top of page
Writer's picturedr. Alexandra Latcu

GRIPA LA COPII

Gripa este o infecție virală foarte contagioasă care afectează căile respiratorii. Este una dintre cele mai grave, dar și comune boli virale din sezonul rece. Se manifestă prin febră înaltă, dureri musculare, tuse și alte simptome. În majoritatea cazurilor, copiii au simptome care durează aproximativ o săptămână, însă unii copii pot avea forme mai severe de boală care necesită spitalizare.


CE CAUZEAZĂ GRIPA LA COPII?

Gripa este cauzată de virusurile gripale Influenza A și B, rar tipul C.

Aceste virusuri provoacă epidemii aproape în fiecare an în sezonul rece.

Virusurile din grupul Influenza au o caracteristică aparte - se modifică/suferă mutații frecvent, motiv pentru care anual suntem expuși la tulpini noi de virusuri gripale. Din acest motiv și rațiunea vaccinării anual.


CUM SE TRANSMITE GRIPA?

Virusul gripal se transmite de la copil la copil prin tuse sau stranut. Copilul poate contacta virusul atingând alte obiecte deja contaminate, de la un copil cu gripa, cum ar fi: jucării, cana de apă, tacâmuri, pixuri, mânerul ușii sau alte suprafețe.


CÂND ESTE CONTAGIOS UN COPIL CU GRIPĂ?

Un copil cu gripă este contagios 24 DE ORE ÎNAINTE de debutul simptomelor și apoi 5-7 ZILE DUPĂ apariția primelor semne de boală.

Tocmai pentru că gripa este contagioasă înainte de apariția primelor simptome, copiii pot contacta ușor virusul mai ales în colectivități frecventate de copii, acolo unde copiii folosesc jucării/obiecte comune apoi își ating gura, nasul sau ochii.


CARE COPII SUNT ÎNCADRAȚI ÎN GRUPELE DE RISC PENTRU GRIPĂ?

Există anumite categorii de copii care prezintă risc crescut de a dezvolta complicații sau chiar deces în cazul în care vor avea gripă. În această categorie de risc sunt încadrați următorii copii:

  • copiii cu VÂRSTE SUB 5 ANI, în special cei sub 2 ani

  • copiii care iau tratament cronic cu ASPIRINĂ sau medicamente care conțin salicilați

  • orice copil cu boală cronică: astm bronșic, diabet zaharat, OBEZITATE, boli cardiace, neurologice sau orice altă boală cronică.

Aici subliniez că și OBEZITATEA este o boală cronică, și că acești copii au un risc crescut de a face complicații sau forme severe de gripă.


CUM SE MANIFESTĂ GRIPA LA COPII?


Gripa este o infecție virală care afectează sistemul respirator, însă această afecțiune se poate manifesta și cu simptome generale care debutează brusc:

  • febră înaltă care poate ajunge la 39-40°C

  • dureri musculare

  • dureri de cap

  • senzația de oboseală, lipsa poftei de mâncare


Simptome respiratorii:

  • tuse seacă

  • dureri de gât

  • rareori secreții nazale sau nas înfundat


În unele cazuri, copiii pot avea și simptome digestive, cum ar fi vărsăturile.

În majoritatea cazurilor, simptomele se ameliorează după 7 zile, însă mai sunt și excepții în care copilul continuă să aibă o tuse reziduală timp de 2-3 săptămâni sau senzația de oboseală.


COMPLICAȚII

În unele cazuri, și în special la copiii din grupele de risc, gripa poate cauza următoarele complicații:

  • otită

  • dificultăți de respirație, pneumonie și scăderea saturării oxigenului, situații care impun spitalizarea

Copiii care au o boală cronică și contractează gripa pot avea o agravare a bolii preexistente.

Este important de menționat că în unele cazuri gripa poate cauza chiar și decesul.


CUM ESTE DIAGNOSTICATĂ GRIPA?

De cele mai multe ori, simptomatologia clasică este suficientă pentru a diagnostica gripa după un consult medical.

În unele cazuri, atunci când situația este incertă, dacă copilul a intrat în contact cu un caz confirmat de gripă sau se impune administrarea tratamentului antiviral, medicul va recomanda efectuarea unui test rapid din exudatul nazal și faringian.





