PROFILAXIA RAHITISMULUI SI SUPLIMENTELE CU VITAMINA D

Updated: Feb 6


Suplimente cu vitamina D. Vigantol. Baby Guard. Mollers oil. Wellbaby
photo: https://health.clevelandclinic.org/do-babies-really-need-vitamin-d-supplements/

Deficitul de vitamina D si rahitismul pot fi usor prevenite prin asigurarea unui aport zilnic optim de vitamina D. Inca din primele zile dupa nastere este recomandat bebelusilor un aport suplimentar de vitamina D. In randul parintilor apar nenumarate intrebari legate de alegerea preparatului de vitamina D sau administrarea si pastrarea acestor suplimente. Acest articol l-am scris din dorinta de a va raspunde la toate intrebarile legate de preparatele de vitamina D.


PROFILAXIA DEFICITULUI DE VITAMINA D


Profilaxia(=prevenirea) deficitului de vitamina D la copii incepe chiar inainte de nasterea copilului deoarece nivelul seric al 25(OH)D la mama influenteaza direct nivelul 25(OH)D la bebelus. In plus, exista studii care sugereaza ca deficitul de vitamina D( <20ng/ml) in saptamana 18 de sarcina este asociat cu boli pulmonare, dificultati neurocognitive si scaderea densitatii osoase la copii. In concluzie, sanatatea bebelusului se poate consolida inainte de nastere fiind extrem de importanta dieta adecvata a mamei si un aport optim de vitamina D.

Pentru a preveni deficitul de vitamina D trebuie sa cunoastem sursele de vitamina D. Insa asa cum am discutat intr-un articol precedent(Sursele naturale de vitamina D), datorita locatiei geografice a tarii noastre si in consecinta a aportului scazut de peste din alimentatie si prezenta celor 4 anotimpuri este aproape imposibil sa avem un aport optim de vitamina D pe tot parcursul anului. Din acest motiv majoritatea societatilor de pediatrie, nutritie, endocrinologie si inclusiv OMS sustin profilaxia rahitismului prin suplimentarea dietei zilnic prin vitamine/multivitamine.


Recomandarile diferitelor societati difera putin de la o tara la alta insa in general majoritatea recomanda supimentarea cu vitamina D astfel:

400UI vitamina D/zi la sugari 0-12 luni

600UI vitamina D/zi la copii 1-18 ani

800UI-1000UI vitamina D/zi >18 ani, adulti


" Dupa 2 ani administram vitamina D de toamna pana primavara?"

In Romania, ultimul ghid al Societatii Romane de Pediatrie spune asa: 400UI/zi pana la 18 luni apoi 600UI/zi pana la terminarea cresterii(13-17ani), doar in sezonul rece.

De aici povestea cu recomandarea de administrare a vitaminei D in lunile cu R sau de toamna pana primavara. Insa, tot Societatea Romana de Pediatrie spune ca avand in vedere efectele nonscheletice ale vitaminei D ghidurile moderne recomanda administrarea vitaminei D neintrerupt, toata viata. Din acest motiv, personal, consider ca administrarea vitaminei D ar trebui inclusa in rutina zilnica si administrata neintrerupt pentru ca un nivel optim al vitaminei D este corelat cu efecte benefice asupra intregului organism atat la copil cat si la adult.

Doza de vitamina D recomandata copilului pentru profilaxie va fi adaptata in functie de anumite particularitati ale copilului si de factorii de risc identificati. Din acest motiv este posibil sa sesizati recomandari diferite in ceea ce priveste dozele de vitamina D la copiii de aceasi varsta.

Atat in Europa cat si in America si Emiratele Arabe exista recomandarea de a suplimenta dieta cu vitamina D insa nu in toate tarile aceste recomandari sunt urmate cu strictete de catre medicii de familie/pediatrii, Anglia si America fiind cunoscute ca tari cu o aderenta scazuta la aceasta profilaxie. Din acest motiv multe mamici care locuiesc in Anglia spun "la noi In Anglia nu se recomanda vitamina D copiilor".

A fost dovedit faptul ca nu e nevoie sa administram doze mai crescute de vitamina D, deoarece doze de 1200UI/zi au efecte asemanatoare cu administrarea a 400UI/zi, iar doze mai mari nu sunt asociate cu un sistem osos mai „puternic” sau un risc mai redus de infectii respiratorii. Asadar in cazul vitaminei D mai mult nu inseamna mai bine. Doze mai crescute sunt recomandate doar in deficitului de vitamina D.


"Prea multa vitamina D poate fi daunatoare?"

DA. Administrarea unor doze crescute de vitamina D poate avea efecte adverse asupra organismului. De cele mai multe ori intoxicatiile cu vitamina D apar in urma unui aport excesiv din suplimente deoarece expunerea la soare nu poate produce intoxicatie cu vitamina D. Nivele serice crescute ale vitaminei D se pot manifesta prin varsaturi, slabiciune musculara, scaderea apetitului alimentar, urinare excesiva, deshidratare iar in cazuri severe se poate ajunge pana la litiaza renala( pietre la rinichi), insuficienta renala, tulburari de ritm cardiac. Doza zilnica maxima recomandata la copii este intre 1000UI – 4000UI/zi in functie de varsta, desi in cazul rahitismului pentru tratament pot fi folosite doze mult mai mari cu o administrare periodica.


