top of page
Writer's picturedr. Alexandra Latcu

INTEPATURILE DE INSECTE SI MUSCATURA DE CĂPUȘA

Updated: May 8


albina insecta capusa intepatura copii doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Pe timpul verii intepaturile de insecte sunt foarte frecvente asa ca am decis sa scriu acest articol pentru a va oferi mai multe informatii despre: spray-urile antiinsecte, intepatura de albine, muscatura de paianjen si de capusa.


Ca si orice alta problema, inainte de a fi nevoiti sa o tratam este bine sa o evitam. Am scris mai multe despre preventia intepaturilor de insecte aici, acest articol fiind dedicat spray-urilor repelente si masurilor de tratament in cazul intepaturilor de diferite insecte.


Spray-urile antiinsecte(repelente)

Spray-urile repelente nu permit insectelor sa se apropie de piele din cauza ingredientelor pe care le contin.

Atenție la ce cumpărați pentru ca indiferent ce scrie pe ambalaj foarte putine dintre ele sunt eficiente.

Ingrediente cu o eficacitate dovedita sunt:

  • DEET, PICARIDIN( ICARIDIN), IR3535 - aceste ingrediente active pot fi folosite dupa varsta de 6 luni si se recomanda o concentratie de 10%

  • ulei de menta pisicii( catnip oil), ulei de citronella - dupa varsta de 6 luni*

  • uleiul de eucalipt lamaios( PMD/ citriodiol) - recomandat dupa varsta de 3 ani


Uleiurile de citronella și catnip oil au efect repelent cu mentiunea ca nu prea sunt eficiente in cazul căpușelor și au o durata de acțiune mică, 1-2h.

Spray-urile cu uleiuri din plante chiar dacă sunt naturale prezintă un risc de a produce fotodermatoze.


Atunci când alegeți un spray antiinsecte alegeți un preparat potrivit pentru vârsta copilului iar pentru o actiune eficienta reaplicati-l conform prospectului, cu mentiunea ca la copiii sub 2 ani preparatele pe baza de DEET si Icaridin se pot aplica o singura data.


Iata câteva informații contradictorii despre spray-urile repelente, pe care nu pot sa mi le explic, dar consider ca e important sa le expun:

- CDC, ECDC, Asociatia Americană de Pediatrie dar si alte organizații din domeniu afirma ca este sigura utilizarea produselor cu DEET de la vârsta de 2 luni însă contraindica folosirea spray-urilor pe baza de uleiuri din plante sub vârsta de 3 ani datorita riscului de alergii.

- Ce găsim scris pe prospect? Exact contrariul: spray-urile pe baza de uleiuri din plante - marketate ca si sprayuri naturale au pe prospect indicația de a fi folosite de la vârsta de 2-3 luni iar pe cele pe baza de DEET scrie ca sunt contraindicate sub 2-3 ani.

Nu am nici o idee de ce exista aceastra contradictie intre recomandarile medicale si cele specificate pe prospect insa medic fiind tind sa fiu de acord cu prima recomandare care vin din domeniul medical.


Cum aplicam spray-urile antiinsecte

Spray-urile se aplica inainte sa ajungeti la munte sau in zona de padure/iarba; e bine sa aplicati spray-ul intr-un spatiu deschis, afara; NU in casa pentru a evita inhalarea.


Cititi intodeaua prospectul si aplicati spray-ul exact asa cum este indicat pe prospect atunci cand vine vorba de eficacitatea acestuia in timp. Unele trebuie reaplicate la 4h iar altele la 8-12h, in functie de ingredientul principal. Concentratia ingredientului principal fiind direct proportionala cu durata efectului repelent.


Aplicati produsul doar pe pielea neacoperita de haine si PE haine. Unele produse pe baza de DEET pot pata hainele. Evitati ochii, gura si palmele la copii.


Daca folositi crema de protectie solara, spray-ul repelent se aplica DUPA aceasta.


La sfarsitul zilei este indicata baia pentru indepartarea produsului de pe piele.

albina insecte capuse intepatura copii spray antiinsecte doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

INTEPATURA DE ALBINA

Albinele si viespii sunt atrasi de mancare, bauturi dulci sau chiar mirosul cremelor, parfumurilor etc.

Atunci cand vine vorba de spray-urile repelente trebuie sa stiti ca in general acestea nu au efect asupra albinelor si viespilor. Evitați zonele cu multe albine/viespi, nu lăsați mâncarea și băuturile neacoperite și nu fiți agresivi in prezenta unei albine/viespi.


In cazul in care copilul este intepat de o albina este posibil sa mai vedeti acul care a ramas in piele. E bine sa incercat sa indepartati acul cu varful unghiei apoi spalati zona afectata cu multa apa si sapun. Ulterior aplicati o compresa rece sau gheata pentru a reduce durerea si umflatura. Nu folositi penseta pentru a indeparta acul albinei deoarece comprimandu-l se poate elibera mai mult venin in piele.

