinoree (nas care curge)

  6. Conjunctivită (roșeață și umflături ale ochilor)


Boala evolueaza treptat astfel ca simptomele se pot manifesta in decursul a 2-3 saptamani. Initial, debutul este cu conjunctivita, rinoree, dureri de gat si febra usoara. Dupa cateva zile, apar eruptii cutanate specifice: pete mici rosii care in unele zone pot conflua. Eruptia debuteaza initial la nivelul fetei apoi in urmatoarele zile se raspandeste pe tot corpul spre picioare si talpi. Odata cu aparitia eruptiei copilul poate face si febra inalta( 39-40oC). Dupa aproximativ 5-7 zile eruptia se retrage treptat.

! Eruptia, in oricare stadiu al bolii, dispare la presiune - testul cu paharul este negativ.


Cum se răspândește rujeola?

A child with rash and fever Febra epidemie rujeola romania eruptii cutanate copii rujeola pojar bubite bebelus temperatura febra  rujeola rubeola varicela medi pediatru sighisoara dr alexandra latcu constrantin vaccin ror vaccinare autism encefaita

Virusul rujeolei etse unul dintre cele mai contagioase virusuri( vezi imaginea alaturata). Se răspândește prin picături respiratorii. Persoanele infectate pot transmite virusul prin tuse, strănut sau vorbire. Virusul poate supraviețui pe suprafețe timp de câteva ore, ceea ce face posibilă infecția indirectă prin contactul cu obiecte contaminate.

Un copil cu rujeola este contagios, transmite virusul, cu aproximativ 4 zile INAINTE de aparitia eruptiei cutanate si inca 4 zile DUPA.

Se estimeaza ca, o persoana cu rujeola transmite boala catre alte 12-18 persoane. Astfel ca imaginati-va acest scenariu intr-o gradinita in care copiii nu sunt vaccinati. Este suficient un singur copil cu rujeola care sa transmita boala la toata grupa.

Persoanele care nu au fost vaccinate și nu au avut rujeolă în trecut sunt cele mai vulnerabile la infecție.


Complicatii:

Aproximativ 3 din 10 persoane infectate dezvolta una sau mai multe complicatii. Boala poate fi foarte periculoasă și poate duce la complicații severe, in special la copiii sub 5 ani sau la adultii peste 20 de ani.


Complicatii in Rujeola:

  1. Otita, 7-9% din cazuri

  2. Pneumonie( 1-6% din cazuri), care poate fi letală, în special la copiii mici și adulții mai în vârstă.

  3. Encefalită (inflamație a creierului), care poate provoca afectarea permanenta ale sistemului nervos si deces- incidenta 1 caz la 1000-2000 cazuri

  4. Diaree și deshidratare severă, 8% din cazuri

  5. Malformatii severe ale fatului daca femeia insarcinata contacteaza virusul

Din cazua acestor complicatii, 1 din 4 persoane cu rujeola necesita spitalizare iar rata de deces este de aproximativ 1 din 1000.


Avand in vedere ca Rujeola este o infectie virala, antibioticele NU sunt eficiente in tratamentul bolii. Totusi, antibioticele vor fi folosite daca exista complicatii in urma suprainfectiei bacteriene( ex. Otita, Pneumonie). In principal tratamentul este DOAR unul simptomatic. Se va admnistra medicatie care va ameliora disconfortul copilului si va prevenii aparitia unor posibile complicatii precum deshidratarea.

Pe langa tratament o masura importanta este si izolarea la domiciliu a persoanei bolnave.

Din acest motiv orice copilas cu febra si eruptii cutanate va fi izolat la domiciliu si trebuie sa fie vazut de medic pentru a stabili diagnosticul.


Cum puteți preveni rujeola?

Vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a preveni rujeola.

Bineinteles ca o alta metoda de preventie este sa evitați contactul cu persoanele infectate cu rujeolă. Avand in vedere ca rujeola se poate transmite si de pe obiecte contaminate nu uitati sa ii încurajați pe copii sa isi spele frecven mainile si sa nu foloseasca sticula de apa sau tacamurile altor copii.

" Nu este mai bine sa treaca prin boala decat sa facem vaccinul?"

ma intreaba frecvent parintii. Raspunsul este categoric NU. Exact asa cum am mentionat mai sus, rujeola este o boala extrem de cotagioasa cu risc crescut de complicatii grave si deces, la orice varsta. In plus, retineti riscul de malformatii severe la femeia insarcinata care contacteaza acets virus. Din acest motiv vaccinarea este recomandata.


Vaccinarea ROR

In Romania, vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) este administrat în două doze, prima la vârsta de 1 an și a doua la vârsta de 5 ani. In prezent, pentru ca este epidemie de Rujeola, in Romania se recomanda vaccinarea inclusiv a copiilor cu varste intre 9-12 luni, astfel schema va fi asa: 9 luni- 12 luni - 5 ani.

Important de mentionat: daca din diverse motive copilul tau de NU a fost vaccinat impotriva Rujeolei, vaccinul poate fi administrat/ recuperat ORICAND la ORICE varsta. Discuta cu medicul tau de familie!


Vaccinul ROR este unul dintre cele mai controversate vaccinuri in randul parintilor, motiv pentru care in randurile de mai jos veti gasi informatii si clarificari despre acest vaccin.


Vaccinarea ROR(rujeola, oreon, rubeola) se face cu un vaccin cu virus viu ATENUAT, adica un virus care are puterea foarte slabita, incat NU poate cauza boala dar stimuleaza dezvoltarea imunitatii impotriva acestuia.

