top of page

CE SA FACI si CE SA NU FACI DACA COPILUL TAU ARE FEBRA

Updated: Apr 7


febra temperatura termometru antitermice comprese  bebelusi copii  doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Imbolnăvirile sunt mai frecvente in perioada 1-5 ani, la vârsta intrării in colectivitate, iar acestea se asociază frecvent cu febra. Astfel, este foarte important ca fiecare părinte sa știe cum sa gestioneze febra la domiciliu.

Înainte sa discutam despre ce sa faci sau sa NU faci in caz de febra e important sa știm ce este febra.

FEBRA este definita ca o creștere a temperaturii corpului peste 38oC, măsurată intrarectal, axilar, auricular sau oral. Haideți sa păstram definiția aceasta simpla, și sa nu ne complicam. In plus singura vârsta la care ne interesează cu precizie cât a fost temperatura este vârsta 0-3 luni.


CE SA FACI DACA COPILUL TAU ARE FEBRA


1. Daca copilul are sub 3 luni trebuie sa va prezentați de urgentă la medic. La bebelusii sub 3 luni febra poate fi simptomul unei infecții virale ușoare, însă tot febra, la aceasta vârsta, poate fi și unica manifestare in caz de meningita sau alte infecții grave. Așadar, febra la un bebelus sub 3 luni este o urgentă și necesita prezentare imediata la medic.


2. Dacă febra este bine tolerata puteți aștepta acasă 2-3 zile pana la controlul medical. După vârsta de 3 ani, dacă copilul are febra însă starea generală este buna( se joaca, este activ, mănâncă) puteți aplica măsurile de tratament la domiciliu și programați un consult pentru zilele următoare. Multe dintre infecțiile virale debutează cu febra, urmând ca in zilele următoare sa apăra alte simptome care sa elucideze cauza: tuse, roșu in gât, erupții cutanate, scaune diareice etc. Între 3 luni și 3 ani in caz de febra peste 39oC ar fi bine sa luați legătura cu medicul de familie sau pediatrul și ulterior sa stabiliți o consultație.


3. Administrați antitermice doar dacă starea copilului este modificata. Cu privire la tratamentul in caz de febra, actualele recomandări ne spun ca ar trebui sa administram antitermice doar dacă starea copilului este modificata atunci când are febra( are dureri de cap, este apatic, somnolent). Sunt copii care au febra 39 sau chiar 40 și sunt activi, se joaca, au pofta de mâncare. Sigur, asta se întâmpla mai rar.

4. Dacă copilul este febril și încă nu știți cauza, este bine sa evitați contactul cu alte persoane pentru ca poate fi ceva contagios. De ce? Boli precum gripa, varicela sau rujeola pot debuta doar cu febra timp de 1-3 zile, perioada in care copilul poate transmite infecția. In aceste situații contactul cu bunici, cu colegii de la gradinita sau o femeie însărcinată poate avea consecințe grave. A nu se confunda cu izolarea la domiciliu. Între episoadele de febra, când copilul are o stare generală buna nu este contraindicat sa ieșiți in curtea casei sau la o plimbare in aer liber.



5. Monitorizați temperatura la 4-8h in funcție de cum evoluează puseele de febra. Temperatura trebuie măsurată cu termometru, nu cu palma . Un medic gândește altfel contextul dacă ni se spune “ l-am simțit cald de 2 zile” sau “ de 2 zile are febra peste 39oC”. Personal, consider ca termometrele clasice, electronice, care pot măsura temperatura intrarectal, axilar sau oral sunt cele mai precise. Mai scump nu înseamnă întotdeauna mai bun sau mai exact.



CE SA NU FACI DACA COPILUL TAU ARE FEBRA

Daca pana aici am discutat despre cateva masuri simple pe care le poti aplica in caz de febra in randurile urmatoare o sa va expun contraindicatii. Stiu ca nu de putine ori cineva din familie sau un prieten mereu iti va sari in ajutor cu un sfat bine intentionat, dar uneori sfaturile neavizate ori pot fi chiar potentiale pericole.


1. NU administrati Aspirina la copiii mai mici de 16 ani

Daca mai demult, Aspirina era leacul pentru toate problemele atat la copii cat si la adulti, astazi nu recomandam Aspirina ca si tratament pentru febra la copii datoritia riscului de Sindrom Reye, o afectiune grava care poate afecta ficatul si creierul. Deci, NU Aspirina in caz de febra la copii.


2. NU aplicati comprese cu spirt sau otet

Compresele cu alcool sau otet, sunt doua substante extrem de iritante la nivelul pielii si al mucoaselor, care pot cauza si reactii adverse: iritaii sau arsuri si intoxicatii prin inhalarea vaporilor emisi. Mai bine o compresa cu apa decat o compresa cu alcool.


3. NU administrati Ibuprofen( Nurofen, Paduden, Algin) la copiii mai mici de 6 luni

Ibuprofen este un antiinflamator si antitermic eficient, insa cu posibile complicatii la bebelusii sub 6 luni: afectare renala, gastrita, varsaturi, trombocitopenie. A nu se confunda acest sfat cu recomandarea de a NU utiliza in general acest medicament.


4. NU ignorati semnele de alarma in caz de febra

Semnele de alarma sunt semne sau simptome care asociate cu febra la un copil impun consult medical de urgenta pentru excluderea unor afectiuni grave.

Asadar, semnele de alarma in caz de febra sunt:

- Febră peste 38•C la un sugar cu vârsta sub 3 luni

- Dureri de cap intense

- Somnolență, agitație marcată sau modificări ale stării generale (confuzie, amețeli)

- Dificultăți de respirație

- Vărsături incoercibile

- Scaune diareice asociate cu refuzul lichidelor sau somnolență; scaune diareice cu produse patologice (sânge, puroi)

- Erupții cutanate extinse

- Dureri abdominale intense

- Febră la un copil cu o boala cronica

5. NU imbracati excesiv si nu acoperiti cu paturi un copil cu febra chiar daca are frisoane

Imbracamintea excesiva poate ingreuna scaderea temperaturii corpului sau poate fi chiar cauza unei temperaturi mai crescute masurata cu termometru. Cu atat mai mult, atentie la bebelusi care uneori sunt imbracati excesiv. In caz de febra, lasati copilul imbracat lejer si masurati din nou temperatura peste o jumatate de ora. Astfel vom exclude "febra falsa" data de supraincalzirea corpului de la prea multe straturi de hainite.


Sper ca informațiile de mai sus v-au fost de ajutor și veți reuși sa gestionați mai ușor episoadele febrile ale copilașilor și cu mai mult calm.


Recent Posts

See All
bottom of page