Avand in vedere ca febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care apare in cursul imbolnavirilor la copii haideti sa clarificam:
- Care este valoarea temperaturii la care vorbim despre febra?
- Ce termometre putem utiliza in functie de varsta?
- Cum masuram corect temperatura?
Stiu ca atunci cand vine vorba despre cum si cu ce masuram temperatura vom obtine 100 de raspunsuri diferite de la 100 de medici dar posibil si ca definitia febrei sa fie alta de la un medic la altul. Adevarul este ca nici macar la nivel international societatile de pediatrie din America si Europa nu au aceleasi recomandari cu privire la metoda optima de masurare a temperaturii la copii, multe studii sunt contradictorii in ceea ce priveste metoda cea mai precisa, asadar aceste diferente sunt de asteptat si in randul personalului medical.
In acest articol voi incerca sa clarific interbarile de mai sus in concordanta cu ghidurile actuale dar veti regasi si recomandarile mele personale.
FEBRA
In Romania se foloseste frecvent termenul "subfebrilitate" pentru a defini temperatura intre 37 si 38oC. Acest termen este rar folosit in alte tari si nu apare in ghidurile pediatrice, asadar ar fi bine sa uitam de el. O alta notiune eronata care se perpetueaza la noi in tara este diferenta de 0.5oC intre masurarea temperaturii rectal si frontal sau axilar: " Scadeti 0.5oC atunci cand masurati temperatura intrarectal". In acest context toti parintii sunt bulversati cand vine vorba de masurarea temperaturii si valoarea peste care este definita febra. Din nou, aceasta este o practica gresita care nu apare in recomandarile actuale ale societatilor de pediatrie.
In majoritatea ghidurilor
febra este definita ca si cresterea temperaturii corpului peste 38oC.
38oC fara a face diferente intre locul unde este masurata temperatura sau tipul de termometru folosit.
Haideti sa vedem ce tipuri de termometre avem la dispozitie si cum trebuie sa le folosim:
TERMOMETRUL CLASIC
Termometrul clasic poate fi digital sau cu galistan. Acest tip de termometru poate fi folosit pentru masurarea temperaturii la nivel axilar, oral sau intrarectal. Pentru masurarea temperaturii intrarectal este de preferat ca acesta sa aiba un capat flexibil.
Avantajul acestor termometre este pretul scazut( 15-50ron) si posibilitatea de a masura temperatura in 2-3 locuri diferite: axilar, intrarectal, oral.
Termometrul digital vine cu avantajul unei masuratori rapide si precise.
Termometrul cu galistan este asemanator cu cel cu mercur insa galinstanul (galiu, indiu si staniu) este un aliaj de metal lichid, care inlocuieste mercurul. O alternativa ecologica, netoxica. Dezavantajul acestui termometru este ca masurarea temperaturii dureaza mai mult comparativ cu cel digital, insa vine si cu avantajul ca este impermeabil, poate fi dezinfectat cu usurinta si masoara cu acuratete temperatura.
Masurarea temperaturii axilar
CUM? Se deschide termometrul si se aseaza cu varful argintiu in axila. Se tine bratul lipit de torace si termometrul ramane in pozitie, cateva secunde-minute, pana cand se aude semnalul sonor.
AVANTAJE
- este o metoda simpla si rapida
- recomandata la orice varsta
- dureaza cateva secunde-minute
- usor de curatat/dezinfectat
DEZAVANTAJE
- acuratetea acestei metode este mai scazuta
- dificil de masurat atunci cand copilul este agitat
Cu privire la acest tip de masurare a temperaturii exista diferente intre recomandarile ghidurilor britanice care indica masurarea temperaturii axilar la orice varsta comparativ cu ghidurile americane care NU recomanda aceasta metoda de rutina pentru copiii sub 3 ani, ba chiar mai mult definesc febra ca o temperatura axilara peste 37.2oC.
Motivul pentru care temperatura axilara nu este o metoda foarte precisa este ca in timpul episoadelor febrile pot aparea frisoane care duc la o vasoconstictie ceea ce poat influenta temperatura la nivel cutanat obtinandu-se o temperatura mai scazuta decat in mod normal.
