Sezonul de vara ne incanta cu vacantele la mare. Cu toate ca vacanta la mare alaturi de un copil mic este un prilej de bucurie este bine sa cunoasteti cateva lucruri importante despre expunerea la soare, insolatie si baile la piscina sau in mare.
In primul rand mi-ar placea sa va spun ca lunile cele mai potrivite pentru o vacanta la mare cu un bebelus sunt Mai si Septembrie deoarece aceaste perioade au multe avantaje: lipsa aglomeratiei atat pe drum cat si in locatia vacantei, temperaturi mai acceptabile si soare mai bland.
Cum prevenim INSOLATIA
Cel mai mare inamic din vacantele de la mare este ... soarele. Da, chiar el, soarele și temperaturile ridicate. In lunile caniculare de Iulie si August, cand mai toata lumea merge in vacanta la mare, copiii pot suferi de insolatie din cauza expunerii la soare chiar si perioade scurte atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate si soarele puternic.
Ai grija la toți cei 5 pași de prevenirea a insolației: 1. HIDRATARE CORESPUNZATOARE
Asigura-te ca ii oferi copilului mai frecvent ca de obicei lichide. Laptele de mama, laptele praf si apa raman lichidele de baza pentru copilasii sub 2 ani. Probabil ca m-ati intreba acum : " Dar cata apa trebuie sa bea un copil? " . Atunci cand facem referire la hidratarea optima a copilului exista cateva reguli care ne spun cam cate lichide( lapte, apa, supa, iaurt etc, toate lichidele din 24h) ar trebui sa consume un copilas in functie de greutatea lui. Asadar va las mai jos cateva cantitati estimative:
Necesar lichide:
5 kg - 500-750 ml
10 kg - 1000 ml
15 kg - 1250 ml
20 kg - 1500 ml
Tineti cont ca pe timpul verii din cauza transpiratiei excesive necesarul de lichide poate fi chiar mai mare.
2. PROTECTIA SOLARA prin CREMA SPF
Folosirea unei creme de protectie solara este extrem de importanta la copiii mici deoarece stratul de piele care ne protejeaza de arsurile solare este mult mai subtire la bebelusi ceea ce ii expune la un risc mai crescut de arsuri solare( vezi poza).
Subliniez ca bebelusii sub 6 luni NU trebuie expusi direct la soare.
Foloseste o crema de protectie solara cu factor SPF 50 atat pentru razele UVA cat si pentru razele UVB. Aceasta se aplica pe zonele neacoperite de haine, inainte sa iesim din casa si trebuie reaplicata periodic la 2h. Important de mentionat ca majoritatea cremelor de protectie solara expira la 6 luni de la deschidere, asa ca nu faceti economie. Folositi crema ori de cate ori este nevoie intr-un strat generos. Aveti mai sus cateva recomandari pentru cremele SPF potrivite pentru copii.
3. ÃŽMBRÄ‚CÄ‚MINTE ADECVATÄ‚
Atunci cand vine vorba de hainele pe timp de vara iti recomand sa alegi pentru copii hainute cat mai vaporoase din materiale naturale( in, museline din bumbac, merinos, panza, bambus etc). Aceste haine largi, din materiale naturale vor fi la fel de confortabile fie ca sunt cu maneca lunga sau scurta, asa ca poti alege cu usurinta haine care sa acopere mainile si picioare atunci cand iesiti la plimbare.
In ultimii ani au aparut cu succes si hainele de protectie solara pentru copii. Acestea pot fi folosite si pe parcursul zilei dar si la plaja. Protectia solara pe care o confera hainele o sa o gasiti pe eticheta cu initialele UPF( ultraviolet protective factor). Atunci cand folositi costume de baie pentru copii cu UPF 50 nu e nevoie sa mai aplicati crema SPF decat pe zonele neacoperite, deoarece UPF 50 confera o protectie de 98%. Nu uita sa aplici crema pe urechiuse, gat, manute si laba piciorului. De mentionat ca atunci cand hainele sunt ude protectia solara este mai redusa. Nu uita PÄ‚LÄ‚RIA DE SOARE!
Protectia solara implica si folosirea ochelarilor de soare chiar si pentru copii, incepand cu varsta de 6 luni. De ce? exact asa cum v-am explicat mai sus ca pilelea bebelusilor este mai sensibila, la fel si retina este mai sensibila la lumina puternica si razele UV. Atunci cand alegi ochelarii de soare pentru copii asigura-te ca acestia se fixeaza bine pe capul copilului, ca sunt confectionati din material rezistent( policarbonat) si au lentite cu protectie 100% UVA si UVB.
