In sezonul toamna-iarna preocuparea parintilor in ceea ce priveste gasirea unui remediu pentru stimularea imunitatii copiilor este tot mai des intalnita. Cautam potiuni magice si siropuri minune insa uitam sa acordam o atentie deosebita celor mai importante lucruri care sustin imunitatea.
photo: https://chopra.com
1. Alimentatie diversificata si sanatoasa
Inca din primele zile de viata alimentatia are un rol important in sustinerea imunitatii: laptele de mama are un continut bogat in anticorpi fiind un boost de imunitate pentru primele 6-12 luni de viata. In plus, alimentatia din primii 3 ani de viata s-a dovedit a influnenta starea de sanatate pe tot parcursul vietii chiar si in perioada de adult. De exemplu, excesul de zahar sau glucide pana la 2 ani creste riscul de obezitate si diabet zaharat la varsta adulta. O dieta deficitara in fier, vitamina D, acizi grasi si zinc pot face organismul mai susceptibil la diferite infectii. In plus, obiceiurile alimentare sanatoase deprinse in cei " 7 ani de acasa" vor fi temelia pentru o alimentatie echilibrata pe tot parcursul vietii.
2. Evitati deprivarea de somn
Somnul este important, in special la varste cat mai mici. Acest moment al zilei este unul in care organismul se reechilibreaza hormonal si copiii efectiv isi "incarca bateriile". Lipsa somnului poate creea iritabilitate, dificultati de invatare, anxietate sau depresie. In plus deprivarea cronica de somn mentine organismul intr-o stare de alerta, intr-un dezechilibru hormonal si al imunitatii ceea ce face organismul mai susceptibil la infectii. Asadar, acordati o atentie sporita pentru stabilirea unei rutine sanatoase in ceea ce priveste somnul.
Necesarul zilinic de ore de somn in functie de varsta:
0 - 2 luni: 16 -18 ore 3 - 5 ani: 10 - 12 ore
2 - 6 luni: 14 -16 ore 6 - 13 ani: 9 -11 ore
6 -12 luni: 14 ore 14 - 18 ani: 8 -10 ore
1 - 3 ani: 10 -13 ore
3. Activitatea fizica regulată sau practicarea săptămânală a unui sport este un alt pas important pentru mentinerea sănătății. Sportul contribuie atat la creșterea imunității, a stării de sănătate fizice cât și la sănătatea psihică. Aceasta recomandare subliniaza si evitarea sedentarismului care este tot mai frecvent in randul copiilor odata cu utilizarea excesiva a calculatorului si a telefoanelor mobile.
4. Igiena mainilor este o metoda sigura prin care se pot proveni multe imbolnaviri, cu atat mai mult in contextul actual al pandemiei. Incercati sa ii invatati pe cei mici sa se spele corect pe maini de fiecare data cand intra in casa si inainte de a manca. Atentie! igiena excesiva poate fi un inamic al imunitatii. Copiii trebuie sa se intalneasca intr-o oarecare masura cu virusi, cu bacterii, cu alergeni. Asa se formeaza imunitatea activa dobandita natural. Citeste aici cum se formeaza imunitatea.
5. Limitati administrarea de antibiotice!
Antibioticele administrate atunci când nu e nevoie pot distruge floria intestinala, cu rol important in imunitate, și pot crește rezistenta bacteriilor la antibiotice ceea ce va face infecțiile bacteriene mai greu de vindecat. NU administrați antibiotice din proprie initiativa! Solicitati sfatul medicului.
6. Vaccinarea ramane una dintre cele mai sigure masuri in lupta pentru prevenirea bolilor cat si pentru prevenirea complicatilor grave. Respectati programul national de vaccinare si informati-va despre vaccinurile optionale disponibile.
7. Sănătatea psihică și emoțională a copilului este un stâlp important al sănătații la această vârstă. O relație echilibrată în familie, părinți fericiți și timpul de caltiate petrectut împreună cu copiii vostri vor contribui la menținerea sănătății copilului.
O să închei așa cum ar fi trebuit să încept, prin definiția sănătății:
„Sănătatea reprezintă o stare de bine completă, fizică, psihică și socială, și nu reprezintă doar absența unei boli sau a unei infirmități”.
Așadar, în fuga de a întări imunitatea copiilor nu neglijați nici un aspect al sănătății.
Despre siropuri și vitamine n-am spus nimic? Nu. Pentru că nu avem prea multe dovezi ștințifice pe partea aceasta dar o să revin cu un articol despre zinc, probiotice și liofilizatele de lizate bacteriene.
Cu drag de copii și familii fericite,
Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?
Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall.
Comments