SUPLIMENTELE CU VITAMINA D

Suplimente cu vitamina D. Vigantol. Biofarm. Baby Guard. Mollers oil. Wellbaby
photo: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/best-vitamins-to-take-daily

In Romania gasim in farmacii nenumarate siropuri, picaturi, capsule si tablete cu vitamina D ceea ce face ca alegerea unui preparat sa fie foarte dificila uneori. Un lucru extrem de important pe care trebuie sa il intelegeti atunci cand vine vorba de suplimente si multivitamine este ca aceasta piata a suplimentelor nu este la fel de testata si controlata asa cum este in cazul medicamentelor. De cele mai multe ori inainte ca un supliment alimentar sa fie pus in piata nu sunt solicitate teste sau studii care sa demonstreze eficacitatea sau compozitia lor. O preconceptie gresita pe care multi romani o au in fata acestor produse este aceea ca „suplimentele sau multivitaminele sunt inofensive”, insa NU orice este natural inseamna fara efecte adverse si exact asa cum am relatat mai sus, sunt cunoscute si efectele intoxicatiei cu anumite vitamine.

In plus, un studiu efectuat in America( nu as crede ca rezultatele ar fi altfel in Romania) a demonstrat ca preparatele de vitamina D contineau cantitati mult mai scazute sau mai crescute fata de cea mentionata in prospect.

In concluzie, in toata aceasta mare infinita de suplimente cu vitamina D ar trebui sa alegem preparatele recomandate de medici, cu eficienta dovedita pe parcursul anilor, branduri cunoscute si de incredere. In farmacii veti regasi vitamina D in multe forme: picaturi, sirop, capsule gumate, spray, tablete. Alegeti forma pe care copilul dv o tolereaza si o accepta cel mai usor.

In Romania, preparatele pe care eu le-am recomandat pacientilor mei si in care am incredere sunt: Viagntol, Vitamina D3(Biofarm), Vitamina D Wellbaby,Baby Guard si Mollers Cod liver oil. Nu as putea sa justific foarte bine aceste preferinte, probabil doar pentru ca sunt preparate mai vechi, preparate cu care am vazut rezultate bune in randul copiilor care primeau aceste suplimente, compozitia lor simpla, fara aditivi, coloranti sau zaharuri. In plus Vigantol si Vitamina D3 Biofarm sunt incluse pe lista medicamentelor cu prescriptie medicala, ceea ce inseamna ca atat compozitia cat si punerea lor pe piata a fost verificata mai atent de Agentia Nationala a Medicamentului. Acest lucru pentru mine inseamna mai multa incredere in aceste preparate.


Va las mai jos recomandarea de administrare a preparatelor de vitamina D recomandate:


Suplimente cu vitamina D. Vigantol. Baby Guard. Mollers oil. Wellbaby

Vigantol Oil picaturi, 1 sticluta = 10 ml

compozititie: colecalciferol( vitamina D3), trigliceride cu lant mediu( grasimi care ajuta la absorbtia vitaminei D)

1 picatura = 500UI vitamina D3

doza: 1 picatura/ zi < 1 an > 2 picaturi/zi

valabilitate: 6 luni de la deschiderea flaconului

pret: 7 lei


Suplimente cu vitamina D. Vigantol. Baby Guard. Mollers oil. Wellbaby

Vitamina D3 Biofarm picaturi, 1 sticluta = 10ml

compozitie: colecalciferol( vitamina D3), acetat de alfa-tocoferil(un derivat al vitaminei E), trigliceride cu lant mediu

1 picatura = 500UI

doza: 1 picatura/zi < 1 an > 2 picaturi/zi

valabilitate: 3 luni de la deschiderea flaconului

pret: 7 lei


Suplimente cu vitamina D. Vigantol. Biofarm. Baby Guard. Mollers oil. Wellbaby

Vitamina D3 Wellbaby picaturi, 30ml

compozitie: colecalciferol( vitamina D3), ulei de masline

0.5ml = 400UI

doza: 0.5 ml/zi < 1 an > 0.8 ml/zi

valabilitate: 3 luni de la deschidere

pret: 36 – 45 ron

Flaconul vine cu o pipeta dozatoare care face administrarea foarte usoara.


Vitamina D + omega 3

Sunt cateva preparate in care vitamina D este gasita in combinatie cu omega 3. Acizii omega 3 contribuie la buna functionare a creierului si dezvoltarea vederii. Personal, consider ca suplimentarea cu omega 3 in primii ani de viata, si nu numai, aduce numeroase beneficii. Sunt putine surse care mentioneaza doza optima de acizi omega 3 la copii, insa Institutului National de Sanatate din America recomanda un aport de 500mg acizi omeg 3 la copiii sub 1 an, iar restul studiilor concluzioneaza ca un aport zilnic de 150-1300mg acizii omega 3 pe zi este benefic pentru majoritatea copiilor.

Suplimente cu vitamina D. Vigantol. Baby Guard. Mollers oil. Wellbaby

Baby Guard D3/DHA, capsule twist off

compozitie: colecalciferol, ulei de masline, acizi Omega 3*

1 capsula = 400UI + 150mg omega 3*

1 capsula/zi < 1 an > 2 capsule/zi