Avand in vedere ca intepatura de albina/ viespe poate fi extrem de dureroasa chiar si pentru un adult, ii puteti administra copilului antialgice( Paracetamol, Ibuprofen).


Reactia alergica in cazul unei intepaturi de albina sau viespe apare rar. Aceste cazuri se pot manifesta prin urmatoarele simptome: urticare(eruptii cutanate), umflarea fetei, dificultati de respiratie, varsaturi, dureri abdominale, somnolenta, confuzie SAU slabiciune marcata. Astfe de simptome, de anafilaxie, apar de obicei in decurs de minute pana la 2-4 ore dupa incident.

Daca copilul prezinta simptomele unei reactii alergice grave sau daca a fost intepat de mai multe albine si are varsta sub 1 an este indicat sa va prezentati intr-un servciu de urgenta cat mai repede.


MUSCATURA DE PAIANJEN

Exact ca si in cazul intepaturii de albina trebuie spalata zona cu apa si sapun iar ulterior se aplica o compresa rece sau un cub de gheata. Nu aplicati comprese calde deoarece aceste vor raspandi veninul in sange.

In general, muscaturile de paianjen provoaca o inflamatie mai semnificativa cu pete rosii extinzandu-se si peste 10cm. In zilele urmatoare zona se poate umfla iar in unele cazuri pot aparea si semne de suprainfectie: durere, febra, scurgeri la nivelul muscaturii, inflamatie persistenta a zonei respective. In prezenta acestor semne copilul trebuie dus la medic pentru un tratament adecvat.


MUSCATURA DE CAPUSA

Muscaturile de capuse au devenit in ultimii ani subiectul unei isterii in masa, aproape fara motive justificate.

Este cunoscut faptul ca transmiterea bolii Lyme se face prin intermediul capuselor infectate cu Borellia. Din mai multe specii de capuse, doar cele din specia Ixodes scapularis (Deer tick) transmit aceasta infectie. Infectia este transmita din stomacul capusei, atunci cand aceasta fiind atasata la piele regurgiteaza continutul gastric impreuna cu bacteria. Se considera ca atunci cand capusa este atasata la piele mai multe de 36-48h riscul de a transmite Borellia este mai crescut, fapt ce impune profilaxia prin administrare de antibiotic.

Iata ce trebuie sa faceti daca copilul vostru are o capusa atasata la piele. (poza)


Pentru indepartarea capusei poti folosi o penseta cu margini rotunde(poza dreapta) sau o penseta sepeciala pentru capuse(poza mijloc) pe care o gasesti cam la orice farmacie cu 10-15 lei.


capusa insecte intepatura muscatura doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu
Dimensiunea capusei si timpul atasat la piele

Nu te ingrijora pentru ca nu e nimic complicat in a scoate o capusa, cu exceptia primei dati. Daca capul se rupe si ramane in piele NU mai exista risc de a transmite infectia. In acest caz poti incerca sa scoti ulterior capul căpușei insa daca e foarte mic nu este o problema deoarece va fi eliminat spontan in procesul de cicatrizare a pielii.


Este foarte important sa scoateti capusa cat mai repede pentru a diminua timpul in care capusa sta atasata la piele. Dimensiunea capusei ne poate sugera timpul cat aceasta a fost atasata la piele, estimandu-se ca la dimensiuni de peste 2mm este atasata de peste 36h( vezi poza).


In unele orase, in univerisitatile veterinare se poate face identificarea speciei, astfel ca odata pusa intr-o pungulita, capusa poate fi dusa la laboratorul clinicii.


muscatura capusa insecte albine doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Bineinteles ca daca nu puteti scoate capusa sau daca nu vrei sa faceti acest lucru va puteti prezenta la cel mai apropiat cabinet medical. Va rog eu: NU mergeti la urgente pentru o muscatura de capusa. E timpul sa intelegem ca muscatura de capusa NU este o urgenta.


In cazul in care se suspicioneaza ca, capusa a fost atasata la piele mai mult de 36h medicul va va recomanda un tratament antibiotic timp de 1 zi pentru a preveni transmiterea infectiei cu Borellia.


Un alt aspect important este recunoasterea de catre parinti a simptomelor mentionate mai sus si a eritemului migrator, foarte specific muscaturii de capusa, simptome ce apar in Boala Lyme. In prezenta acestui eritem migrator care poate aparea in decurs de 3-30 de zile de la muscatura de capusa este foarte importan sa va prezentati la medic. Având in vedere ca acest tip de erupție poate aparea si disparea in decurs de cateva ore întotdeauna ii sfătuiesc pe părinți sa facă o poza deoare e posibil ca pana ajungeți la medic eruptia sa dispară. Acest eritem este specific Bolii Lyme si impune tratamentul antibiotic fara a fi necesara confirmarea infectiei prin analize de sange.

Eritemul migrator din Boala Lyme


Atunci cand medicul ridica suspiciunea Bolii Lyme va recomanda sa efectuati analize pentru diagnosticul de certitudine, analize care se fac in decurs de 2-3 saptamani de la muscatura de capusa.


Sanatate multa va doresc,

doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

2,197 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page