Dezvoltarea simtului auditiv al copilului este in stransa relatie cu invatarea vorbirii si recunoasterea sunetelor. Deficientele de auz pot cauza probleme de vorbire, de citire, afecteaza performantele scoalre si creeaza dificultati in interactiunea sociala. Diagnosticarea deficitului de auz cat mai devreme permite interventia timpurie si dezvoltarea corespunzatoare a copilului.
CAND INCEP BEBELUSII SA AUDA?
Copilasul tau a auzit primele sunete inca de cand era in burtica. Aude bataile cardiace ale mamei, zgomotele intestinale, vocea mamei si sesizeaza chiar si vocea celorlalti membrii ai familiei.
In primele zile dupa nastere toate sunetele din mediu sunt percepute intens de catre bebelus. Unele sunete puternice il pot speria sau, surprinzator, bebelusul se relaxeaza cand aude foenul, aspiratorul sau masina de spalat( sunete cunoscute sub denumirea de white noises). Nou nascutul reactioneaza la vocea mamei sau a tatalui, vocea parintilor fiind “muzica” preferata a bebelusului.
CAT DE FRECVENTE SUNT TULBURARILE DE AUZ?
1 - 2 bebelusi din 1000, se nasc cu deficit de auz permanent la una sau la ambele urechi.
1 % din copiii care petrec mai mult de 48h in terapie intensiva este diagnosticat cu deficit de auz.
Important de retinut, majoritatea copiilor cu hipoacuzie se nasc in familii fara istoric de tulburari auditive.
Cauzele afectarii auzului sunt multiple: infectii in timpul sarcinii, boli genetice, malformatii, prematuritatea, unele tratamente antibiotice, ventilatia mecanica, boli neurologice, meningita, otite repetate, traumatisme, expunere la zgomote puternice etc. Am scris aici mai multe despre semnele hipoacuziei.
TESTAREA AUDITIVA A NOU NASCUTILOR
Din 2016 in toate maternitatile din Romania se efectueaza testarea auditiva, testul otoemisiunilor acustice, tuturor nou nascutilor inainte de externare. In timpul testarii auditive se introduce o casca in urechea bebelusului prin care vor fi emise sunete de intensitate joasa. Rezultatul testarii este notat in biletul de externare( PASS — testare reusita, REFER — testare nereusita).
Aceasta testare este extrem de sensibila fiind influetata de sunetele din ambient, plansul bebelusului sau prezenta de cerumen/lichid la nivelul urechii. Uneori la prima testare nu se pot obtine rezultate concludente, motiv pentru care o testare initiala negativa nu trebuie sa va ingrijoreze. Se va recomanda repetarea testului peste 1 luna. In cazul in care retestarea auditiva de la varsta de 1 luna a fost nereusita(REFER) se va efectua o testare mai complexa la 3 luni, potentiale auditive evocate automate(BERA). Aceasta testare se face in cadrul centrelor de audiologie specializate din judet. Bebeblusii nascuti prematur vor fi reevaluati in centrele de audiologie la 3 si la 6 luni. In urma acestei testari se va stabili diagnosticul si conduita terapeutica. Conduita terapeutica poate implica terapie de recuperare a limbajului, medicatie, aparate auditive si/sau implanturi cohleare.
Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?
Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall.
Mai multe informatii utile despre acest subiect, cat si asociatii de sprijin pentru copiii cu hipoacuzie gasiti pe www.despreauz.ro
Comments