CUM MASURAM CORECT TEMPERATURA LA COPII?

Updated: Aug 5

Avand in vedere ca febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care apare in cursul imbolnavirilor la copii haideti sa clarificam:

- Care este valoarea temperaturii la care vorbim despre febra?

- Ce termometre putem utiliza in functie de varsta?

- Cum masuram corect temperatura?

sursa: https://www.westchesterhealth.com/blog/why-in-most-cases-you-should-let-your-babys-fever-run-its-course/
sursa: https://www.westchesterhealth.com/blog/why-in-most-cases-you-should-let-your-babys-fever-run-its-course/

Stiu ca atunci cand vine vorba despre cum si cu ce masuram temperatura vom obtine 100 de raspunsuri diferite de la 100 de medici dar posibil si ca definitia febrei sa fie alta de la un medic la altul. Adevarul este ca nici macar la nivel international societatile de pediatrie din America si Europa nu au aceleasi recomandari cu privire la metoda optima de masurare a temperaturii la copii, multe studii sunt contradictorii in ceea ce priveste metoda cea mai precisa, asadar aceste diferente sunt de asteptat si in randul personalului medical.

In acest articol voi incerca sa clarific interbarile de mai sus in concordanta cu ghidurile actuale dar veti regasi si recomandarile mele personale.


FEBRA

In Romania se foloseste frecvent termenul "subfebrilitate" pentru a defini temperatura intre 37 si 38oC. Acest termen este rar folosit in alte tari si nu apare in ghidurile pediatrice, asadar ar fi bine sa uitam de el. O alta notiune eronata care se perpetueaza la noi in tara este diferenta de 0.5oC intre masurarea temperaturii rectal si frontal sau axilar: " Scadeti 0.5oC atunci cand masurati temperatura intrarectal". In acest context toti parintii sunt bulversati cand vine vorba de masurarea temperaturii si valoarea peste care este definita febra. Din nou, aceasta este o practica gresita care nu apare in recomandarile actuale ale societatilor de pediatrie.


In majoritatea ghidurilor

febra este definita ca si cresterea temperaturii corpului peste 38oC.

38oC fara a face diferente intre locul unde este masurata temperatura sau tipul de termometru folosit. Ghidurile britanice(2019) fac referire doar la metodele corecte de masurare a temperaturii insa noile ghiduri americane(2020) definesc febra ca o crestere a temperaturii peste 38oC rectal, temporal, auricular sau peste 37.2oC temperatura masurata axilar.


Haideti sa vedem ce tipuri de termometre avem la dispozitie si cum trebuie sa le folosim:


TERMOMETRUL CLASIC

Termometrul clasic poate fi digital sau cu galistan. Acest tip de termometru poate fi folosit pentru masurarea temperaturii la nivel axilar, oral sau intrarectal. Pentru masurarea temperaturii intrarectal este de preferat ca acesta sa aiba un capat flexibil.

Avantajul acestor termometre este pretul scazut( 15-50ron) si posibilitatea de a masura temperatura in 2-3 locuri diferite: axilar, intrarectal, oral.

Termometrul digital vine cu avantajul unei masuratori rapide si precise.

Termometrul cu galistan este asemanator cu cel cu mercur insa galinstanul (galiu, indiu si staniu) este un aliaj de metal lichid, care inlocuieste mercurul. O alternativa ecologica, netoxica. Dezavantajul acestui termometru este ca masurarea temperaturii dureaza mai mult comparativ cu cel digital, insa vine si cu avantajul ca este impermeabil, poate fi dezinfectat cu usurinta si masoara cu acuratete temperatura.


Masurarea temperaturii axilar

CUM? Se deschide termometrul si se aseaza cu varful argintiu in axila. Se tine bratul lipit de torace si termometrul ramane in pozitie, cateva secunde-minute, pana cand se aude semnalul sonor. Temperatura masurata peste 37.2oC la nivel axilar este considerata febra.

sursa: https://ykhoa.org/d/image.htm?imageKey=PI/74460

AVANTAJE

- este o metoda simpla si rapida

- recomandata la orice varsta

- dureaza cateva secunde-minute

- usor de curatat/dezinfectat

DEZAVANTAJE

- acuratetea acestei metode este mai scazuta

- dificil de masurat atunci cand copilul este agitat


Cu privire la acest tip de masurare a temperaturii exista diferente intre recomandarile ghidurilor britanice care indica masurarea temperaturii axilar la orice varsta comparativ cu ghidurile americane care NU recomanda aceasta metoda de rutina pentru copiii sub 3 ani, ba chiar mai mult definesc febra ca o temperatura axilara peste 37.2oC.

