top of page

SEMNELE HIPOACUZIEI LA COPII

Updated: Apr 7

Dezvoltarea copiior este dependenta de simtul auditiv. Deficientele de auz, surditatea sau hipoacuzia, aparute de la nastere sau in primii ani de viata pot afecta dezvoltarea limbajului, pot creea dificultati in interactiunea sociala si influenteaza performantele scolare.

hipoacuzie test auz surditate bebelusi copii  doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Semnele hipoacuziei sunt tarziu sesizate de catre parinti, astfel, bebelusii netestati in maternitate, frecvent sunt diagnosticati foarte tarziu, in jurul varstei de 2–3 ani.

Afectarea auzului la copii poate creea diferite contexte pe care parintii le interpreteaza astfel:

Copilul meu de 2 ani inca nu spune nici un cuvant. Mihai( 3 ani) vorbeste foarte mult insa nu inteleg nici un cuvant pe care il rosteste, vorbeste in limba lui. Parintii cred ca Sofia( 1an si 8 luni) are autism pentru ca nu raspunde si nu reactioneaza atunci cand o striga sau cand ii vorbesc.

Uneori diagnosticul de hipoacuzie este intarziat din cauza prezentarii tardive la medic deoarece unii parinti cred in conceputl ca “fiecare copil are ritmul lui, lasa-l ca are vreme sa vorbeasca”.

Cunoasterea etapelor de dezvoltare ale bebelusului va ajuta sa identificati precoce tulburările de auz. Atunci cand vine vorba de “capacitatea de a auzi” la un copil trebuie urmarite etapele de dezvoltare ale limbajului cat si capacitatea de raspuns la diferite sunete.


SEMNE DE ALARMA IN DEZVOLTAREA LIMBAJULUI:


4 luni – NU face diferite sunete, gângurește

6 luni – NU foloseste vocale atunci când gângurește „aaaa”, „eeee”

9 luni – in comunicare NU foloseste diferite silabe sau cuvinte simple „da da da”, „ma ma ma”, „te te te” și imita sunete

1 an – NU comunica prin diferite silabe, folosește exclamații „oohhh” și NU spune 2–3 cuvinte simple „Mama”, „Papa”, „Apa”, „Tata”.

1 an jumate – NU are in limbaj aproximativ 6–20 de cuvinte

2 ani – NU are in limbaj aproximativ 50 de cuvinte, NU face propoziții simple din 2 cuvinte ( hai mama, vreau apa, pune aici).

hipoacuzie test auz surditate bebelusi copii  doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu


SEMNE DE ALARMA IN PERCEPTIA SUNETELOR:


nou născut – la zgomote puternice NU se sperie, clipește sau deschide ochii larg și NU este extrem de atent

1 luna – NU este atent la zgomote prelungite( masina de spalat, aspirator) și NU își întoarce capul spre o jucărie care suna

4 luni – NU reacționează la vocea părinților, NU zâmbește in timpul socializări cu mama sau tata.

6 luni – NU răspunde la sunete făcând diferite sunete. NU răspunde la propriul nume

1 an – NU răspunde la sarcini simple și NU înțelege o interdictie „nu” sau aprobare „da”

1 an și 6 luni – NU arată 1–2 părți ale corpului „arată-mi ochii”, „unde-i nasul?”


Pentru urmărirea tuturor semnelor de dezvoltare ale copilului tău intră pe www.dadababy.ro

In cazul in care copilul tău nu reacționează la sunete sau are o intarziere de limbaj îți recomandam sa te prezinți la medicul pediatru sau la medicul de familie. Medicul va evalua dezvoltarea neuropsihomotorie a copilului și ulterior se va decide planul de investigații și de recuperare.

Orice copil cu hipoacuzie diagnosticat din timp poate beneficia de tratament, care ii poate asigura o dezvoltare optima. Intarzierea diagnosticului are repercursiuni negative asupra dezvoltarii copilului.


Am scris aici mai multe despre testarea auditivă.

hipoacuzie test auz surditate bebelusi copii  doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu



Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?

Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall. 



Recent Posts

See All
bottom of page