CUM SE TRATEAZĂ GRIPA

Tratamentul gripei depinde de vârsta copilului, de gravitatea bolii, de starea generală de sănătate a copilului dar și de alte boli asociate sau nu.

Scopul tratamentului este să amelioreze simptomele sau chiar să prevină îmbolnăvirea.


MEDICAMENTELE ANTIVIRALE

Oseltamivir este un antiviral folosit în tratamentul infecțiilor cu virusurile Influenza. Acest medicament poate fi folosit pentru tratamentul copiilor de orice vârstă dar și în profilaxia bolii postexpunere. Atunci când copilul a intrat în contact cu un caz confirmat cu gripă poate primi tratament cu Oseltamivir cu scopul de a preveni boala sau complicațiile în caz de îmbolnăvire.

Subliniez că tratamentul cu Oseltamivir NU este indicat TUTUROR copiilor care au gripă, fiind rezervat doar copiilor din grupele de risc, celor care au forme severe de boală sau atunci când gripa se asociază cu stare generală proastă.

Tratamentul are eficiență maximă dacă este început în primele 48-72 de ore de la debutul simptomelor.

Pe lângă medicația antivirală, un copil va primi și tratament simptomatic:

  • antitermice Paracetamol sau Ibuprofen atunci când va avea febră sau dureri de cap.

  • spray-uri pentru dezobstrucție nazală, dacă e nevoie

  • spray, acadele pentru ameliorarea disconfortului dat de durerile de gât

Antibioticele nu sunt eficiente împotriva gripei. Totuși, ele pot fi folosite în cazul în care un copil cu gripă dezvoltă complicații cum ar fi pneumonia sau otita bacteriană.


Bineînțeles, în plus față de tratamentul medicamentos, este important să vă asigurați că copilul bea multe lichide și se odihnește.


CUM PREVENIM GRIPA?

Măsurile simple de igienă, cum ar fi spălarea mâinilor, aerisirea încăperilor și dezinfectarea suprafețelor, în special în colectivitățile frecventate de copii, rămân măsuri foarte eficiente în prevenirea gripei. În plus, este important să-l învățați pe cel mic să NU folosească sticluța/tacâmurile altui copil.

O metodă prin care putem limita răspândirea gripei este izolarea la domiciliu de la primele semne de boală.


Împotriva virusurilor gripale există și două tipuri de vaccinuri disponibile pentru copiii mai mari de 6 luni:

  • INFLUVAC TETRA / VAXIGRIP TETRA - vaccinuri injectabile

  • FLUENZ TETRA - vaccin de tip spray nazal ce poate fi administrat copiilor mai mari de 2 ani.



! Important de știut este că atunci când copilul este vaccinat pentru prima dată, este necesară administrarea a 2 doze la un interval de cel puțin o lună, în cazul în care copilul are vârsta sub 9 ani.


Ce trebuie să știi despre vaccinurile antigripale?

Acestea au o eficiență de 50-60% în prevenirea bolii. Adică un copil vaccinat poate face gripa, însă în cele mai multe cazuri el, fiind vaccinat, va face o formă ușoară de boală sau lipsită de complicații. Exact ca și în cazul tuturor vaccinurilor, vaccinul antigripal are eficiență maximă în prevenirea formelor severe de boală sau a complicațiilor în caz de îmbolnăvire, dar și a decesului cauzat de gripă.


Se recomandă vaccinarea copiilor la începutul sezonului gripal, în perioada septembrie-noiembrie, însă poate fi efectuată și ulterior, însă este nevoie de 2 săptămâni pentru a produce anticorpi postvaccinal.


Vaccinul antigripal pentru copii se eliberează gratuit în farmacii, cu rețetă de la medicul de familie.


Având în vedere că sugarii cu vârsta sub 6 luni NU pot fi vaccinați antigripal, se recomandă vaccinarea femeilor atunci când sunt însărcinate, dar și a restul membrilor familiei care îngrijesc sugarul.


În final, vă recomand și vă pregătiți pentru sezonul rece și să-i vaccinați antigripal pe copii, iar în cazul în care copilașul vostru prezintă simptome specifice gripei, NU ezitați să vă prezentați la medicul pediatru pentru consultație.


Vă doresc o iarnă magică cu puține îmbolnăviri!





83 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page