Recomandarea mea personala este de a masura temperatura axilar la copiii peste 3 luni ca o metoda de urmarire a temperaturii in cursul imbolnavirilor, fiind mai usoara, mai practica si fara disconfort pentru copil comparativ cu masurarea intrarectala.

Motivul pentru care temperatura axilara nu este o metoda foarte precisa este ca in timpul episoadelor febrile pot aparea frisoane care duc la o vasoconstictie ceea ce poat influenta temperatura la nivel cutanat obtinandu-se o temperatura mai scazuta decat in mod normal.


Masurarea temperaturii intrarectal

sursa: https://www.sheknows.com/health-and-wellness/articles/2171279/best-rectal-thermometers-amazon/

CUM? Se spala termometrul inainte si dupa fiecare utilizare. Este recomandat ca inainte de a fi folosit sa aplicam putina vaselina pe varful termometrului pentru a asigura lubrifierea acestuia si pentru a reduce disconfortul. Se pozitioneaza bebelusul pe spate si se introduce varful argintiu al termometrului in orificiul anal 1-2 cm, printr-o miscare blanda si lenta. Se mentine termometrul in pozitie cateva secunde pana la semnalul sonor. Daca temperatura masurata este peste 38oC consideram ca bebeusul are febra.

sursa: https://ykhoa.org/d/image.htm?imageKey=PI/74460

AVANTAJE

- este considerata cea mai precisa metoda de masurare a temperaturii

DEZAVANTAJE

- metoda inconfortabila pentru copil, poate fi chiar si dureros in unele cazuri

- practic poate fi dificil chiar si pentru parinti la primele "incercari"

- se poate complica ca perforatii la nivelul rectului sau infectii la copii cu

imunosupresie, motiv pentru care este si contraindicata la aceasta grupa de copii


Societatile americane de pediatrie recomanda acest tip de masuratoare ca fiind metoda de electie si cea mai precisa la copiii sub 3 ani, in special la sugar si nou nascuti. In contradictoriu ghidurile britanice nu recomanda aceasta metoda de ruina pentru bebelusi.

Si atunci ce si cum facem?

Avand in vedere disconfortul si posibilele complicatii ale acestei metode personal nici eu nu recomand masurarea temperaturii intrarectal de rutina. Stiind ca febra reprezinta o urgenta in cazul sugarilor cu varsta sub 3 luni, recomand aceasta metoda de termometrizare strict la grupa de varsta 0-3 luni doar atunci cand parintii suspicioneaza din varii motive ca bebelusul lor este febril.


Masurarea temperaturii oral

sursa: https://www.huffingtonpost.ca/2017/11/10/when-should-sick-kid-stay-home_a_23273445/

CUM? Se plaseaza varful argintiu al termometrului in gura, sub limba, si se mentine in pozitie pana la semnalul sonor.

AVANTAJE:

- metoda usoara, precisa si rapida

DEZAVANTAJE:

- este reocmandata doar copiilor cu varsta peste 5 ani

- temperatura masurata poate fi influentata de ingestia de bauturi calde sau dupa bai calde


Personal, consider ca aceasta metoda chiar si dupa varsta de 5 ani poate veni cu surprize neplacute intr-un moment de neatentie, de exemplu se rupe/ se sparge termometrul in gura si practic e greu sa ii spui unui copil mic "tine asta SUB limba".


TERMOMETRUL AURICULAR DIGITAL

Este un termometru digital cu un capat special destinat pentru a masura temperatura la nivel auricular.

CUM? Se porneste termometru si se plaseaza la nivelul conductului auditiv extern apoi se mentine in pozitie pana la semnalul sonor. O temperatura peste 38oC masurata intraauricular este definita ca si febra.

AVANTAJE

- metoda precisa, simpla si rapida

- usor de masurat chiar si in timpul somnului

- pentru o acuratete buna se recomanda aceasta metoda doar dupa varsta de 6 luni

DEZAVANTAJE

- unele termometre pot fi folosite doar pentru masurarea temperaturii auricular

- pret ridicat(150-350ron)