Desigur, vaccinul ROR ca si alte medicamente, poate avea reactii adverse. Totusi, reactiile adverse grave(convulsii febrile, reactii alergice) sunt raportate cu o frecventa mai rara de 1 la 1000 de cazuri( in rujeola riscul de deces este de 1 la 1000), majoritatea sunt tratabile, cu efect reversibil si incomparabil cu severitate mai redusa decat complictaiile grave ale bolii in sine. Chiar daca dupa punerea pe piata a vaccinului au fost raportate si alte posibile efecte adverse severe, acestea apar cu o incidenta mult mai redusa si nu intodeauna s-a putut demonsta o adevarata cauza intre acestea si vaccinare.


Si totusi de ce sa ne vaccinam?

  1. Vaccinarea previne imbolnavirea si transmiterea infectiei.

  2. Avand in vedere ca boala este transmisibila cu 4 zile inainte de aparitia simptomelor, izolarea persoanei bolnave NU este suficienta pentru a limita transmiterea bolii.

  3. Boala afecteaza predominant copiii cu varste sub 5 ani si adultii peste 20 ani, varste la care aparitia complicatiilor este cea mai frecventa.

  4. Chiar daca rareori persoanele vaccinate dezvolta boala, acestea fac forme usoare de boala, FARA COMPLICATII.

  5. Complicatiile severe ale bolii sunt MULT mai frecvente si debilitante decat cele posibile dupa vaccinare, iar unele complicatii postvaccinale ce pot fi usor prevenite/combatute.

  6. Boala are o incidenta crescuta a decesului, 1 din 1000.

  7. In Romania, incidenta bolii este una dintre cele mai crescute din Europa, cu un trend crescator in ultimii ani predominant datorita refuzului vaccinarii in ultimii ani.


A child with rash and fever Febra epidemie rujeola romaniaeruptii cutanate copii rujeola pojar bubite bebelus temperatura febra  rujeola rubeola varicela medi pediatru sighisoara dr alexandra latcu constrantin vaccin ror vaccinare autism encefaita

A child with rash and fever Febra epidemie rujeola romaniaeruptii cutanate copii rujeola pojar bubite bebelus temperatura febra  rujeola rubeola varicela medi pediatru sighisoara dr alexandra latcu constrantin vaccin ror vaccinare autism encefaita


Vaccinul ROR NU cauzeaza autism

Stiu ca vaccinul ROR, este unul dintre vaccinurile care cauzeaza cele mai multe emotii in randul parintilor. Este firesc, pentru ca acest vaccin si-a "castigat" in mod eronat eticheta de "vaccinul care da reactii grave" sau "vaccinul de la care fac copiii autism".

Realitatea este ca aceste etichete au aparut din cauza unui aritcol care a aparut intr-o presigioasa revista medicala, in anul 1998: un studiu efectuat pe 12 copii care concluziona o posibila legatura intre vaccinarea ROR si autism. Abia 12 ani mai tarziu, Colegiu Medicilor din Marea Britanie, a reusit sa dovedeasca ca studiul nu era semnificativ iar concluzile au fost eronate, motiv pentru care acest articol a fost retras iar medicului autor al acestui articol i-a fost interzis sa mai practice medicina. Totusi, au fost 12 ani in care campaniile antivaccinare au promovat mult aceasta idee, timp suficinet care sa duca la o scadere a ratei vaccinarii si a increderii populatiei generale in vaccinare.

Insa, pana in prezent au fost publicate numeroase studii care evidentiaza ca NU exista o legatura intre vaccinarea ROR si autism, unul dintre cele mai recente studii avand in observatie timp de 10 ani peste 650.000 de copii vaccinati ROR.


Autismul este o dizabilitate a creierului in care apar dificultati in comunicare si interactiunea sociala dar si tulburari de comportament. In mod normal, abilitatiile legate de comunicare si interactiune sociala incep sa se contureze abia in jurul varstei de 1-2 ani motiv pentru care copiii care sufera de autism pot fi diagnosticati de obicei abia in jurul varstei de 2 ani.

Tipic afectiunilor din spectrul autist, la acesta varsta unii copii pot avea un regres al achizitiilor, adica incep sa nu mai faca lucruri pe care inainte stiau sa le faca. Din acest motiv unele persoane asociaza debutul simptomelor autismului cu ultimul vaccin efectuat, adica ROR. Insa, autismul este o boala GENETICA, o boala cu care copilul se naste insa din cauza simptomatologiei copilul cu autism va avea manifestari sesizabile abia dupa 1-2 ani.


Alte nelamuiriri si frici ale parintilor sunt legate de compozitia sau ingredientele vaccinului. Prospectul nu a fost niciodata secret si il puteti citi in intregime aici.


A child with rash and fever Febra epidemie rujeola romaniaeruptii cutanate copii rujeola pojar bubite bebelus temperatura febra  rujeola rubeola varicela medi pediatru sighisoara dr alexandra latcu constrantin vaccin ror vaccinare autism encefaita
sursa: ECDC

Legat de eficienta vaccinarii, evolutia incidentei cazurilor dea lungul anilor(vezi imaginea de mai sus) isi spune cuvantul. In plus deja sunt tari unde Rujeola a fost eradicata si asta datorita vacinarii populatiei intr-un procent de peste 90%.

In final, retineti ca Rujeola este o boală extrem de contagioasa care poate afecta persoane de orice varsta, motiv pentru care riscul complicatiilor este extrem de crescut. Complicatiile severe si decesul consecutive rujeolei au o incidenta de 1 la 1000 de persoane. Prin vaccinare si masuri de igiena, doua metode simple si eficiente, va puteti proteja copiii dar si pe cei din jurul vostru.


Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?

Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall. 


1,423 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page