top of page

MITURI DESPRE FEBRA

Updated: Apr 7


febra temperatura termometru antitermice comprese  bebelusi copii  doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

1. Întotdeauna temperatura trebuie măsurată intrarectal. FALS Singura vârsta la care e important sa măsuram temperatura intrarectal este 0-3 luni. De ce? Pentru ca febra este o urgentă sub vârsta de 3 luni, și vrem ca măsurarea temperaturii sa fie cât mai exactă. După aceasta vârsta, dacă vi se pare mai ușor puteți măsura temperatura axilar sau cu un termometru cu infrarosu și nici nu ne mai interesează dacă febra este 38.6 sau 38.1.

2. Febra netratată afectează creierul și alte organe. FALS Contrar acestui mit, febra apărută in contextul infecțiilor din copilărie nu are efecte adverse, indiferent de intensitate. Temperatura corpului peste 42oC se poate asocia cu complicații, însă in general aceste valori apar in cazul tumorilor intracraniene și a supraîncălzirii( ex. copil uitat in masina, vara). Din acest motiv, actualele ghiduri recomanda tratamentul febrei doar la copilul cu stare generală modificata.



3. Cu cât temperatura este mai mare cu atât boala este mai gravă.* FALS Așa cum va explicam la punctul 1, la categoria de vârsta 0-3 luni, febra ușoară 38-39oC poate fi simptomul unei rinofaringite sau poate fi unicul simptom in caz de meningita. In plus, la copii, multe dintre cele mai frecvente infecții virale sau bacteriene cu evoluție limitată (Rotavirus, Varicela, Streptococ grup A) se asociază cu febra înaltă 39.5 - 40oC. Așadar, LA COPII, intensitatea febrei NU se corelează cu gravitatea bolii. Și febra peste 39oC nu înseamnă tratament obligatoriu cu antibiotice! Am ținut neaparat sa mentionez acest MIT pentru ca părinții încep sa se îngrijoreze atunci când temperatura copiilor depășește 39oC. Urmăriți starea generală a copilului! Un copil cu chef de joaca, pofta de mâncare și febra 40, cel mai probabil nu are o infecție gravă. * Acest lucru nu este valabil și in cazul copiilor cu boli cronice, in special cei cu imunodeficiente sau imunodeprimati si la adulti.

4. Riscul de convulsii febrile este mai mare la temperaturi peste 39oC. FALS Convulsiile febrile apar la copiii cu vârsta între 3 luni - 6 ani. Incidența convulsiilor febrile: aproximativ 4 copii din 100, au o convulsie in context febril. Convulsiile febrile apar in decurs de 24h de la un episod febril sau atunci când febra creste brusc, însă nu exista o corelație între intensitatea febrei și apariția unei convulsii febrile.


5. Dacă febra depășește 39oC trebuie sa administram Algocalimn. FALS Acesta este un mit pe care am ales sa îl dezbatem, atât pentru părinți cât și pentru colegii mei medici. Exista doua motive care distrug acest mit: - am tot repetat și in aceasta postare și in cele precedente, nu avem nici un motiv pentru care sa vrem sa scădem brusc febra. Ibuprofen și Paracetamol împreuna cu celelalte măsuri de tratament al febrei reușesc de cele mai multe ori sa amelioreze starea copilului. - metamizolul sodic, adică Algocalmin, este un medicament cu efecte adverse severe dar rare. Motive suficiente pentru care acest medicament nu exista in alte tari, și motiv pentur care in Romania se elibereaza doar pe reteta medicala.

In plus, nici un ghid actual al sindromului febril la copil nu menționează Metamizolul sodic ca și tratament.



febra temperatura termometru antitermice comprese  bebelusi copii  doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

875 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page