top of page

DEZVOLTARE SI ACTIVITATI la varsta de 18 luni

Updated: Apr 11

dezvoltare copii, primii pasi, bebelusi, milestones, cand umbla un bebelus, primele cuvinte, medic pediatru, dr constantin alexandra
Eu si fetita mea Miriam la varsta de 1,6 ani

La aceasta varsta, copilasul tau incepe sa castige independenta si este intr-o continua dezvoltare. S-ar putea sa isi doreasca sa faca cat mai multe lucruri singur, fara ajutor. E ok! lasa-l sa se descurce singur, ofera-i doar putina indrumare.  La vârsta de 1 an și 6 luni, copiii trec prin schimbări incredibile, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere cognitiv și social. Este o perioadă minunată, dar și una plină de provocări pentru voi, ca părinți.

dezvoltare copii, primii pasi, bebelusi, milestones, cand umbla un bebelus, primele cuvinte, medic pediatru, dr constantin alexandra
Miriam 1,6 ani - primele activitati de desenat

Dezvoltarea motorie:

La această vârstă, copilul

  • umbla singur si urca/coboara scarile cu sprijin

  • se apleaca și ridica obiecte

  • poate să arunce mingea

  • arunca obiecte intr-o cutie/ recipient

  • poate să se cățăre

  • mazgaleste cu creionul/carioca pe hartie

Este important să îi oferiți un mediu sigur și stimulant pentru a-și dezvolta aceste abilități motorii.


Experiența personală: Fetița mea a început să urce și să coboare scările din casă singură în jurul vârstei de 11-12 luni. Am ținut neapărat să o învăț să coboare singură pentru a evita accidentările. După 13-14 luni a început să facă primii pași, dar abia la 1 an și 3 luni a umblat singură. Nu am grăbit procesul mersului independent, Am lăsat-o să exploreze mult prin casă în patru labe, Avea locuri și obiecte de care se ridica în picioare și făcea câțiva pași laterali. Nu am folosit premergător și antemergător pentru că am știut cât de important este ca fiecare copil să umble atunci când corpul său este pregătit. După 1, 3 ani mersul a fost sigur și stabil. Deși am avut tentative de a desena înainte de vârsta de 17 luni, Această activitate nu prezenta interes. După 1 an și 5-6 luni lucrurile parcă s-au schimbat peste noapte și mișcările fine au devenit foarte coordonate: peste noapte m-am trezit că Miriam mânca singură cu lingura ciorbă și ținea carioca în mână să deseneze. E uimitor cum apar unele achiziții!


Dezvoltarea socială: 

La această vârstă, copiii încep să interacționeze mai mult cu cei din jurul lor. Poate că vor încerca să imite comportamentele adulților sau să își facă prieteni printre alți copii. Este important să îi oferiți oportunități de socializare și să îl încurajați să comunice și să coopereze cu ceilalți chiar daca la acesta varsta este absolut normal sa nu se joace in mod direct cu ei. Oferă-i copilului tău șansa de a se juca cu ceilalți: joaca este o modalitate excelentă pentru micuțul tău de a învăța cum să se comporte cu alți copii, să-și facă prieteni și să dezvolte abilități sociale.


Experiența personală: Dacă în cazul achizițiilor motorii Miriam nu a fost pe acceleratie, achizițiile legate de dezvoltarea socială au apărut chiar la fiecare început de etapă de vârstă, uneori chiar și mai repede. Încă din primele luni ne-am dat seama că îi place să interacționeze cu cei din jur. La 1,6 ani, dacă ieșim să ne plimbăm pe stradă, Miriam face cu mâna la aproape toată lumea; dacă mergem în parc sau suntem la o terasă, nu ezită să facă contact vizual și mutrițe cu cei din jurul ei. Între adulți se apropie de cineva, îi zâmbește sau face cu mâna și cine ar putea să nu bage în seamă un copilaș adorabil? Cu bunicii și persoanele apropiate, socializarea și comunicarea sunt mai facile. Între copii este mai rezervată, inițial stă și se uită la ei, cercetează "teritoriul", le admiră papucii ( :)))) ) și de multe ori jocul este destul de independent sau ia jucăria, "dă-mi jucăria". Cam atât la vârsta aceasta. Era să uit, se topește toată lumea când la plecare Miriam le oferă o îmbrățișare.


dezvoltare copii, primii pasi, bebelusi, milestones, cand umbla un bebelus, primele cuvinte, medic pediatru, dr constantin alexandra
Miriam, 18 luni, mancand supa crema

Dezvoltarea cognitivă: 

Acum, copilasul tau începe să înțeleagă mai bine lumea din jurul său.