Gasesti ochelari de soare pentru bebeluși dar și alte articole de protectie solară pe Pufu Shop.
4. EVITA EXPUNEREA LA SOARE între 10-18.
Da, știu ca in majoritatea ghidurilor este menționat intervalul orar 11-16 însă personal consider ca in lunile Iunie-August de la 10 la 18 soarele este încă foarte puternic și cantitatea de raze UV este crescuta( așa zice aplicația mea și cam asta e realitatea cu încălzirea globală)
5. EVITATI SUPRAINCALZIREA!
NU lasati copiii nesupravegheati in masina nici macar " 2 minute pana cumpar o paine". Temperatura in masina poate creste foarte brusc in zilele caniculare iar copiii au un risc de supraincalzire de 5 ori mai mare decat adultii, astfel ei pot suferi de hipertermie sau chiar deces.
NU acoperiti caruciorul bebelusului cu paturici/ cearceafuri sau alte materiale. Chiar daca intentionati sa il feriti de razele directe ale soarelui sau sa ii creati umbra, efectul este chiar opus - lipsa circulatiei aerului duce la supraincalzirea caruciorului si cresterea temperaturii. Exact ca in cazul de mai sus, bebelusii au o capacitate de termoreglare mai slaba in primele luni si astfel de situatii cresc riscul de moarte subita sau asfixie.
Semne si simptome in insolatie
Insolatia se poate manifesta prin urmatoarele simptome: febra, deshidratare( urinare mai rara sau mai putina, urina inchisa la culoare, ochi si gura uscate), dureri abdominale, varsaturi, agitatie/ somnolenta.
Ce sa faci daca bebelusul are insolatie?
Daca suspectati ca bebelusul are insolatie si este apatic, somnolet sau foarte agitat sunati medicul pediatru sau adresati-va la un cabinet.
Mergeti cu copilasul in casa, de preferabil intr-o incapere racoroasa. Un dus cu apa la temperatura camerei va ajuta copilul sa se simta mai confortabil. Daca acesta are temperatura puteti sa ii administrati antitermice. In cazul semnelor de deshidratare urmariti atent cat si cum urineaza bebelusul, oferit-i lichide sau chiar si saruri de rehidratare.
Cu copiii in apa
Majoritatea medicilor si asociatilor de specialitate recomanda ca bebelusii sa intre in apa( mare, ocean, piscina) după vârsta de 6 luni. Aceasta recomandare vine in primul rând din cauza faptului ca bebelusii sub 2-3 luni nu au o capacitate buna de termoreglare și totusi pana la 6 luni sunt mai predispuși la infectii sau
dermatite la contactul cu diferitele chimicale din piscine( in special clor).
Siguranta copiiilor in apa presupune ca acestia sa NU fie lasati nesupravegheati in apa si sa nu stea la o distanta mai mare de o mana de un adult chiar daca folosesc un colac. De ce? Pentru a putea actiona cat mai repede in cazul unui inec. Cursurile de inot sunt o metoda de preventie a inecului, insa acestea sunt recomandate abia dupa varsta de 1 an.
Atentie la temperatura apei: apa marii pentru un adult poate parea calduta insa pentru bebelusi poate fi resimtita ca fiind rece. Din acest motiv e bine sa urmariti reactia copilului. Nici o apa prea calda, peste 33-37 de grade, nu este recomandata deoarece la aceasta temperatura a apei este mai ridicat riscul de infectii.
Vara sunt mult mai frecvente gastroenterocolitele care apar prin ingestia de apa din piscine contaminate. Asadar evitați pe cât de mult posibil ca bebelusul sa înghită apa. O regula de bun simt, nu mergem cu copilul la pisicina/ baie dacă are diaree chiar dacă are scutec impermeabil pentru ca virușii digestivi pot contamina apa.
Sper ca aceste sfaturi reusesc sa va raspunda la majoritatea intrebarilor legate de vacantele la mare cu copiii. Vacante frumoase!
Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?
Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall.Â
incep prin a zice ca mult din continutul articolului e mega util de stiut si pus in practica. frumos scris! Dar oare cum sa zic sa nu par iresponsabila?! ca sincer chiar incerc sa le imbin pe toate… dar cum Doamne Mare, se mai pune discutia de a merge in vacanta cu pruncii, daca intre 10-18!!! nu ar trebui expusi la soare? Ma gandesc din perspectiva oamenilor care merg o saptamana pe vara la mare. A mea de la 7 doarmea seara si pana la 9 de abia ma invarteam cum mancarica si toate cele.
nu zic ca nu e adevarat ce zici tu, sau ca orice decizie are consecintele ei, dar cred ca trebuie sa mai si filtram informatiile,…