Masurarea temperaturii intrarectal
CUM? Se spala termometrul inainte si dupa fiecare utilizare. Este recomandat ca inainte de a fi folosit sa aplicam putina vaselina pe varful termometrului pentru a asigura lubrifierea acestuia si pentru a reduce disconfortul. Se pozitioneaza bebelusul pe spate si se introduce varful argintiu al termometrului in orificiul anal 1-2 cm, printr-o miscare blanda si lenta. Se mentine termometrul in pozitie cateva secunde pana la semnalul sonor. Daca temperatura masurata este peste 38oC consideram ca bebeusul are febra.
AVANTAJE
- este considerata cea mai precisa metoda de masurare a temperaturii
DEZAVANTAJE
- metoda inconfortabila pentru copil, poate fi chiar si dureros in unele cazuri
- practic poate fi dificil chiar si pentru parinti la primele "incercari"
- se poate complica ca perforatii la nivelul rectului sau infectii la copii cu
imunosupresie, motiv pentru care este si contraindicata la aceasta grupa de copii
Societatile americane de pediatrie recomanda acest tip de masuratoare ca fiind metoda de electie si cea mai precisa la copiii sub 3 ani, in special la sugar si nou nascuti. In contradictoriu ghidurile britanice nu recomanda aceasta metoda de ruina pentru bebelusi.
Si atunci ce si cum facem?
Avand in vedere disconfortul si posibilele complicatii ale acestei metode personal nici eu nu recomand masurarea temperaturii intrarectal de rutina. Stiind ca febra reprezinta o urgenta in cazul sugarilor cu varsta sub 3 luni, recomand aceasta metoda de termometrizare strict la grupa de varsta 0 - 6 luni atunci cand parintii suspicioneaza din varii motive ca bebelusul lor este febril.
Masurarea temperaturii oral
CUM? Se plaseaza varful argintiu al termometrului in gura, sub limba, si se mentine in pozitie pana la semnalul sonor.
AVANTAJE:
- metoda usoara, precisa si rapida
DEZAVANTAJE:
- este reocmandata doar copiilor cu varsta peste 5 ani
- temperatura masurata poate fi influentata de ingestia de bauturi calde sau dupa bai calde
Personal, consider ca aceasta metoda chiar si dupa varsta de 5 ani poate veni cu surprize neplacute intr-un moment de neatentie, de exemplu se rupe/ se sparge termometrul in gura si practic e greu sa ii spui unui copil mic "tine asta SUB limba".
TERMOMETRUL AURICULAR DIGITAL
Este un termometru digital cu un capat special destinat pentru a masura temperatura la nivel auricular.
CUM? Se porneste termometru si se plaseaza la nivelul conductului auditiv extern apoi se mentine in pozitie pana la semnalul sonor. O temperatura peste 38oC masurata intraauricular este definita ca si febra.
AVANTAJE
- metoda precisa, simpla si rapida
- usor de masurat chiar si in timpul somnului
- pentru o acuratete buna se recomanda aceasta metoda doar dupa varsta de 6 luni
DEZAVANTAJE
- unele termometre pot fi folosite doar pentru masurarea temperaturii auricular
- pret ridicat(150-350ron)
Dupa varsta de 6 luni este o metoda pe care o recomand pentru monitorizarea temperaturii avand in vedere acuratetea ridicata si simplitatea utilizarii.
TERMOMETRU DIGITAL CU INFRAROSU
si masurarea temperaturii la nivel temporal
Masururarea temperaturii prin aceasta metoda este foarte des folosita atat in randul parintilor cat si in cabinetele medicale sau spitale.
CUM? Se porneste termometrul si se plaseaza la nivelul fruntii, deasupra sprancenei la jumatatea distantei dintre spranceana si linia parului. Miscati termometrul incet spre ureche. Cate detalii precise, nu-i asa? Ideea este ca termometrul trebuie plasat in zona arterei temporale. Sunt termometre care recomanda sa fie atinsa pielea in timpul masuratorii iar alte termometre sunt noncontact. Din acest motiv va recomand sa cititi instructiunile inainte de utilizare.
