" Care este motivul pentru care ati venit la cabinet? "
Diferite raspunsuri: 1. mama lui Sofia, 8 luni - " Fetita mea este foarte constipata, are 1 scaun la 5-7 zile" 2. mama lui Razvan, 1 an si 7 luni - " Nu vrea sa manance nimic, doar lapte" 3. tatal lui Ionut 3 ani - " Copilul nu vorbeste si parca-i cam palid"
In urma unei discutii amanuntite ajungem la intrebarea: LAPTE DE VACA BEA? Raspunsul in toate cazurile de mai sus " Ii place foarte tare laptele. Noroc cu laptele ca altceva nu mananca. " eu: DAR... APROXIMATIV CAT LAPTE BEA? " Pai bea si 1 litru pe zi ", " Numai 2-3 sticlute pe timpul zilei, si mai cere seara de 2 ori" ... Despre laptele de vaca in alimentatia copilului ar fi foarte multe de zis insa as vrea sa ma rezum asupra laptelui de vaca oferit in schimbul alaptarii sau al laptelui praf. Intalnesc saptamanal la cabinet cate un copilas care bea lapte de vaca in exces. Si totusi de ce se intampla acest lucru? Din 2 mari motive: 1. Discutia despre alimentatia copilului in cabinetul medicului este rar abordata 2. Parintii nu stiu ca laptele de vaca nu ar trebui sa depaseasca cantitatea de 400-500ml/zi.
Stiu. Stiu. Vine urmatorul comentariu " Eiii lasa doamna doctor ca si noi tot cu lapte de vaca am crescut ". Da-i drept. Probabil ca pe vremea aceea inca studiile nu reuseau sa demonstreze motivul pentru care laptele de vaca nu este potrivit pentru puiul de om. Si totusi, mai demult, stiau bunicile cate ceva " I-am dat lapte lungit cu ceai ca sa nu ii pice greu la stomac ".
O sa va spun 6 motive principale, scrise pe intelesul tuturor, pentru care laptele de vaca nu trebuie sa fie inlocuitor al laptelui de mama/ praf: 1. AFECTEAZA DIGESTIA. Laptele de vaca este mult mai bogat in proteine si in grasimi nesanatoase ceea ce il fac greu de digerat, si atunci cand e consumat in exces poate produce dureri de burtica sau constipatie. 2. AFECTEAZA FUNCTIA RENALA. Excesul de proteine si saruri din laptele de vaca poate incarca functia renala. 3. PRODUCE DEFICIT DE CALCIU. Chiar daca laptele de vaca are mai mult Calciu, acesta nu se poate absorbi eficient si excesul de lapte de vaca poate produce, paradoxal, deficit de calciu. 4. AFECTEAZA DEZVOLTAREA. Laptele de vaca este foarte sarac in fier. Deficitul de fier duce la anemie. Unul dintre principalele simptome in anemia prin deficit de fier este lipsa poftei de mancare. In aceasta situatie se creeaza un cerc vicios: deficit de fier - anemie - lipsa poftei de mancare - copilul vrea sa manance doar lapte de vaca - se accentueaza deficitul de fier si anemia. Anemia cronica vine cu multiple consecintele in dezvoltarea neuropsihomotorie a copilului. 5. AFECTEAZA INTESTINUL - Oferit inainte de 1 an, in cantitati mari, poate duce la diferite alergii cat si la proctocolita alergica o afectiune a intestinului care duce la scaune cu sange sau diaree. 6. CRESTE RISCUL DE OBEZITATE. Pe langa faptul ca laptele de vaca este bogat in grasimi nesanatoase, fapt care este in defavoarea dezvoltarii sistemului digestiv, excesul de grasimi cat si de carbohidrati cresc riscul de obezitate la varsta adulta.
Laptele de vaca este pentru puiul de vaca, NU pentru puiul de om.
Si totusi cand avem voie sa dam lapte de vaca copiilor? Inainte de 1 an? Laptele de vaca este interzis, oferit ca si inlocuitor al laptelui de mama sau al laptelui praf. Asta insemnand ca poate fi oferit in diverse preparate. Dupa varsta de 1 an? Se poate oferi dar in cantitati mici(max400ml). Alimentele solide la aceasta varsta vor fi sursa principala de nutrienti, si bineinteles ca alaptarea poate continua si dupa varsta de 1 an, laptele de mama fiind mult mai potrivit pentru puiul de om.
Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?
Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall.Â
Comments