top of page

TRATAMENUL FEBREI LA COPII

Updated: Apr 7


febra temperatura termometru antitermice comprese  bebelusi copii  doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Inainte de a trece la tratamentul medicamentos trebuie menționate câteva măsuri care sunt recomandate și ajuta la scăderea temperaturii și evitarea complicațiilor.


1.HIDRATARE ADECVATA

In caz de febra, riscul de deshidratare creste, in special la copiii sub 1 an. In plus, la bebelusii pana in 3 luni, febra ușoară poate fi chiar un semn de deshidratare. Știm ca atunci când copilașii sunt bolnavi nu prea au chef de mâncare, și nici nu e cazul sa insistam. Însă, aportul de lichide este extrem de important. In situațiile dificile trebuie sa administram lichide chiar cu lingurița sau o seringa. Cantitățile mici și dese cheia marilor succese.

Necesar de lichide/zi:

5kg - 500ml/zi

10 kg - 1000ml/zi

15 kg - 1250ml/zi

20kg - 1500ml/zi

25kg - 1600ml/zi

30kg - 1700ml/zi

35kg - 1800ml/zi

40kg - 1900ml/zi Ce intra la capitolul lichide? Apa, supa, iaurt, lapte etc. Sucul de mere este o opțiune buna pentru a fi folosit in schimbul sărurilor de rehidratare.


2. IMBRACAMINTE LEJERA

In cazul in care copilul are febra este de preferat sa il imbracati lejer, de exemplu un tricou larg din bumbac și încercați sa va retrageți intr-o camera/ încăpere mai răcoroasă. Dezbracarea copilului permite accelerarea procesul de evaporare și in consecință scăderea temperaturii. Temperatura mediului ambiental influentează temperatura corpului, prin mecanismul de conducere a temperaturii de la cald spre rece( explicația asta pentru iubitorii de biofizica :)) ). Însă de subliniat ca și temperatura crescută a mediului poate duce la creșterea temperaturii corpului. Motivul pentru care nu măsuram temperatura după ce ne-am plimbat in soare.


3. ACTIVITATE FIZICA REDUSA

Știți vorba aia “ nu mai alerga ca iar faci febra!!!” are un oarecare sâmbure de adevăr. In urma activității intense, poate creste temperatura corpului cu 0.5-1oC, ceea ce va determina posibile subfebriliati la un copil sănătos.(motivul pentru care nu măsuram temperatura după ce copilul aleargă sau după o repriza serioasă de plâns). Însă atunci când copilul are subfebrilitati sau chiar febra, dacă el se simte bine, ar fi bine sa încercam sa limitam activitățile sportive și sa ii găsim copilașului alte preocupări( ex coloram, construim lego, citim povesti)



4. TRATAMENTUL MEDICAMENTOS

Conform noilor recomandări, tratamentul medicamentos este indicat doar la temperaturi peste 38-38.5oC DOAR dacă copilul pare “deranjat” de febra. Adică dacă este apatic, agitat, are dureri de cap, frisoane etc. Medicamentul de prima intenție este Paracetamol(Paracetamol TIS, Panadol, Eferalgan). Paracetamol poate fi administrat la fiecare 6-8h sub forma de sirop, supozitoare sau tablete( la copiii peste 5 ani). Administram și Ibuprofen doar dacă febra apare mai repede de 6 ore. In plus, evitam administrarea de Ibuprofen de prima intenție pentru ca sunt câteva categorii de pacienți sau boli in care acest medicament este contraindicat.

Cum administram alternativ Paracetamol și Ibuprofen? O schema simpla ar fi: Paracetamol la 6-12-18-24 Ibuprofen la 9-15-21-3 la nevoie adica DOAR dacă febra reapare mai repede de 6h sau la 1-2 ore dupa administrarea Paracetamolului temperatura se mentine peste 38.5oC. Va reamintesc, se vor administra doar dacă febra se asociază cu afectarea stării generale a copilului. Dozele de antitermice vor fi recomandate de medic.


5. COMPRESE CU APA

Dacă toate măsurile de mai sus nu ajuta la scăderea temperaturii puteți aplica comprese ude cu APA la TEMPERATURA camerei. Compresele se aplica pe o suprafața cât mai mare din corp, NU la extremități. De exemplu un prosop pe torace și burtica.

In loc de comprese puteti sa ii faceti copilului un dus de câteva minute cu apa ușor mai rece, la 30-33oC.

Aceste măsuri de la punctul 5 nu le recomand in general, pentru ca pot creea un disconfort mai mare copilului.

Știu ca despre tratamentul febrei întrebările și nelămuririle părinților sunt nelimitate, însă sper că pe aceasta cale am reușit sa mai lămurim unele aspecte.


febra temperatura termometru antitermice comprese  bebelusi copii  doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

1,745 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page