AVANTAJE
- metoda simpla si rapida
- usor de masurat chiar si in timpul somnului
- acuratete ridicata atunci cand este folosita corect si in conditii optime
- in general acest tip de termometre pot masura temperatura camere si a lichidelor
DEZAVANTAJE
- masurarea este influentata de multiplii factori: plans, efort fizic, agitatie, expunere la caldura etc
- valori eronate daca termometrul nu este plasat corect si daca bateriile sunt descarcate
- pret ridicat (150-350 ron)
Dupa cum vedeti acest tip de termometru si aceasta metoda vine cu multiple avantaje dar si posibilitatea ca valoarea temperaturii sa fie influentata de o multitudine de factori. Din acest motiv, personal recomand ca in cazul in care temperatura masurata este peste 38oC, sa fie confirmata aceasta temperatura printr-o alta metoda: auricular, axilar sau intrarectal. In plus, aceasta recomandare apare chiar si in unele carti de instructiuni ale termometrelor digitale non contact.
Masurarea temperaturii cu ... mana
Gluma sau nu, este una dintre cele mai practicate metode. Oamenii de stiinta au luat chiar in serios aceasta metoda si au efectuat studii care au comparat indentificarea febrei la copii cu mana sau cu diferite termometre. Majoritatea cercetarilor demonstreaza ca aceasta metoda nu este precisa. Sigur ca uneori mamicile pot simti prin atingere ca pielea copilului este mai calda insa acest lucru se poate intampla dintr-o multitudine de factori: plans, efort fizic, agitatie, temperatura crescuta a medicului, in timpul somnului dar si in cazul febrei. Din acest motiv nu este bine sa ne bazam doar pe aceasta "metoda" ci este bine sa masuram temperatura corect cu termometru atunci cand suspicionam ca copilul nostru are febra. In nici un caz nu vom administra antitermice doar bazandu-ne pe temperatura masurata cu mana.
In concluzie, pentru a ma asigura ca nu v-am bulversat mai mult prin atatea explicatii va las mai jos recomandarea mea pentru masurarea corecta a temperaturii in functie de varsta copilului:
- sub 3 luni: In cazul in care copilul are o stare generala diferita, este somnolent, nu mananca, simtiti ca este mai cald sau din alte motive suspicionati ca are febra masurati temperatura cu un termometru digital clasic la nivel intrarectal. Daca temperatura masurata este mai mare sau egala cu 38oC consideram ca sugarul are febra si ne prezentam de urgenta la medic.
- 3 - 6 luni: In cazul in care suspicionati ca bebelusul are febra masurati temperatura la nivel axilar folosind un termometru digital clasic. Chiar daca ghidurile americane definesc o temperatura axilara peste 37.2oC ca fiind febra, in acest context va recomand sa "confirmati" febra printr-o alta masuratoare mai precisa: intrarectal. Nu uitati ca la aceasta grupa de varsta temperatura peste 39oC impune un consult medical imediat. Tot la sugarii intre 3-6 luni temperatura poate fi monitorizata si temporal dar atentie la posibilele interferente.
- peste 6 luni: dupa varsta de 6 luni cred ca metoda cea mai simpla si mai precisa este masurarea temperaturii auricular.
La sfarsitul acestui articol banuiesc ca m-ati intreba ce fel de termometru va recomand. Din experienta proprie dar si in functie de topul celor mai folosite termometre cred ca puteti folosi cu incredere GERATHERM, BRAUN sau LAICA.
Pentru iubitorii de gadget-uri, in tot acest research facut pentru a scrie articolul prezent am descoperit si un termometru SMART care vine la pachet cu o aplicatie pe telefon unde furnizeaza toate datele, chiar si recomandari in functie de varsta copilului si temperatura masurata. Este disponibil doar in America, la un pret similar cu alte termometre digitale si pare sa fie intre produsele top favorite. Chiar daca nu e disponibil la noi in tara, ca sa fim conectati cu tehnologia mi s-a parut interesant sa il mentionez.
Am scris mai multe articole pe aceasta tema:
Sper ca toate aceste informatii va sunt de folos. Sa fiti sanatosi!
Comments