  • poate să facă legături între obiecte

  • înțelege cuvinte simple

  • va sti la ce folosesc diferite obiecte: telefonul, periuta de dinti, lingura etc.

  • poate sa manance singur cu lingura sau sa bea dintr-o cana

  • imita actiuni: ex. sterge cu o carpa praful asa cum face mama,

  • recunosc si arata cateva parti ale corpului, ca de exemplu: capul, ochii, degetele, picioarele, buricul etc.

  • se implica in imbracare/ dezbracare: la aceasta varsta este posibil sa isi poata da jos sosetele/ papuci sau sa se incalte singur.

Jocurile care implică sortarea, potrivirea și construirea sunt excelente pentru dezvoltarea cognitivă.

Experiența personală: La vârsta de 1,6 ani, personal am impresia că Miriam înțelege tot ce vorbesc cu ea. Desigur, lucruri simple și tot ce ține de activitățile pe care le avem zilnic: trezit, mâncat, spălat pe dinți, să ne îmbrăcăm, să dormim etc. Cunoaște toate părțile corpului, inclusiv sprâncene, frunte, cot, genunchi etc., dar acestea pentru că acesta era unul dintre jocurile noastre în timpul mesei și în timp ce îi schimbam scutecul. Deși nu i-am prea arătat neapărat la ce și cum se folosesc multe obiecte din casă, după 1 an și 3-4 luni am observat că nu prea mai stătea să se joace cu jucăriile și a stat mult în jurul meu. Apoi mă surprindea că lua peria de scame și imita cum curățam bluza cu peria, lua șervetel și ștergea masa, cheile și încerca să le sucească la ușă etc. Am avut mereu papucii ei și hainele puse pe un raft jos la care să aibă ea acces, lucruri care au contribuit la faptul că deja de la 1 an și 3-4 luni se încalță/descalță singură și își pune căciula în cap. Bine, mai des își dă jos căciula din cap.



dezvoltare copii, primii pasi, bebelusi, milestones, cand umbla un bebelus, primele cuvinte, medic pediatru, dr constantin alexandra
Miriam 18 luni, rasfoind o carte cu partile corpului

Dezvoltarea limbajului: 

In jurul acestei varste infloreste dezvoltarea limbajului expresiv.

Copilul

  • poate să înceapă să pronunțe cuvinte simple; de ex: mama, tata, apa, papa, hopa, bebe, cucu, bau etc

  • sa imite diferite sunete sau animale: miau, ham ham, brum, muuu

  • să înțeleagă instrucțiuni simple: adu-mi jucaria, pune cartea in biblioteca, hai la masa, mergem la nani

Astfel, la 1 an si 6 luni majoritatea copiilor spun aproximativ 6-8 cuvinte simple/ expresii sau sunete. In timpul comunicarii copilul este atent, face contact vizual si intelege sensul cuvintelor si executa instructiuni simple. Este important să vorbiți mult cu el, sa cititi și să îl încurajați să își exprime gândurile și sentimentele.

Experiența personală: La 18 luni, Miriam cred că spunea 4-5 cuvinte: mama, tata, hopa, apa, papa, însă reproducea/imita foarte multe sunete, în special animale, și începea să folosească monosilabe pentru multe obiecte, de exemplu: CA (cartea), BA (Bazz, cățelul din vecini), CO (copac). Acum, la momentul în care scriu acest articol, Miriam are 1 an și 7 luni și 2 săptămâni și cred că deja nu mai pot enumăra câte cuvinte spune, pentru că spune multe. Așa cum v-am zis și la început, limbajul expresiv și perceptiv se dezvoltă extrem de rapid în această perioadă. Desigur, am văzut și copii care vorbesc mai mult sau mai puțin la această vârstă. Vă reamintesc cu această ocazie impactul negativ al ecranelor asupra dezvoltării copilului și impactul pozitiv al cititului încă de la această vârstă.


!! Semne de alarma in dezvoltarea copilului la 1 an si 6 luni !! :

Împreună cu toate aceste realizări, este important să fiți conștienți și de semnele de alarmă care pot indica o întârziere în dezvoltare. Acestea pot include:

  • nu sta singur in picioare

  • nu umbla

  • nu reactioneaza atunci cand unul dintre parinti/ ingrijitori iese din camera

  • nu face contact vizual in timpul comunicarii

  • are dificultăți semnificative în comunicare sau interacțiune socială

  • regresia în abilitățile dobândite anterior.

Dacă observați oricare dintre aceste semne de alarmă, este important să consultați un medic pentru evaluare și îndrumare suplimentară.


Activitati potrivite varstei de 1 an si 6 luni

dezvoltare copii, primii pasi, bebelusi, milestones, cand umbla un bebelus, primele cuvinte, medic pediatru, dr constantin alexandra
Papusica lui Miriam cu care facem multe jocuri de rol: da-i sa manance, fa-i o cafea, consult-o ca la doctor, pune-o pe olita etc.


Pentru a vă stimula copilul și ca să îl susțineți în dezvoltarea sa, iată câteva activități și jocuri potrivite pentru această vârstă:

  • Jocuri de construcție cu cuburi sau blocuri.

  • Povești și cântece simple.

  • Jocuri de rol, cum ar fi „mami și tati” sau „magazinul”.


Gentuta mamicii: umple o geanta cu diferite lucrusoare: o jucarie, piaptan, un telefon, cubulete, servetele etc. Lasa-l pe copil sa descopere ce ai in geanta. Aceasta activitate ii va dezvolta miscarile fine, il va ajuta sa invete cuvintele si sensul obiectelor gasite in geanta.

Distractie prin dans

Pregatiti cateva melodii distractive si dansati impreuna. Faceti cativa pasi simpli incat el/ea te poate urmari. Astfel vei stimula dezvoltarea coordonarii si a auzului.

Micul pictor

Lipeste cateva bucati de ziar pe o masa si ofera-i copilului tau cateva acuarele in care isi poate baga mana. Pictati impreuna amprente ale mainii si ale degetelor.

Acest joc imbunatateste simtul tactil, coordonarea miscarilor fine dar totodata este si o activitate senzoriala.


Este important sa alegeti jucarii potrivite varstei, cu care sa stie si sa se poata juca. Jucariile pentru copii nu trebuie sa fie doar mari, colorate si sa scoata sunete. Jucariile pot contribui foarte frumos la dezvoltarea lor neuropsihomotorie. Din acest motiv va recomand cu mare incredere desturile de jucarii de la LOVEVERY, unde veti gasi jucari potrivite fiecarei etape de varste.



Daca te gandesti sa achizitionezi o cutie cu jucarii de la LOVEEVERY, lasa-mi un comentariu si revin catre tine c mai multe detalii si o oferta promotionala.


Miriam la 1 an si 6 luni, in parcul de joaca

Petreceți timp jucându-vă în aer liber: când sunteți în oraș cu dvs., îi permite copilului dvs. să exploreze lumea și să-și testeze abilitățile fizice în creștere. Când ești afară, amintește-ți să fii în siguranță la soare.

În încheiere, va reamintesc ca fiecare copil se dezvoltă în ritmul său propriu, insa este important să îl susțineți și să îl încurajați in fiecare etapă a acestui proces minunat. Alegeti activitati si jucarii potrivite varstei care pot contribui la dezvoltarea armonioasa a copilului.


Fiți atenți la semnele de progres, dar și la cele de alarmă și nu ezitați să discutati cu medicul pediatru daca aveti ingrijorari sau nelamuriri legate de dezvoltarea copilasului.


Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?

Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall. 




792 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page